Συζήτηση:Μποσνιάκοι

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αλλαγή ονόματος του λήμματος - Σωστή απόδοση ο όρος "Μποσνιάκοι"[επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος "Βόσνιοι Μουσουλμάνοι" δημιουργέί πρόβλημα ειδικά εν έτει 2021, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη το μέρος των άθρησκων ή αλλόπιστων Bosniaks που παύουν να είναι μουσολμάνοι. Το ότι η πλειοψηφεία των Bosniaks είναι όντως μουσουλμάνοι δεν δικαιολογεί να αναφέρονται αυθαίρετα και απλοϊικά ως Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, γιατί έτσι δεν τονίζεται η εθνοτική τους σημασία και διαφορά από τις άλλες συνιστώσες εθνοτικές ομάδες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και τονίζεται μονάχα το θρήσκευμα.

Επίσης η επίκληση του θρησκεύματος στην αναγραφή μια εθνότητα αποτελεί και παραβίασης της ιδιωτικότητας και αυθαιρεσία απονομής πίστης. Εννοώ πως το να είναι ένας Bosniak μουσουλμάνος είναι το πιο σύνηθες και του προσδίδει πολλά στοιχεία ταυτότητας, όπως η ορθοδοξία έχει συμβάλλει στο σχήμα της νεοελληνικής ταυτότητας (π.χ. ένας άθρησκος Έλληνας θα κάνει Πάσχα, γιατί το θρησκευτικό έθιμο έγινε εθνοτικό έθιμο και στοιχείο ταυτότητας).

Είναι πολύ σωστή η παραδοχή στη δεύτερη παράγραφο πως στα ελληνικά δεν έχουμε όρο για τους Bosniaks, ωστόσο οφείλουμε να ανατράξουμε σε πηγές και χρήση όρου που να τους αναφέρει ως εθνοτική ομάδα και όχι μονάχα ως θρησκευτική. Σε αυτή την κατεύθυνση, ένας όρος που επικρατέι κυριώς σε προφορικό, αλλά έχει παρατηρηθεί σε βιβλιογραφία είναι ό όρος Μποσνιάκοι. Τον όρο χρησιμοποίησε και ο Ηλίας Βενέζης στο βιβλίο του Αιολική Γη. Ο Βενέζης γράφει: "Φτάξανε οι Μποσνιάκοι, πρόσφυγες Τούρκοι που έρχονταν απ' τη Βοσνία, και τους πήρανε τα καλύβια τους και τ' αγαθά τους. Οι Μποσνιάκοι, μαζί με τους αρματωμένους ζεϊμπέκηδες, σφάζανε, ρήμαζανε." (ανάγραφοντάς τους ως Τούρκους, προφανώς αναφέρεται στο θρήσκευμα΄τους)[1]

Έτσι οι πολίτες των τριών εθνοτικών ομάδων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι Βόσνιοι και η εθνοτική ομάδα είναι Μποσνιάκοι.

  1. Βενέζης, Ηλίας (1943). Αιολική Γη.