Συζήτηση:Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το "νότιου αιγαίου" μου χτύπαγε πάρα πολύ άσχημα, δεν έπιανε το google test (γιατί επιμένει να αγνωεί τους τόνους) αλλά τελικά δοκίμασα την αναζήτηση τού yahoo και τα αποτελέσματα είναι:

  • Νοτίου Αιγαίου 21,200
  • Νότιου Αιγαίου 1,560

--Λύκινος 07:32, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)


Επισήμως η περιφέρεια στην ιστοσελίδα της γράφει Νοτίου Αιγαίου. Προσωπικά είμαι της 'παλιάς σχολής' σχετικά με αυτά. Πρέπει όμως γενικά να δείξουμε μιά 'χαλαρότητα' με αυτό το θέμα (όχι μόνο στις περιφέρειες) γιατί διαφορετικά θα γεμίσουμε ανακατευθύνσεις. :)--aspiotis 08:09, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

δεν άρχισα να δημιουργώ ανακατευθύνσεις απλά άλλαξα το κακόηχο "Νότιου Αιγαίου" το οποίο προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι θέμα παλαιάς σχολής αλλά είναι απλά κακόηχο και ένας φυσικός ομιλητής της δημοτικής θα απεφευγε να το χρησιμοποιείσει. Στην νέα ελληνική είναι αλήθεια ότι ο τόνος συχνά δεν ανεβαίνει (πχ το "Δημοκρίτου" ακούγεται λίγο καθαρευουσιάνικο) αλλά όσο συχνά δεν ανεβαίνει άλλο τόσο συχνά και ανεβαίνει (πχ σε καμμία περίπτωση δεν λέμε "άνθρωπου" και ποτέ δεν γινόταν στην δημοτική) είναι λίγο δύσκολο (μάλον αδύνατο) να φτιάξει κάποιος κανόνες καθώς στην πράξη το τι είναι κακόηχο και τι ακολουθείται δεν εξαρτάται μόνο από την λέξη αλλά και από το πώς εντάσεται μέσα στην πρόταση. Θεωρώ ότι το "Νότιου Αιγαίου" είναι κακόηχο και βεβιασμένο για να επιβάλει έναν κανόνα που στην δημοτική στην πραγματικότητα δεν υπήρχε. --Λύκινος 08:20, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

ας το εξηγήσω λίγο καλύτερα, κάποιες περιπτώσεις είναι ξεκάθαρα καθαρευουσιάνικες (πχ Άρτης, Ευβοίας, Νότιος Κορέα) μπορεί κάποιος να τις προτιμά (μερικές φορές τις προτιμώ άλλες δεν τις προτιμώ), δικαίωμά του αλλά παραμένουν καθαρευουσιάνικες. Αλλά δεν μπορεί κάποιος να γενικεύσει καθώς κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν λέει "Δωδεκάνησων" ή το "ανέμους" είναι πολύ φυσικότερο από το "άνεμους", δηλαδή από ένα σημείο και πέρα δεν είναι θέμα "παλαιάς σχολής" που στο σχολείο διδασκόταν ότι το Χ είναι σωστό το Υ λάθος και μετά που καθιερώθηκε η "δημοτική" το Υ είναι το σωστό και το Χ λάθος αλλά θέμα απλού γλωσσικού αισθητηρίου. Δεν δέχομαι σε καμμία περίπτωση την κατάργηση του γλωσσικού αισθητηρίου για οποιονδήποτε κανόνα. --Λύκινος 08:48, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)