Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση:Περενέλ Φλαμέλ

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σχετικά με την επισήμανση περί "ακρίβειας" του λήμματος.

Αν και υποχρεωμένος να ανοίξει σχετική συζήτηση και να αιτιολογήσει το γιατί επιθυμεί να τοποθετηθεί κάποια επισήμανση είναι εκείνος που τοποθετεί την επισήμανση και όχι ο συντάκτης του λήμματος, προχωρώ εγώ στην αιτιολόγηση του γιατί είναι συνταγμένο έτσι το λήμμα.

Η Περνέλη ή Περνέλ ή Περονέλη Φλαμέλ εργαζόταν μαζί με τον σύζυγό της Νικολά Φλαμέλ σε θέματα αλχημείας. Ούτε ο Νικολά αλλά ούτε η Περνέλη είχαν κάποιο "πτυχίο" αλχημείας γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Αλχημιστής γινόταν κάποιος απλά με την ενασχόλησή του με την αλχημεία. Δεν είδα ποτέ (δικαίως) να αμφισβητείται η ιδιότητα του Νικολά Φλαμέλ ως αλχημιστής όπως και κανενός άλλου άντρα αλχημιστή. Είδα όμως αρκετές φορές να αμφισβητείται η ίδια ιδιότητα όταν ο αλχημιστής ήταν γένους θηλυκού. Αυτό ίσχυσε σε περασμένους αιώνες και έχει λυθεί τις τελευταίες δεκαετίες (περίπου από την δεκαετία του 1990 και μετά). Ο μόνος λόγος για να αμφισβητηθεί η ιδιότητα της Περνέλ Φλαμέλ ως αλχημίστριας, (που έτσι κι αλλιώς αναφέρεται σε διάφορα βιβλία όπως και στην πηγή που αναφέρεται στο άρθρο) είναι απλώς η προκατάληψη ότι οι γυναίκες πρέπει να αποδεικνύουν και το αυτονόητο, δηλαδή ότι ότι όταν μαγειρεύουν είναι μαγείρισσες, όταν οδηγούν είναι οδηγοί και όταν ασχολούνται με την αλχημεία είναι αλχημίστριες. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τα αγγλικά λήμματα της wikipedia απαύγασμα της ανθρώπινης γνώσης και σοφίας. Αντίθετα πολλές φορές είναι ελλειπή και λανθασμένα. Δεν θεωρώ ότι είναι σοφό να τα χρησιμοποιούμε ως μέτρο ορθότητας των δικών μας λημμάτων που συχνά είναι πολύ καλύτερα, πιο ολοκληρωμένα και πιο εμπεριστατωμένα. Παράδειγμα το αγγλικό λήμμα για την Περνέλ Φλαμέλ που δεν αναφέρει ότι ήταν αλχημίστρια.

Αφαιρώ το tag σε σχέση με την "ακρίβεια του λήμματος γιατί η αιτιολογία "το αγγλικό λήμμα γράφει ότι δεν ήταν αλχημίστρια" δεν είναι λόγος να αμφισβητηθεί το ελληνικό λήμμα. Εγώ παραθέτω πηγή που την αναφέρει ως αλχημίστρια. Ας παραθέσουν πηγή που γράφει ότι δεν ήταν αλχημίστρια η Περνέλ Φλαμέλ όσοι συνέγραψαν το αγγλικό λήμμα. Άλλωστε ο χρήστης που τοποθέτησε το tag θα έπρεπε να έχει φροντίσει να συζητήσει πρώτα το θέμα εδώ πριν να το τοποθετήσει, να εκθέσει τις απόψεις καθώς εκείνος είναι υποχρεωμένος να δικαιολογήσει το γιατί τοποθετεί αυτή τη επισήμανση, και εφόσον κριθεί εύλογο να προχωρήσει στην επισήμανση.

Θα χαρώ να λάβω διαφορετικές απόψεις αν υπάρχουν Eanorel (συζήτηση) 06:31, 4 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Ενημέρωση: Διαβάζοντας προσεκτικά το αγγλικό λήμμα βλέπει κανείς ότι δεν αμφισβητείται η ιδιότητά της ως αλχημίστρια. Το αγγλικό κείμενο γράφει επί λέξη: "she has since developed a false reputation as a successful alchemist". Η αμφισβήτηση λοιπόν δεν βρίσκεται στο αν ήταν αλχημίστρια ή όχι αλλά στο αν ήταν επιτυχημένη. Αν δηλαδή όντως κατάφερε να βρει την φιλοσοφική λίθο όπως ισχυρίζονταν και εκείνη και ο Νικολά. Θεωρώ προφανές ότι δεν την βρήκαν γιατί πολύ απλά η φιλοσοφική λίθος δεν είναι υπαρκτό πράγμα. Ποτέ κανένας αλχημιστής δεν την βρήκε γιατί υπάρχει μόνο στην σφαίρα της μαγικής μυθολογίας σχετικά με την αλχημεία. Εννοείται ότι οι Περνέλ και Νικολά Φλαμέλ πέθαναν κανονικά και δεν είναι αθάνατοι. Το ελληνικό λήμμα δεν λέει το αντίθετο. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το λήμμα του Νικολά Φλαμέλ αλλά εκεί (ορθώς) δεν τοποθετήθηκε σήμανση περί "ακριβείας". Eanorel (συζήτηση) 06:43, 4 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Σχετικά με το όνομά της Στα γαλλικά το όνομά της είναι Perenelle Flamel. Αυτό αν δεν κάνω λάθος προφέρεται Περνέλ Φλαμέλ και όχι Περενέλ Φλαμέλ. Εγώ χρησιμοποίησα την εξελληνισμένη μορφή του ονόματός της "Περνέλη Φλαμέλ" όπως γίνεται συχνά στην ελληνική wikipedia και όπως αναφέρεται συχνά στην ελληνική βιβλιογραφία. Θεωρώ, λοιπόν ότι σωστός τίλος για το λήμμα είναι είτε το αρχικό "Περνέλη Φλαμέλ", είτε το "Περνέλ Φλαμέλ" που διατηρεί την αρχική προφορά του ονόματος. Παρακαλώ ας το διορθώσει κάποιος με όποιον τρόπο θεωρεί πιο σωστό. Ευχαριστώ. Eanorel (συζήτηση) 07:02, 4 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)[απάντηση]