Συζήτηση:Εθνόσημο της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μάλλον πρέπει να γίνει μετακίνηση του άρθρου στο Εθνόσημο της Ελλάδας ή σε κάποιο παρόμοιο τίτλο. +MATIA 12:02, 1 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

1ον αυτό είναι λάθος εθνόσημο (είναι του 1822, ενώ το σημερινό ειναι το όλο-μπλε με περισσότερες γραμμές και διαφορετικό μπλε, του Γραμματόπουλου (για το λάθος δεν φταίει βέβαια ο φίλος Tomyjeff που το έφτιαξε σε svg) και 2ον το κείμενο είναι κόπυ από Προεδρία της Δημοκρατίας ([1] και για τα δυο) - Badseed απάντηση 22:35, 15 Μαΐου 2007 (UTC)


Σχετικά με τον βασιλικό θυρεό της Ελλάδας (1863-1924) και με ότι έχει σχέση με την εν λόγο εικαστική παρουσίαση του θυρεού όπου αυτή παρουσιάζεται:
Στο παρελθόν είχα μιλήσει με τον δημιουργό του θυρεού Sodacan και του είχα επισημάνει ότι ενώ η δημιουργία του είναι καταπληκτική και ακριβέστατη, υπάρχει ένα ατόπημα ([2] η σχετική συζήτηση). Η κορώνα που στέφει τον θυρεό είναι εικαστικά τουλάχιστον λάθος. Με βάση την επιστήμη της Εραλδικής είναι ολόσωστη, άλλα νομίζω ότι στην βικιπαίδεια αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η πραγματική, ιστορική άλλα και εγκυκλοπαιδική παρουσίαση των άρθρων που γράφονται ή των σχετικών εικόνων που εμφανίζονται. Θεωρώ λοιπόν ότι η εικαστική παρουσίαση δεν συνάδει με την ουσία της βικιπαιδεία καθώς παρουσιάζει κάτι τι οποίο δεν υπήρξε ποτέ με την μορφή που το έχουμε αναρτημένο.
Σας παρακαλώ θα ήθελα τις απόψεις - γνώμες σας σχετικά με το θέμα καθώς και τις ενέργειες των διαχειριστών ώστε να αποκαταστήσουμε την ιστορικά και εγκυκλοπαιδικά ορθή πληροφορία – εικαστική απεικόνιση. Diafora 12:24, 21 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Θα ήταν καλό να παραπέμψεις στη σωστή απεικόνιση του θυρεού με την κορώνα - παιδεύτηκα αρκετά να βρω πού ακριβώς είναι το λάθος. Όντως, οι κορώνες που απεικονίζονται δεν είναι ακριβώς όμοιες. Δεν ξέρω, όμως, τι λύση μπορεί να υπάρξει εδώ - η εικόνα με το σωστό θυρεό πρέπει να έχει πνευματικά δικαιώματα. --Ttzavarasσυζήτηση 13:01, 21 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Σας βάζω τους συνδέσμους για Νομίσματα περιόδου, Στρατιωτικά διακριτικά βαθμών περιόδου, Επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας και το svg που κατασκέυασα [3], με βάση τα παραπάνω. Diafora 13:35, 21 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Άρα τι περιμένουμε; Προχώρησε στην προσαρμογή - αντικατάσταση του εσφαλμένου με αυτό που κατασκεύασες! --Ttzavarasσυζήτηση 13:40, 21 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Οκ λοιπόν ξεκινάω απο την Ελληνική και σιγά, σιγά βλέπουμε και για τις υπόλοιπες. Diafora 15:41, 23 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Εδώ είναι μια φωτογραφία του βασιλικού αεροσκάφους το 1966. Το στεμμα στο εθνόσημο δεν μοιάζει ούτε με το προηγούμενο, αλλα ούτε με το τωρινό. http://i67.servimg.com/u/f67/11/37/18/83/15082510.jpg Peeperman 17:42, 25 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Σε ευχαριστώ φίλε Peeperman για την πολύτιμή βοήθεια σου. Σκοπός μου είναι να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την όσο δυνατόν καλύτερη εικαστική απόδοση του. Αν τυχόν έχεις και άλλα ντοκουμέντα σε παρακαλώ παρέθεσε τα μας εδώ ώστε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα.Diafora 12:22, 26 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Βρίκα ενα νομισμα των 5 λεπτων της δραχμης του 1894 http://www.nomisma.gr/Images/Products/5L_1894.jpg Επίσης βρήκα ένα πινακα του βασιλια Γεωργίου και της Βασιλισσας Όλγας του 1892, για την 25 επετειο των γάμων τους, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το στεμμα του Γεωργίου. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Silver_jubilee_of_George_I_of_Greece_and_Queen_Olga.jpg Όσο για το προηγούμενο εθνόσημο του Βασιλείου της Ελλάδας, το στέμμα εκείνο δεν ήταν καν της Δανίας.Peeperman 20:50, 26 Νοεμβρίου 2010 (UTC)


Είχα επικοινωνήσει κι εγώ με τον Sodacan, για το θέμα του στέμματος. Η διαφωνία μου, αφορά την χρήση του δανέζικου στέμματος στον ελληνικό θυρεό. Η Νέα Ζηλανδία, στέφει τον θυρεό της με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο χρησιμοποιείτε από την βασίλισσα Ελισάβετ, ως ένδειξη πως η Ελισάβετ είναι και βασίλισσα της Νέας Ζηλανδίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον θυρεό του Καναδά, καθώς και με τους θυρεούς κάποιον πολιτειών της Αυστραλίας. Επομένως, η χρήση του δανέζικου στέμματος από τους βασιλείς της Ελλάδος θα ήταν παράλογη, μιας και κάτι τέτοιο θα υποδείκνυε πως ο βασιλιάς των Ελλήνων ήταν υπό την εξουσία του βασιλιά της Δανίας. Ο Sodacan επιμένει πως εραλδικά τουλάχιστον, μπορεί να χρησιμοποιεί το δανέζικο στέμμα στον ελληνικό θυρεό. Με την ίδια λογική, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, ή το σουηδικό ή το νορβηγικό.

Βρήκα μια φωτογραφία του ελληνικού στέμματος, το οποίο κατασκευάσθηκε για τον Όθωνα http://homepage.mac.com/crowns/gr/grcrown.gif , το ίδιο στέμμα είναι τοποθετημένο στο φέρετρο του βασιλιά Παύλου...το είχα δει σε μια φωτογραφία της εποχής. Στο internet, υπάρχει μια ακόμη φωτογραφία http://home-and-garden.webshots.com/photo /2775104960031751182DQaJWw που παρουσιάζει ένα στέμμα ως το ελληνικό στέμμα πράγμα που δεν ισχύει. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω πως γνωρίζει κανείς που βρίσκεται το στέμμα. Σύνηθες φαινόμενο στην Δημοκρατία μας. Όσον αφορά στον πίνακα που αναφέρεται παραπάνω http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons /0/04/Silver_jubilee_of_George_I_of_Greece_and_Queen_Olga.jpg πρόκειται για την καλλιτεχνική απεικόνηση ενός στέμματος, χωρίς ιδιαίτερη ιστορική σημασία, απλά θεωρώ πως ο καλλιτέχνης θεώρησε σωστό μαζί με το βασιλικό ζεύγος να απεικονήσει και ένα στέμμα, όπως συνήθιζαν να κάνουν και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες με τους βασιλείς της ευρώπης. Άλλωστε και τα έπιπλα και ο χώρος που απεικονίζεται το ζεύγος δεν νομίζω πως είναι πραγματικά. 12:23, 22 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Δημιουργός του εθνοσήμου είναι ο Γραμματόπουλος[επεξεργασία κώδικα]

Το εθνόσημο της Ελλάδας φιλοτεχνήθηκε το 1974 από τον ζωγράφο-χαράκτη, καθηγητή Κώστα Γραμματόπουλο. Τα πρωτότυπα σχέδια διατηρώ στο αρχείο μου. Εσφαλμένα γίνεται αναφορά στους καθηγητές Μόραλη και Παπά. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αναφορά στην επιτροπή που ενέκρινε το εθνόσημο και να μην γίνεται αναφορά στον ίδιο τον δημιουργό. Ο Γραμματόπουλος, ως χαράκτης και μόνος καθηγητής της έδρας της χαρακτικής, ήταν ο καθ' ύλην αρμόδιος να ασχοληθεί με το θέμα, το οποίο και πραγματοποίησε με την γνωστή επιτυχία και διαχρονική αξία. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται εύκολα και βεβαίως από το ίδιο το ελληνικό κράτος. Σε πολυάριθμες ιστοσελίδες σε ελληνικά και αγγλικά επιβεβαιώνεται, όπως και βλ και http://www.easypedia.gr/el/articles/%CE%B5/%CE%B8/%CE%BD/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_5109.html Παναγιώτης Γραμματόπουλος

Αγαπητέ χρήστη, μπορείς μόνος σου να προσθέσεις το σημαντικό αυτό στοιχείο στο άρθρο, παραθέτοντας, όπως έχεις ήδη κάνει, και σχετικές πηγές. --Ttzavarasσυζήτηση 22:43, 1 Μαρτίου 2012 (UTC)

Ποιο είναι το εθνόσημο;;;;;;;;;[επεξεργασία κώδικα]

Ρε παιδιά αν δούμε το έμβλημα όλων των υπουργείων και των ΦΕΚ θα διαπιστώσουμε ότι το εθνόσημο έχει γραμμές και η σωστή έκδοση είναι αυτή Coat of Arms of Greece (Monochromatic).svg GreekOrthodox8 (Πες το) 18:16, 17 Νοεμβρίου 2012 (UTC)


Αυτή είναι η μονόχρωμη έκδοση του εθνοσήμου. Στις μονόχρωμες εκδόσεις κάθε χρώμα αποδίδεται διαφορετικά. Το γαλάζιο χρώμα αποτελείται από οριζόντιες γραμμές, το κόκκινο από κάθετες, το πράσινο από διαγώνιες ξεκινόντας από πάνω αριστερά και καταλήγοντας κάτω δεξιά. Συνήθως, οι μονόχρωμες εκδόσεις χρησιμοποιούνται σε γλυπτές αναπαραστάσεις. Είτε έτσι, είτε αλλιώς το εθνόσημο παραμένει ίδιο.