Συζήτηση:Νόμος των ελλειπτικών τροχιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

"Ο πρωτος νομος του Καιπλερ ειναι αμεσο μαθηματικο αποτελεσμα του νομου της παγκοσμιας ελξης..."

Δηλαδη του Νευτονα

Δε μπορω να το καλοκαταλαβω αυτο, ετσι που γραφεται. Δηλαδη, οταν ο Κεπλερ διατυπωνε τον πρωτο νομο, οπως διαβαζω εδω, δε γνωριζε το μαθηματικο του αποτελεσμα αλλα τον διετυπωσε στα κουτουρου; Και περιμενε το Νευτωνα να το επιβεβαιωσει;


Ουτε για τον ενα νοιαζομαι ουτε για τον αλλο, εχω πολυ ανωτερους τουτων να γνοιαστω,αλλα βλεπω κατι που δεν το αντιλαμβανομαι αμεσα διοτι ξεφευγει απο τα καθιερωμενα, και περισσοτερο απο την ορθοτητα. Ακομα και αν θελουν να τιμησουν καποιον δεν πρεπει να υποτιμουν τον αλλο, προγενεστερο, επι ισοδυναμων και παρεμφερων θεματων. Δηλαδη, πιο απλα, δε γνωριζε ο Κεπλερ, ή Τιτο Μπραχε, την υπαρξη του νομου της παγκοσμιας ελξης ενω εργαζοταν επι των ιδιοτρητων του;!

Περιεργο λιγο, εκτος και αν προκειται περι απατεωνων, και σφετεριστων ιδεων και σκεψεων αλλων, ή και μεταξυ τους, οπως δυνατον να συμβαινει, αλλα και παλι χρειαζεται καλη διτυπωση και ξεκαθαρος λογος!

(το παραπάνω σχόλιο ανήκει σε κάποιον ανώνυμο συγγραφέα και το μετακίνησα στη θέση που θα έπρεπε να βρίσκεται, καθώς το βρήκα στο τέλος του άρθρου. Τάσος 16:06, 2 Φεβρουαρίου 2012 (UTC))

Ο Κέπλερ εξήγαγε τους νόμους του χρησιμοποιώντας παρατηρησιακά δεδομένα. Συγκεκριμένα, κατασκεύασε ένα φαινομενολογικό μοντέλο που βρισκόταν σε θέση να εξηγήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τα δεδομένα του Μπράχε. Η αιτία πίσω από τα εμπειρικά αυτά αποτελέσματα του Κέπλερ ήταν άγνωστη, μέχρι που ο Νεύτωνας διατύπωσε τους νόμους της κίνησής του και τον νόμο της παγκόσμιας έλξης, βάσει των οποίων εξήγησε τους νόμους του Κέπλερ από πρώτες αρχές. Όσον αφορά την άποψή σου για τη σημασία του έργου των Κέπλερ και Νεύτωνα, ουδέν σχόλιον... Τάσος 16:13, 2 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)