Συζήτηση:Πάλη με λάδι

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μήπως εννοείτε την εκτουρκισμένη πάλη των περσών Πεχλιβάν ή Παχλαβάν; Τουρκική πάλη δεν υπάρχει. Ιδιοποίηση είναι μιας αρχαιότερης μορφής περσικής, ταταρομογγολικής, ακόμη και κοζακικής πάλης στην οποία οι παλαιστές αλείφονταν με λάδι. Ναι υπάρχει, αλλά δεν είναι τουρκική--The Elder 09:27, 16 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]

Αν γνωρίζεις περισσότερα για την πάλη, θα ήταν χρήσιμο να προσθέσεις περισσότερες πληροφορίες + πηγές. Ό,τι γνωρίζω για την πάλη αυτή είναι η επίσκεψή μου εκεί, τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες και η συνέντευξη του προέδρου της κοινότητας οργάνης στο βίντεο (δες links) .

Έχω βίντεο από την πάλη Σερρών που ο πρόεδρος εκεί αναφέρει ότι η πάλη είναι τουρκική. Όταν βρω λίγο χρόνο θα φτιάξω και ένα βίντεο για την πάλη στην περιοχή των Σερρών.

Ggia 10:04, 16 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]

Πολύτιμες οι πληροφορίες σου. Δεν έχω αντίρρηση πρακτικά. Ψάχνοντας περισσότερο, είδα ότι αναφέρεται και σαν τουρκική πάλη με αναφορά πάντα στην περσική παράδοση των πεχλιβάνηδων--The Elder 10:10, 16 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]

Μάλλον αυτό είναι σωστό. Αντίστοιχο μεγάλο φεστιβάλ με πάλη-λάδι (Πεχλιβάνηδες) γίνεται στην Αδριανούπολη (Edirne) της Τουρκίας. Γενικά αν γνωρίζεις περισσότερα μπορείς να προσθέσεις. Στο άρθρο προσπάθησα να είμαι όσο αντικειμενικότερος μπορούσα, πχ. αναφέροντας και πηγές από "πατριωτικές" εφημερίδες.

Ggia 11:53, 16 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]

@The Elder: Ασχολήθηκα λίγο με την επιμέλεια του άρθρου (μετά από 9 μήνες από την παραπάνω συζήτηση), βασικά ξεκίνησα μεταφράζοντας από το αντίστοιχο αγγλικό.. Το άρθρο θέλει αρκετή δουλειά ακόμη, ιδιαίτερα αν είναι να προσθεθούν ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν π.χ. στο άρθρο της αγγλικής (π.χ. αν είναι τουρκική ή αν είναι αρχαία περσική κλπ κλπ). Ggia 13:29, 21 Μαΐου 2010 (UTC)[απάντηση]

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [1]. --Gerakibot 23:43, 24 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]

επιμέλεια άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο το είχα ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια και γενικά από τότε δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτό (ούτε και εγώ).. Ήταν από το πρώτο μου άρθρο που ξεκίνησα εδώ..

Μήπως το άρθρο να μετονομαστεί σε Πάλη με Λάδι (αντίστοιχό του είναι το άρθρο Oil-wrestling) και σε μια παράγραφο να αναφέρονται οι πληροφορίες που έχουν σχέση με την Ελλάδα; Έτσι όπως είναι είναι Ελληνοκεντρικό άρθρο. Να μπει μέσα και η πάλη με λάδι στην περιοχή Σερρών κλπ κλπ.

Ggia 13:30, 20 Μαΐου 2010 (UTC)[απάντηση]

Μήπως πρέπει να γίνει Πάλη με λάδι ; VJSC263IO 10:39, 27 Μαΐου 2010 (UTC)[απάντηση]

Gorani παλαιστές με λάδι στο Κόσοβο. Συμφωνώ, να μετονομαστεί - κακώς το μετονόμασα με το Λ κεφαλαίο.. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο σε αυτό το άρθρο είναι ότι στο Αγγλικό άρθρο αναφέρεται ως κυρίως ως Τουρκική παράδοση.. Πάλες με λάδι οργανώνονται σε όλα τα Βαλκάνια.. πχ. στον Νομό Σερρών συσχετίζεται με τα ορθόδοξα πανηγύρια, στην ορεινή Ροδόπη το οργανώνουν οι μειονοτικοί (Τουρκογενείς συνήθως) - κάποια δημοσιεύματα λένε ότι είναι εκτουρκισμένα πανηγύρια και ότι πάλη με λάδι οργάνωναν και οι Μπεκτασίδες (Πομάκοι;) κλπ κλπ.. Επίσης πάλη με λάδι οργανώνονται και στην Βουλγαρία, ΠΓΔΜ αλλά και στο Κόσοβο..

Ggia 11:01, 27 Μαΐου 2010 (UTC)[απάντηση]

πάλη Kurash - Khuresh - Köräş κλπ[επεξεργασία κώδικα]

Διαβάζονται το άρθρο στην Αγγλική wikipedia: Kurash κατάλαβα ότι οι πάλες Kurash - Khuresh - Köräş είναι ουσιαστικά παρόμοιες παραλλαγές τις ίδιας πάλης.. έτσι τις λέξεις τις έστειλα στο μεταφρασμένο άρθρο Kurash. Ggia 15:23, 6 Ιουνίου 2010 (UTC)[απάντηση]

παραδοσιακή πάλη με λάδι= Συνέχεια της αρχαιοελληνικης πάλης[επεξεργασία κώδικα]

Δεν ξέρετε οτι απο την αρχαία Ελλάδα μέχρι τα βυζαντινά χρόνια στην Ελλάδα και τον ευρύτερο ελληνικό κόσμο παλέυαν με λαδι;πχ ολυμπiακούς αγώνες; Απο πού και ως πού τουρκική; το ότι οι Τούρκοι την πήραν απο τους Πέρσες η τους Ινδούς γαιυτό έχει και αυτήν την ονομασία δε λεει κατι καθότι αυτά τα δύο στυλ ΔΕΝ λαδώνονται . Ξεκάθαρα συνεχεια της αρχαίας ελληνικής πάλης.