Συζήτηση:Καμπάλα (θρησκευτικό κίνημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μήπως η Καββάλα λέγεται Καββαλά. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται να την προφέρουν από το τηλεοπτικό Ντοκυματέρ της ΕΡΤ3. Πer 19:34, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

συμφ με [1] είναι πιο κοντά στο καμπαλά, για την ακρίβεια πιο πολύ σε κάμπαλά, σίγουρα με "μπ" όχι "ββ", άρα κούνα το σε καμπαλά, χωρίς παρενθέσεις και κινήματα--85.74.180.169 12:59, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

Παραβλέπετε την ελληνική βιβλιογραφία. Το βιβλίο της Ντιόν Φόρτσιουν έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στα ελληνικά υπό τον τίτλο "Η μυστική Καββάλα". Οι μεταφράσεις της Έφης Καλλιφατίδη, επίσης, στα έργα του Ουμπέρτο Έκο, την αποδίδουν ως "Καββάλα" (για να αναφέρω μερικά μόνον από την ελληνική βιβλιογραφία). Συνεπώς ούτε "κούνα το" ούτε "ξεκούνα το" χωρίς τεκμηρίωση. Κακώς έγινε και η μετακίνηση χωρίς προηγούμενη συζήτηση. --Ttzavarasσυζήτηση 14:19, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία (Το σύμπαν που αγάπησα, Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου) αναφέρεται ως "Καμπαλά". Επίσης, ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται γενικότερα στην ελληνική βιβλιογραφία
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ονομασία του λήμματος θα πρέπει να είναι Καμπαλά (χωρίς την αναφορά "θρησκευτικό κίνημα", καθώς αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ξεχωρίζει από την πόλη Καμπάλα). --IM-yb (συζήτηση) 13:41, 2 Αυγούστου 2014 (UTC)