Συζήτηση:Κολλοειδές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
  • Δεν ταιριάζει η ταξινόμιση στις καταστάσεις της ύλης: Δεν είναι ιδιαίτερο είδος κατάστασης ύλης, αλλά απλά είδος μίγματος.

--Vchorozopoulos 06:48, 20 Απριλίου 2010 (UTC)

Καλημέρα, ασφαλώς και δεν είναι βασική κατάσταση της ύλης, απλά περιλαμβάνεται ως εμφανιζόμενη μορφή ύλης, στις διάφορες διεργασίες μεταβολής της.--Templar52 07:11, 20 Απριλίου 2010 (UTC)
  • Εγώ πιστεύω ότι και οι μεταβολές πρέπει να μπουν χωριστά. Αλλά και τα μίγματα και τα διαλύματα είναι επίσης μορφές ύλης. Απλά ανήκουν σε μια από τις βασικές καταστάσεις. Τα κολλοειδή είναι απλά ενδιάμεσο είδος μεταξύ των μακροσκοπικά ανομοιογενών μιγμάτων και των και μικροσκοπικά ομοιογενών διαλυμάτων. Είναι μακροσκοπικά ομοιογενή, αλλά μικροσκοπικά ανομοιγενή. Είναι διφασικά μίγματα όπως και τα μη ομογενή. Τα διάφορα συστατικά τους βρίσκονται στις βασιικές καταστάσεις ύλης. Το συνολικό σύστημα βρίσκεται επίσης σε μια βασική κατάσταση. Είναι απλά στερεό, υγρό ή αέριο. Ακόμη κι αν περιέχει συστατικά σε άλλη κατάσταση αυτό δεν το κάνει ξεχωριστή κατάσταση ύλης, ούτε βασική, ούτε ιδιαίτερη...
  • Γενικά χρειάζεται να ασχοληθούμε και με την τακτοποίηση της ταξινόμισης των άρθρων θετ. επιστημών σε κστηγορίες. Θέλει φτιάξιμο το δέντρο τους...
  • Ομοίως και τα πρότυπα πλοήγησης. Το αντίστοιχο της ΑΒΠ είναι καλύτερο... Καλά θα κάναμε να το αντιγράφαμε ολόκληρο. Ίσως κι όλη τη en:List of states of matter. Όμως τα κολλοειδή πρέπει να μπουν χωριστά από τις καταστάσεις της ύλης, σε διαφορετική υποενότητα, τουλάχιστον. Π.χ. «Σύνθετες καταστάσεις ύλης».

--Vchorozopoulos 00:16, 21 Απριλίου 2010 (UTC)

Καλημέρα, όπως βλέπεις η ανάπτυξη αυτών δεν έγινε με αντιγραφή από κάποιο πρότυπο ταξιν. δενδροποίησης, αλλά τελείως ελεύθερα και σιγά σιγά. Δεν το έχω δει αυτό της ΑΒΠ, αλλά συμφωνώ στο "Σύνθετες καταστάσεις της ύλης" που νομίζω το καλύπτει πληρέστερα.--Templar52 04:35, 21 Απριλίου 2010 (UTC)

Τα κολοειδή αναφέρονται ως ξεχωριστή κατάσταση της ύλης τόσο στο σχολικό βιβλίο χημείας όσο και στη Γενική Χημεία1, όπως και οι υγροί κρύσταλλοι και το πλάσμα. Για αυτό αναφέρονται ως μη βασικές καταστάσεις της ύλης. --Πer 10:25, 21 Απριλίου 2010 (UTC)

1:Ebbing, Darrell D.. Steven D. Gammon. Γενική Χημεία. Νικόλαος Δ. Κλούρας (μετάφραση) (έκτη έκδοση). Αθήνα: Τραυλός. ISBN 960-7990-66-8. http://www.travlos.gr. Ανακτήθηκε στις 9-1-2010.