Συζήτηση:Καλλιτεχνικό σκάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Καλλιτεχνικό σκάκι και Αγωνιστικό παιγνίδι[επεξεργασία κώδικα]

Στον Σκακιστικό όμιλο Πατρών (Σ.Ο.Π.) κάποια χρονιά έγιναν μαθήματα αγωνιστικού σκακιού από τον καλύτερο παίκτη (πρώτη σκακιέρα) του συλλόγου, Χ.Π., σε περίπου 30 νέους παίκτες και στους μισούς από τους νεαρούς μαθητές έγιναν παράλληλα μαθήματα καλλιτεχνικού σκακιού από το μέλος του συλλόγου Ε.Μ.. Ο Χ.Π. παρατήρησε ότι οι περισσότεροι από τους μαθητές του, που παρακολουθούσαν και μαθήματα καλλιτεχνικού σκακιού, είχαν σημαντική βελτίωση στο αγωνιστικό παιγνίδι τους. Έβλεπαν περισσότερους συνδυασμούς, δημιουργούσαν καταστάσεις που τους έδιναν πλεονέκτημα, δεν υπολόγιζαν τόσο την απώλεια υλικού όσο το αποτέλεσμα μιας επίθεσης, και έπαιζαν πιό φαντεζί παιγνίδι. --egm 01:28, 1 Μαΐου 2006 (UTC)

Βοηθητικά ή Βοηθούμενα[επεξεργασία κώδικα]

Έχω αναφορές και για τους δύο όρους. Οι παλιότερες μιλάνε για βοηθούμενα. Αντιγράφω την πιό πρόσφατη (Σ Ο Κορυδαλλού, 09/2005): [Σημαντικές εκδηλώσεις του Συνεδρίου είναι οι δύο κύριοι διαγωνισμοί σύνθεσης (1) το "Quick Composing", όπου οι συνθέτες καλούνται να ολοκληρώσουν -ατομικά ή ομαδικά- τα δημιουργήματά τους πάνω στο δοσμένο θέμα μέσα σε λίγες ώρες. Εδώ είχαμε δυο κατηγορίες. Στα ορθόδοξα δύο κινήσεων (κριτής ο Βύρ. Ζάππας) και στα βοηθητικά δύο κινήσεων (κριτές οι Χ. Φουγιαξής και Π. Μουτεσίδης), έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 80 συνθέσεις (τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα). (2) Το "Long Composing", που διαρκεί 5 ημέρες (διάστημα στο οποίο οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα υποβολής των συνθέσεών τους), με κριτή και πάλι τον Έλληνα GM Βύρ. Ζάππα.] Για τον λόγο αυτό κράτησα στην ορολογία το βοηθητικά, ως τον πρόσφατα εν χρήσει όρο. Παρακαλώ τον χρήστη 62.1.232.245 να μην αλλάζει χωρίς αιτιολόγηση και σχετική αναφορά σε δημοσίευση τους όρους, γιατί καταστρέφει τους συνδέσμους (links). Αλλάζοντας π.χ. το Μαντράζι (απόδοση του Madrasi) στα ελληνικά με αυθαίρετο (έχω σε προσωπική μου αλληλογραφία απάντηση από το The Problemist σχετικά με το πώς ακριβώς προφέρεται η λέξη) τρόπο, έσπασε τον σύνδεσμο με το ήδη καταχωρημένο λήμμα.--egm 19:21, 13 Μαΐου 2006 (UTC)

Επανέφερα το άρθρο γιατί είχαν χαλάσει όλοι οι σύνδεσμοι. Αν υπάρχει διαφωνία ως προς την ορολογία κάντε τις αλλαγές στα άρθρα ή δημιουργήστε απλώς απαραίτητες ανακατευθύνσεις. --Dada 20:36, 13 Μαΐου 2006 (UTC)