Συζήτηση:Νόμοι κίνησης του Νεύτωνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σύμφωνα με το Βιβλίο "ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΙΗΤΕΣ" του Robert March θέτω το μεγάλο ερώτημα, ποιος είναι πραγματικά ο νόμος του Νεύτωνα? Ο πρώτος ο δεύτερος ή ο τρίτος?

Νόμοι

   Κάθε σώμα βρίσκεται στην κατάσταση ηρεμίας του ή ομαλής κίνησης σε ευθεία γραμμή, εκτός κι αν κάπια δύναμη ασκείται πάνω του και το αναγκάσει να αλλάξει την κατάσταση του.
   Η αλλαγή στην κίνηση (ρυθμός μεταβολής της ορμής) είναι ανάλογη προς την κινητήρια δύναμη που ασκείται και γίνεται κατά τη διεύθυνση της ευθείας γραμμής κατά την οποία ασκείται η δύναμη.
   Σε κάθε δράση (μεταβολή της ορμής) υπάρχει πάντα μια ίση κι αντίθετη αντίδραση. Ή οι αμοιβαίες δράσεις δύο σωματων είναι πάντα ίσες και κατευθύνονται προς αντίθετα μέρη.


Η απάντηση είναι... ο 2ος νόμος! Ο 1ος προέρχεται από επαναδιατύπωση της αρχής αδράνειας του Γαλιλαίου και ο τρίτος από επαναδιατύπωση του νόμου της διατήρησης της ορμής του Χώυχενς.

Παραθέτω με χαρά την 1η δήλωση της Σχετικότητας από τον Γαλιλαίο

   Όλα τα αδρανειακά συστήματα είναι ισοδύναμα, κανένα πείραμα τησ μηχανικής δεν μπορεί να μας δείξει ποιο είναι το κινούμενο και ποιο το ακίνητο αντικείμενο.

Αυτό ενόχλησε τον Νεύτωνα κι επέμενε ότι εκτός από τον πρώτο νόμο θα πρέπει να υπάρχει κάποιος απόλυτος τρόπος ορισμού της ηρεμίας ή της κίνησης. Το έργο του Αϊνστάιν δίνει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.