Συζήτηση:Μαύρη πανώλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.

Γιατί δεν ονομαζεται το άρθρο Μαύρος Θάνατος; Έτσι δεν είναι πιο γνωστή αυτή η συγκεκριμένη πανδημία; VJSC263IO 11:45, 7 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Στη δημώδη λογοτεχνία ναι, είναι γνωστότερη ως Μαύρος Θάνατος (βλ. Νίκου Τσιφόρου Ιστορία της Αγγλίας). Αναφέρεται όμως συχνά και ως μαύρη πανώλη, ενώ υπάρχει και ως Υβριστικό επιφώνημα - επίκληση ("Μαύρη πανούκλα να σε φάει!"). --Ttzavarasσυζήτηση 11:54, 7 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Τζαβάρα δεν είναι υβριστικό αλλά είναι κατάρα και έχεις πηγές που λένε η "μαύρη πανούκλα" είναι για τη "μαύρη πανώλη" στο επιφώνημα; Το μαύρο στα ελληνικά πολλές πηγές λένε ότι συμβολίζει το "κακό" και λέμε και "μαύρο φίδι που μας έφαγε" και "μαύρος χάροντας" και "μαύρη μαρμάγκα".93.232.125.253 12:03, 7 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Λάθος έναρξη[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο ξεκινά: "Τον Οκτώβριο του 1347, γενοβέζικα εμπορικά πλοία από το λιμάνι της Κάφας... κτλ..." περισσότερο μοιάζει σαν να διαβάζει κάποιος ιστορικό μυθιστόρημα και όχι εγκυκλοπαιδικό άρθρο. Πάντα πρέπει να ξεκινάμε με τον ΟΡΙΣΜΟ. π.χ. Η "Μαύρη πανώλη" είναι μολυσματική ασθένεια που οφείλεται στο βακτήριο τάδε και βρισκόταν σε έξαρση την περίοδο δείνα με αποτέλεσμα τον αφανισμό τόσον ανθρώπων στην Ευρώπη κτλ κτλ... Έλεος βρε παιδιά, πίσω στην Α' Δημοτικού.