Συζήτηση:Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη Ιανουαρίου 1996

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός σε αυτή τη περίπτωση (παραίτηση, του προσώπου, όχι της κυβέρνησης, θανάτου κλπ) που το κόμμα διατηρεί την πλειοψηφία στην Βουλή εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του κόμματός του (από το κόμμα του), λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ("υποχρεωτικά", εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί απώλεια της πλειοψηφείας ) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά 1-2 μέρες ορκίζεται με την κυβέρνησή του και καθίσταται "κανονικός" πρωθυπουργός κλπ, κλπ.--Teles 15:00, 21 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Είναι ζήτημα ακρίβειας στη διατύπωση. Εγώ λίγο αλλιώς τα θυμάμαι, αλλά μπορεί να κάνω λάθος.
  1. Παραίτηση του πρωθυπουργού συνεπάγεται παραίτηση όλης της κυβέρνησης (συμπαρασύρει και την κυβέρνηση). Διάκριση τέτοια που κάνεις («παραίτηση του προσώπου, όχι της κυβέρνησης») δε νοείται. Αυτό που νοείται είναι παραίτηση της κυβέρνησης αλλά διατήρηση της πλειοψηφίας του κόμματος στη Βουλή (και διατήρηση της Βουλής, μη διάλυσή της για εκλογές)
  2. Ο πρωθυπουργός δεν εκλέγεται, διορίζεται από τον ΠτΔ. Η έκφραση «εξελέγη πρωθυπουργός» είναι μεν συνήθης, αλλά δεν ακριβολογεί 100%. Μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς να είναι λάθος, μόνο όταν αυτός που «εξελέγη» πρωθυπουργός ήταν και αρχηγός του κόμματος με την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, οπότε ο ΠτΔ είναι απόλυτα δεσμευμένος από το Σύνταγμα να τον διορίσει.
  3. Κατά το Σύνταγμα στην περίπτωση που ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πεθάνει κλπ., η κοινοβουλευτική ομάδα υποδεικνύει στον ΠτΔ σε ποιον να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (τυπικά δηλαδή δεν τον εκλέγει η ίδια πρωθυπουργό).
  4. Το 1996 υπήρχε το παράδοξο ότι κατά το Σύνταγμα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΠτΔ μετά την παραίτηση Παπανδρέου έπρεπε να πάρει αυτόματα ο... Παπανδρέου πάλι (!), γιατί παρέμεινε αρχηγός του πρώτου κόμματος στη Βουλή (παραιτήθηκε μόνο από πρωθυπουργός). Γι'αυτό και εφαρμόστηκε αναλογικά η διάταξη περί έκλειψης του αρχηγού, ενώ ο αρχηγός δεν είχε εκλείψει.
  5. Στην πράξη η κρίσιμη και αποφασιστική διαδικασία είναι προφανώς η ψηφοφορία στην Κοινοβουλευική ομάδα. Παρ'όλα αυτά δεν είναι σωστό να ειπωθεί ότι η κοινοβουλευτική ομάδα (ούτε καν η ίδια η Βουλή δηλαδή) εξέλεξε τον πρωθυπουργό της χώρας.--Αρχίδαμοςμίλα μου 15:28, 21 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Αρχίδαμε οι παρατηρήσεις σου είναι απολύτως σωστές και οι 4. Η διαφωνία, αν υπάρχει και έχει νόημα, αφορά μόνο στο τυπικό. Τυπικά είναι σωστά αυτά που λες εσύ. Και εγώ έτσι τα ξέρω και τα θυμάμαι από τότε. Η δική μου διατύπωση αφορούσε στην τρέχουσα πολιτική ορολογία που αντιλαμβάνεται την κατά το σύνταγμα υπόδειξη του προσώπου που θα διοριστεί από τον Πρόεδρο ως εκλογή πρωθυπουργού στην πράξη. με αυτές τις διευκρινήσεις στην σελίδα της συζήτησης νομίζω ότι τελειώσαμε με το θέμα. Μόνο από δω και πέρα να συμπληρωθούν τα λήμματα με τις σχετικές πληροφορίες. Στο σημείο αυτό θέλω να σου επισημάνω μια δική μου παρατήρηση-θέση για τις διορθώσεις που εγώ τουλάχιστον θα την ακολουθήσω. προτιμώ να διευκρινίζεται το θέμα εκτός λήμματος, στην σελίδα συζήτησης και όταν συμφωνήσουμε, νηφάλια σε κάτι, τότε να προχωράμε στην διόρθωση, συμπλήρωση κλπ. Γνωρίζω ότι αυτό δεν ταιρειάζει με τις πρακτικές της Βικιπαίδειας, αλλά εγώ πιστεύω ότι έτσι αποφεύγονται άσκοπες "διαμάχες" που δεν προσφέρουν τίποτε άλλο παρά κάποιους πόντους στην αυτοεκτίμηση του καθενός (το τελευταίο όχι ειρωνικά). Πάντως καλή δουλειά και θα τα ξαναπούμε. --Teles 15:51, 21 Ιανουαρίου 2007 (UTC)