Συζήτηση:Πεταλούδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ζωολογία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ζωολογία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Έως τώρα γνωρίζαμε το παράδειγμα της πεταλούδας στην κβαντική φυσική(;!)

Μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι θέλει να πει ο ποιητής, γιατί, μα τον Τουτατίς, δεν καταλαβαίνω; --Diderot 14:33, 19 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Να το γράψω butterfly effect και Θεωρία του Χάους; Ok το έκαμε ο Αρχίδαμος thanks--ΗΠΣΤΓ 14:42, 19 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Να το γράψεις, όταν σιγουρευτείς ότι ξέρεις για τι πράγμα γράφεις :-)
  1. numero uno: To "φαινόμενο της πεταλούδας" δεν έχει καμία σχέση με την κβαντική φυσική. Είναι όρος που αφορά το κλασικό, ντετερμινιστικό χάος. Αφορά την "ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικες συνθήκες".
  2. numero due: To "φαινόμενο της πεταλούδας" δεν έχει καμία σχέση ούτε με πεταλούδες. Η πεταλούδα εδώ - το κούνημα των φτερών της, για την ακρίβεια - χρησιμοποιείται (από τον Lorentz) ως μεταφορά για μια απειροελάχιστη μεταβολή των συνθηκών που οδηγεί τελικά σε μια δραματική μεταβολή. Μια εξίσου έγκυρη διατύπωση θα ήταν "έκλασε ο Μπους, πέφτει το χρηματιστήριο", αλλά αμφιβάλλω αν θα συγκαταλεγεί ποτέ στα αρχέτυπα, λόγω έλλειψης ποιητικότητας.

Εν τέλει, αν ακόμη νιώθεις πως το ζήτημα αφορά τις πεταλούδες (εγώ όχι) ώστε να αναφέρεται στο άρθρο, γράψτο κάπου και θα βάλω σύνδεσμο προς τη Θεωρία του Χάους με τις απαραίτητες διευκρινίσεις. --Diderot 14:49, 19 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


Sensitive Dependance On Initial Conditions

One of the most essential elements in a complex system is unpredictability. The generator of this unpredictability is what Lorenz calls sensitivity to initial conditions, otherwise known to the world as the butterfly effect. This concept means that with a complex, nonlinear system, very (infinitely) small changes in the starting conditions of a system will result in dramatically different outputs for that system.

This phenomena is commonly known as the butterfly effect. Its name is derived from the effect of a butterfly's actions upon the weather. As was shown above, to acurately predict the weather, an exact replica of the earth is needed. So, failing to take into acount a butterfly flapping its wings in a distant country could cause the model to fail to predict a thunderstorm over our home town in several weeks.

Σαφώς και ως φυσικός λές όχι και καλά κάνεις, αλλά εγώ μιλώ για το παραπάνω. Το όνομα προήλθε από την πεταλούδα και όχι από κάτι άλλο, γιατί διαφορετικά θα λέγαμε το αποτέλεσμα του καρεκλοκένταυρου. Κλάνει ο καρεκλοκένταυρος πέφτουν οι δίδυμοι πύργοι π.χ. --ΗΠΣΤΓ 15:32, 19 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Δες, αν θέλεις, το σχετικό άρθρο που γράφω τώρα. Για να είμαστε δίκαιοι, το όνομα προήλθε από τη μετεωρολογία, δηλαδή το επίκεντρο εδώ είναι το ρευστό (ο αέρας) και οι ελάχιστες διαταραχές του (οι πεταλούδες, το πέρδεσθαι κλπ. κλπ.) Το παράδειγμα ενός γλάρου είχε χρησιμοποιηθεί, όπως και της πεταλούδας. Για να το πω αλλιώς, ο "φορέας" της άστατης συμπεριφοράς είναι το ρευστό, ο "υποκινητής" είναι η πεταλούδα (κατά Λόρεντζ. κατά Γιαννάκου δεν ξέρω, επιφυλάσσομαι :-), αλλά θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο. Αυτό που με παραξενεύει δεν είναι που αναφέρεται στο άρθρο για την πεταλούδα, αλλά το ότι αναφέρεται σαν να ήταν κάτι κεντρικής σημασίας για τις πεταλούδες, ενώ θα μπορούσε να αναφέρεται σε μια παράγραφο με θέμα τη θέση της πεταλούδας στη λαϊκή κουλτούρα. Όπως, ας πούμε, θα αναφέραμε στο λήμμα "τέντζερης" τη γνωστή παροιμία.
Τέλος πάντων, μ' αρέσει να βλέπω τη θετική πλευρά. Από κει που είχαμε ένα άρθρο, τώρα έχουμε κι άλλο ένα! Αν μπορέσω τώρα να πολλαπλασιάσω και τα ψωμιά, πάω για αρχέτυπο 8-) --Diderot 15:44, 19 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


Με έσκασες!!!! Διόρθωσέ το αν το θεωρείς υπερβολικό, αλλά διόρθωσε Pls και τις σημειώσεις και μη βαριέσαι. Χαίρομαι που έπιασες το πληκτρολόγιο καρεκλοκένταυρε--ΗΠΣΤΓ 15:57, 19 Οκτωβρίου 2006 (UTC)