Συζήτηση:Ελένη Κούρκουλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μπορείς να μου πεις γιατί επιμένεις να δημοσιεύεις ένα copy paste άρθρο?--ΗΠΣΤΓ 21:55, 15 Απριλίου 2006 (UTC)

Καλύτερα γράψε στη σελίδα χρήστη του, μπας και το δει. Κι αυτός που μας είχε φτιάξει το "Ζευγολατιό" αρκετές φορές, κάθε φορά το ξανάφτιαχνε γιατί το έψαχνε και δεν το εβρισκε (καθότι διαγραμμένο). - Badseed 21:57, 15 Απριλίου 2006 (UTC)

Το άρθρο δεν αποτέλεσμα αντιγραφής[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο δεν είναι αποτέλεσμα αντιγραφής. Τα βιογραφικά στοιχεία είναι φυσιολογικό να ομοιάζουν με κείμενα βιογραφικά, έντυπα ή ηλεκτρονικά. Είναι δηλαδή αναπόφευκτο ένα βιογραφικό για ένα πρόσωπο να ομοιάζει με ένα άλλο για το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αναφέρεται σε ίδια πράγματα. Συνεπώς κατά την γνώμη μου δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό.

Όχι, κάνεις λάθος. Είναι διαφορετικό πράγμα η παράθεση/δανεισμός στοιχείων από ένα κείμενο και άλλο η παράθεση αυτούσιου του κειμένου. Το πιο απλό πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις κάποια στοιχεία για το βιογραφικό που θες να γράψεις και μετά να "γεμίσεις" τα κενά με δικό σου κείμενο. Είναι αρχή της Βικιπαίδεια ότι αυτούσια κείμενα που βρίσκονται κάτω από πνευματικά δικαιώματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εδώ (εκτός αν υπάρχει η σχετική άδεια). Το γράφει με μεγάλα γράμματα στο κάτω μέρος του παράθυρου επεξεργασίας. Παρακαλείσθε να το σεβαστείτε - Badseed 12:10, 16 Απριλίου 2006 (UTC)

αντιδικτατορική δράση[επεξεργασία κώδικα]

Για όσους το αγνοούν, ο πατέρας της Ελένης, Κωνσταντίνος Κούρκουλας ήταν γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επί επταετίας. Κατά πόσο λοιπόν τα παιδιά ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του καθεστώτος είχαν αντικαθεστωτική δράση, πρέπει να ερευνηθεί καλύτερα. Εν τοιαύτη περιπτώση αν δεν υπάρχει αντίρρηση η αναφορά αυτή πρέπει να απαληφθεί, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθεί από έγκυρη πηγή.--Adolapts 13:03, 28 Απριλίου 2007 (UTC)

Δεν υπάρχει καμία παραπομπή σε κάποια αξιόπιστη πηγή οπότε νομίζω οτι δικαιολογημένα θα πρέπει να απαληφθεί.--Ύπατος Λυδήριος 13:04, 28 Απριλίου 2007 (UTC)

Πολύ ορθά. Το αφαίρεσα--ΗΠΣΤΓ 13:06, 28 Απριλίου 2007 (UTC)

Βρήκα τη σχετική πηγή από τη Βουλή των Ελλήνων. --Dead3y3 Συζήτηση 13:33, 28 Απριλίου 2007 (UTC)

Φυσικά η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι πηγή για κάτι τέτοιο, δεν τα γράφουν φαντάζομαι καθηγητές Ιστορίας τα βιογραφικά, αλλά οι ίδιοι οι βιογραφούμενοι. Θα χρειαστεί άλλη πηγή, μιας και εγώ βρήκα ότι ο πατέρας της όχι μόνο ήταν Γ.Γ. επί Χούντας, αλλά αρθρογραφούσε και στην (νομίζω φιλοχουντική) εφημερίδα της εποχής «Ελεύθερος Κόσμος» και είχε και εκπομπή στην ΥΕΝΕΔ[1] (ψάξτε το όνομά του σε αιτιατικη). Δεν εννοώ ότι ήταν ο ίδιος ακραιφνής φιλοχουντικός (δεν μπορώ να ξέρω), αλλά στην αντίσταση μια φορά δεν ήτανε--Αρχίδαμοςμίλα μου 12:01, 8 Μαΐου 2007 (UTC)

Βασικά είναι απλό. Εκείνη την εποχή όσοι πήγαιναν αρσάκειο, αυτό γινόταν τουλάχιστον στην Πάτρα:P, γραφόντουσαν στον ρήγα φεραίο. Ο καθένας που τα είχε με μία, πήγαινε και την έγραφε. Δεν ξέρω τώρα για την περίπτωση της κυρίας αλλά αυτό συνήθως γινόταν. Νομίζω οτι το άρθρο απλά πρέπει να αναφέρει οτι ήταν στο ρήγα φεραίο και τίποτα άλλο. Γιατί το να είσαι απλά εγεγραμμένος δεν λέει κάτι.--'''Ύπατος Λυδήριος''' 12:30, 8 Μαΐου 2007 (UTC)


Έχοντας εμπειρία από την γερμανική Βικιπαίδεια, όπου αρθρογραφώ 2 χρόνια με γερμανικό όνομα, αφού ζω στο Βερολίνο, εκφράζω την πικρία μου, σεβόμενος όμως τις παραπάνω απόψεις, γιατί ενώ έγραψα και εγώ δύο κουβέντες για το συγκεκριμένο άρθρο ξαφνικά τις σβήσατε (όπως ότι ο Δ. Χρονόπουλος ήταν σκηνοθέτης ή ότι ανέβασε έργο με τον Κούρκουλο) και επιβάλλετε συνεχώς ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κειμένου. Και το λέω αυτό, διότι διακρίνω μία πολιτική σκοπιμότητα εναντίον της Κούρκουλα. Κάτι, που συνηθίζεται για πολιτικά πρόσωπα αλλά δεν ταιριάζει όμως με τους σκοπούς της Βικιπαίδεια. Και για να εξηγούμε: Α) διαβάζω ότι ο πατέρας της ήταν γεν. γραμ. του Υπουργείου Παιδείας, κάτι που δεν είναι αλήθεια, διότι είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι προϊστάμενος τμήματος ενός υπουργείου. Και βλέπω εδώ ότι αυτά περί γεν. γραμ. ήταν γραμμένα δύο φορές και στην δεύτερη μάλιστα με ειρωνεία. Β) έχω διαβάσει επίσης ότι τα αδέρφια της φυλακίστηκαν επί χούντας και υπέστησαν διώξεις, ενώ συμμετείχαν και στην κατάληψη της Νομικής. Γ) Γιατί να μην πιστέψω την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής για το βιογραφικό, όπου ότι γράφεται εκεί είναι σε γνώση όλων των κομμάτων και να πιστέψω μία άλλη, όπου ο καθένας γράφει και αλήθειες ή και ψέματα ίσως; Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη Βικιπαίδεια, διότι κάθε λάθος είναι σε βάρος του κύρους της εγκυκλοπαίδειας. Σε άλλα forum, μπορεί ο καθένας να γράφει ότι θέλει… Πρέπει, τέλος, να πω ότι αυτά τα έγραψα εντελώς καλοπροαίρετα προς τους παραπάνω φίλους antika123.

Να είσαι σίγουρος οτι και εμείς καλοπροαίρεται την κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Εξήγησε μας τι ήταν ο πατέρας της. Επίσης να σου πώ οτι το βιογραφικό στη βουλή είναι ξεκάθαρο. Αναφέρει οτι ήταν μέλος στον Ρήγα Φεραίο. Αυτο πρέπει να αναγραφεί και τίποτα αλλο. Φιλικά --Diu 09:21, 22 Μαΐου 2007 (UTC)

Απ' ότι έχω διαβάσει αγαπητέ φίλε ήταν προϊστάμενος του τμήματος θρησκευμάτων, αν είναι τελικά αληθές και αυτό. Άρα απέχει πολύ από την θέση του γενικού γραμματέα... Το λογικό λοιπόν είναι ότι πρόκειται για μία θέση περισσότερο υπηρεσιακή, όπως και πάρα πολλές άλλες... antika123.

Φυσικά και διαφέρει. Αν πράγματι είναι έτσι τοτε έχεις δίκιο. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πούν και οι άλλοι.--Diu 09:42, 22 Μαΐου 2007 (UTC)

Να προσθέσω όμως αυτό που βρήκα. «Εγγραφο της 24ης Ιουλίου 1971, που υπέγραφε ο γενικός διευθυντής Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνος Κούρκουλας»[2].--Diu 09:47, 22 Μαΐου 2007 (UTC)

Βλεπεις λοιπόν που μάλλον έχω δίκιο; Γιατι ένα υπουργείο έχει πολλούς διευθυντές διαφόρων τμημάτων , ενώ γενικό γραμματέα έχει έναν, όπυ είναι πολιτικό πρόσωπο. Τέλος πάντων... στην τελική η Κούρκουλα μας ενδιαφέρει σε αυτό το άρθρο και όχι οι συγγενείς της ... Χαιρετώ για την ώρα...antika123.

Ναι πράγματι. Βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ήταν τότε ο γενικός διευθυντής. Θέλω να πώ μήπως απλώς είχε άλλη ονομασία; Τέλος πάντων νομίζω οτι τώρα το άρθρο, όσο αφορά την αντιδικτατορική της δράση, είναι οκ. Ετσι θέλω να πιστεύω.--Diu 09:57, 22 Μαΐου 2007 (UTC)

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι ο Γενικός Διευθυντής Θρησκευμάτων εκείνη την εποχή δεν ήταν υπαλληλάκος του Υπουργείου που έτυχε λόγω προϋπηρεσίας να προαχθεί, αλλά μετακλητή θέση, στην οποία τοποθετούνταν κυρίως θεολόγοι καθηγητές πανεπιστημίου. Δεν ήταν δηλαδή απλώς προϊστάμενος τμήματος. Επαναλαμβάνω ότι δε γνωρίζω καθόλου τις σχέσεις του ανδρός με το καθεστώς. Όπως είναι όμως τώρα το άρθρο, φαίνεται να έκανε αντίσταση η Κ. (το να φυλακίστηκαν τα αδέρφια της κι όλας φαίνεται ακόμα πιο περίεργο). Η θέση είναι υψηλό δημόσιο αξίωμα και δεν πιστεύω ότι το καθεστώς (Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια) θα επέλεγε για τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους (αυτών επελαμβάνετο νομίζω ο Γ.Δ.Θ.) πατέρα οικογένειας αντιφρονούντων αριστερών (αυτό ήταν τα μέλη του Ρήγα Φεραίου). Δεν ξέρουμε βέβαια λεπτομέρειες, μπορεί να ήταν χωρισμένοι οι γονείς ή κάτι άλλο. Προτείνω απλά να αναφερθούν και τα δύο γεγονότα στο άρθρο χωρίς φυσικά να καταλήγουμε σε συμπέρασμα, γιατί αλλιώς μπατάρει. Στα αδέρφια της δεν έχεις πρόβλημα να αναφέρονται λεπτομερώς οι δάφνες τους, στον πατέρα κόλλησες.--Αρχίδαμοςμίλα μου 11:55, 22 Μαΐου 2007 (UTC)

Πονάει χέρι, κόβει χέρι[επεξεργασία κώδικα]

Δε βλέπω το λόγο να συμπεριληφθούν στοιχεία για τον πατέρα ή τα αδέρφια της στο άρθρο. Όπως λένε και στα χωριά, " Ο άντρας(εδώ γυναίκα) κάνει τη γενιά κι όι η γενιά τον άντρα!". :) - Αχρήστης 12:49, 22 Μαΐου 2007 (UTC)

Αφού ο Κωνσταντίνος Κούρκουλας ήταν γενικός διευθυντής και όχι γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν νομίζετε πως πρέπει να διορθωθεί ο τίτλος του; Πρέπει ανακριβώς να αναφέρεται ως γενικός γραμματέας; Επιπλέον,ήταν και ο τελευταίος Βασιλικός Επίτροπος παρά τη Ιερά Συνόδω και εθεωρείτο ο εξ απορρήτων του Ιερώνυμου Α'. ΝΙΚΟΣΦΙΞ07:26, 18 Απριλίου 2016 (UTC)