Συζήτηση:Ορθόδοξο εορτολόγιο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σχόλιο 27-12-2019[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Το λήμμα "Οι εορτές και οι επέτειοι που αναφέρονται σε μιά συγκεκριμένη ημερομηνία, εορτάζονται από τους Παλαιοημερολογίτες 13 μέρες αργότερα" είναι παραπλανητικό και αναληθές διότι το αληθές είναι ότι "οι Νεοημερολογίτες εορτάζουν τις επετείους που αναφέρονται σε μιά συγκεκριμένη ημερομηνία 13 μέρες νωρίτερα".

Προτείνεται λοιπόν να αντικατασταθεί με τα παρακάτω: "Το Ορθόδοξο Ημερολόγιο/Εορτολόγιο θεσπίστηκε από την Α' Οικουμενική Σύνοδο η οποία θεμελείωσε το Εορτολόγιο της Εκκλησίας πάνω στο Ιουλιανό Ημερολόγιο που ίσχυε τότε. Επί πλέον η ίδια Οικουμενική Σύνοδος, όρισε με τον Πασχάλιο Κανόνα και το πότε θα εορτάζεται το Πάσχα.

Έκτοτε ολόκληρη η "Μία Ενωμένη τότε Καθολική Εκκλησία" εόρταζε και τις κινητές εορτές και τις σταθερές σύμφωνα με το Παλαιό Ιουλιανό Ημερολόγιο μέχρι το 1582. Στις 24 Φεβρουαρίου του 1582 ο Πάπας Γρηγόριος ο ΙΓ' χωρίς Οικουμενική Σύνοδο, αφού είχε προηγηθεί το Παπικό Σχίσμα του 1054, και με Παπική Βούλα άλλαξε αυθαίρετα το Ιουλιανό Ημερολόγιο και εγκαθίδρυσε τον εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών.

Το Πασχα των Καθολικών όπως είναι γνωστό δεν συμπίπτει πάντα με το Πάσχα των Ορθοδόξων. Αυτό συμβαίνει γιατί συμφωνα με τον Πασχάλιο Κανόνα το Πάσχα πρέπει να εορτάζεται "την 1η Κυριακή μετά την 1η Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία εκτός εάν η Κυριακή αυτή συμπίπτει με το Φάσχα των Ιουδαίων οπότε μετατίθεται για την επόμενη Κυριακή". Οταν λοιπόν η Εαρινή Ισημερία είναι με το Γρηγοριανό 13 μέρες νωρίτερα, είναι φυσικό και το Πάσχα να μετατίθεται νωρίτερα αναλόγως της Πανσελήνου που ακολουθεί. Ορθόδοξο λοιπόν λέγεται το θεσπισμένο από την Α' Οικουμενική Σύνοδο Ημερολόγιο/Εορτολόγιο που ακολουθείται από την Ορθοδοξία απαράβατα από το 325 μ.Χ. και που είναι βασισμένο στο Ιουλιανό Ημερολόγιο. Αντίθετα το Γρηγοριανό ονομάσθηκε "Παπικό" επειδή ορίστηκε αυθαίρετα από τον Πάπα. Το Ορθόδοξο Ημερολόγιο, και σήμερα συνεχίζει να ακολουθείται από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία εκτός από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Εκκλησία της Ελλάδος οι οποίες ακολουθούν το λεγόμενο "Νέο Ημερολόγιο" δηλαδή ένα "ανάμικτο" Παπικο-Ορθόδοξο Ημερολόγιο. Σύμφωνα με αυτό, όλες οι κινητές εορτές, δηλαδή το Πάσχα με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και μέχρι την Πεντηκοστή εορτάζονται με βάση το Ιουλιανό, ενώ όλες οι σταθερές με βάση το Γρηγοριανό. Αναφορά: Στέφανος Μπεληγιάννης 94.69.18.102 15:49, 27 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]