Συζήτηση:Μαρία της Άμνιας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Γράμματα και λογοτεχνία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Γράμματα και λογοτεχνία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Η Μαρία λανθασμένα παρατίθεται εδώ ως βιβλιογράφος. Το περιεχόμενο του λήμματος βασίζεται στη μελέτη του Σπυρίδωνος Λάμπρου που δημοσιεύθηκε το 1903, η οποία είναι παράγωγο της έκδοσης του καταλόγου των χειρογράφων του Αγίου Όρους (εκδ. 1895 τόμ. 1 και 1900 τόμ. 2). Το 1905 ο Α. Παπαδόπουλος-Κεραμεύς εξέδωσε μία μελέτη με τίτλο "Ἀνύπαρκτος κῶδιξ βασιλίσσης Μαρίας 800-οῦ ἒτους" αποδεικνύει οτι το σημείωμα στο τελευταίο φύλλο του κώδικα 2 της Μονής του Αγίου Παύλου, το οποίο αναφέρει τη Μαρία ως βιβλιογράφο, είναι πλαστογραφία του διάσημου πλαστογράφου και αρχαιοκάπηλου του 19ου αιώνα, Κωνσταντίνου Σιμωνίδη. Επίσης, χρονολογήθηκε βάσει παλαιογραφικής αναλύσεως απο τον Παπαδόπουλο-Κεραμέα, οτι ο κώδικας ανήκει στον 11ο αιώνα και οτι η βασίλισσα Μαρία που αναφέρεται στο σύγχρονο της συγγραφής του κώδικα σημείωμα "Σταυρέ φύλαττε βασίλισσαν Μαρία'", αναφέρεται στη Μαρία Αλανή, η οποία παρήγγειλε τον κώδικα, πιθανώς για προσωπική της χρήση. Η Μαρία Αλανή ήταν σύζυγος του αυτοκράτορος Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα και έπειτα του Νικηφόρου Γ' Βοτανειάτη. Αναφορά: 89.27.237.34 14:12, 5 Ιουνίου 2019 (UTC)[απάντηση]