Συζήτηση:Νεοχώρι Έβρου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εκκλησία του χωριού: Άγιος Αθανάσιος[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να προσθέσω, πως η εκκλησία του χωριού ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα στην Δαμασκό. Αυτό πιστοποείται απο μια μαρμάρινη πλάκα που για πολλά χρόνια ήταν τοποθετημένη στην αριστερή μεριά της εισόδου και που ελπίζω τώρα να έχει βρεί θέση στο τοπικό λαογραφικό μουσείο.


Κάτι άλλο που αφορά τους θιασώτες της θεωρίας των Μάρηδων, ως γνήσιο θρακικό φύλο: ακόμη και μέσα στο κείμενο ο συγγραφέας αναφέρει, πως οι κάτοικοι ήρθαν απο άλλες περιοχές. Στο κείμενο δεν αναφέρεται πως, συμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων, αυτές οι περιοχές είναι η Πελοποννησος, η Ζάκυνθος, η Δαμασκός ( όπου ιδρύθηκε και η εκκλησία), η Κύπρος, η Ραιδεστός και η Βόρεια Θράκη στην σημερινή Βουλγαρία και άλλες. Το πώς είναι δυνατόν ενας πληθησμός με τόσο ετερόκλητη καταγωγή να αποτελείται απο απογόνους ενός ¨παλιού θρακικού φύλου¨το γνωρίζει μόνο ο συγγραφέας. Στην δε ίστορική έρευνα δεν υπάρχουν ¨αδιαμφισβήτητες μαρτυρίες¨. Στο βιβλίο του κ. Ασπρογέρακα για το Νεοχώρι (¨το κεφαλοχώρι των Μάρηδων¨) υπάρχει λανθασμένη αναφορά στην προέλευση συκεκριμένων οικογενειών, καθώς ρωτήθηκε αυθαίρετα κάτοικος του χωριού χωρίς να έχει πραγματικά γνώση και, το σημαντικότερο, χωρίς διαστραύρωση της πληροφορίας, κάτι εντελώς αντιεπιστημονικό.

Παλαιά ονομασία[επεξεργασία κώδικα]

«Ντουντουκτσού Γενήκιοϊ».

Προφανώς κατα την ίδρυση του οικισμού υπήρχαν σε αυτό πολλοί οργανοπαίχτες. Κατα πάσα πιθανότητα το Ντουντουκτσού αναφέρεται σε μουσικούς με έμφαση στο κλαρίνο και όχι στον άσκαυλο (γκάϊντα), όπως αναφέρει το κέιμενο.