Συζήτηση:Λογική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

Αγαπητέ Καλογερόπουλε, μου άρεσε η μετάφραση που έδωσες στο a priori. Αλλά σκέφτομαι μήπως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε κάπως αλλιώς. Ο Καντ θεωρούσε κατά κάποιο τρόπο τη λογική ως έναν τρόπο διευθέτησης του υλικού της εμπειρίας που είναι "ενσωματωμένος" στα ανθρώπινα όντα. Ίσως θα μπορούσαμε να γράψουμε "έμφυτες αρχές"; Επιφυλάσσομαι, ωστόσο, γιατί δεν είμαι ειδικός στη φιλοσοφία. --Diderot 16:32, 15 Ιουλίου 2005 (UTC)

Αυτές ακριβώς είναι οι έμφυτες ιδέες, ιδέες δηλαδή που προϋπάρχουν και οργανώνουν το υλικό που προσλαμβάνουμε μέσω των αισθητήριων οργάνων. Απλά επειδή είναι συνηθισμένο στους "φιλοσοφικούς" κύκλους το άλλαξα. Το αλλάζω σε έμφυτες. Θα το βρεις και απριορικές ιδέες, αλλά μια τέτοια μετάφραση δεν είναι μετάφραση μάλλον κακοποίηση είναι--Kalogeropoulos 22:24, 15 Ιουλίου 2005 (UTC)

μετάφραση[επεξεργασία κώδικα]

ποιά είναι η διαφορά στα ελληνικά των αγγλικών όρων "reason" και "logic"; Πώς μεταφράζονται; Πώς πρέπει να ονομάσουμε τα αντίστοιχα άρθρα; Νομιζω (δεν είμαι φιλόσοφος ούτε φιλόλογος, οπότε πιθανότατα κάνω λάθος) ότι "reason" θα μπορούσε να είναι η "λογική σκέψη", ενώ "logic" η "λογική επιστήμη", που θα περιέχει τη μαθηματική λογική, τη συμβολική λογική, όπως και παρακλάδια τους, π.χ. προτασιακή λογική (ή λογισμό) κλπ. Σχόλια; thanks--Polyvios Pratikakis 03:08, 24 Αυγούστου 2007 (UTC)


Βλέπω δεν έχει απαντηθεί το πάνω. Με διαφορά φάσης 1 χρόνο (:-)) συμφωνώ με Polyvios, αν και νομίζω η ορολογία είναι en:rationality~de:vernunft~ορθολογισμός, en:logic~de:logik~λογική. Άρα τα διαγλωσσικά νομίζω πρέπει να μπούν συμφ με το en:logic.--vanakaris 13:12, 9 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

διάκριση ανάμεσα σε παραγωγικούς και επαγωγικούς[επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες η διάκριση ανάμεσα σε παραγωγικούς και επαγωγικούς συλλογισμούς δεν είναι πλέον ότι αυτοί ή εκείνοι προχωρούν από το μερικό στο ειδικό και οι άλλοι αντίστροφα, αλλά άλλα τέσσερα κριτήρια, κυριότερο από το οποίο νομίζω ότι είναι ότι: Οι παραγωγικοί συλλογισμοί παραμένουν αλώβητοι όσες και εάν προσθέσεις σχετικές προκείμενες, ενώ ένας επαγωγικός συλλογισμός μπορεί να καταλήξει σε άλλο συμπέρασμα εάν προστεθεί μια νέα προκείμενη (π.χ. 'ολοι οι κύκνοι είναι λευκοί, στην Αυστραλία βρέθηκαν μαύροι κύκνοι, άρα δεν είναι όλοι οι κύκνοι λευκοί"). Σχετικά βλέπε το βιβλίο Εισαγωγή στη φιλοσοφία της επιστήμης, εννέα φιλοσόφων, βιβλίο που εκδόθηκε και στα ελληνικά το 2000 από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 79.103.145.184 (συζήτησησυνεισφορά) .