Συζήτηση:Διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση 2007-2008

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Δύο απορίες:

Για μας που δεν ξέρουμε, ποιο ήταν το "γλαφυρό σποτάκι" που αναφέρεται στην παράγραφο για αποσύνδεση των δύο λειτουργιών των τραπεζών;

Τα sub-prime loans (δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, όπως μεταφράζεται εδώ) δίνονταν στην Αμερική χωρίς εξασφάλιση; Νόμιζα ότι χορηγήθηκαν πάντα με υποθήκη (αλλά σε ανθρώπους που δεν είχαν πάντα την ικανότητα να τα εξοφλήσουν, για διάφορους λόγους)... κατάλαβα σωστά τι γράφει το κείμενο εδώ; Ρωτάω γιατί είμαι απολύτως άσχετος με τα οικονομικά και πρόσφατα αποφάσισα ότι θα έπρεπε να ενημερωθώ λιγάκι ;-) -- ArielGlenn 06:46, 4 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Τα ομόλογα ΕΤΒΑ της δεκαετίας του '80. Δίνονταν από αναπτυξιακή τράπεζα. Κάποιος είχε προσθέσει το βιντεάκι του youtube (Σποτάκι) αλλά το αφαίρεσα. Όσον αφορά τα sub-primes (όντως δάνεια χαμηλής εξασφάλισης είναι ο ελληνικός όρος) έχεις δίκιο πως υπήρχαν περιπτώσεις που υποθηκεύονταν σπίτια και μετά τα έχαναν σε πλειστηριασμό. Όμως, αν διαβάσεις το αντίστοιχο άρθρο της αγγλικής wikipedia για τα sub-primes, θα δεις και κάποια κατηγορία που αποκαλείται ninja loans (χωρίς εισόδημα, χωρίς δουλειά, χωρίς περιουσιακά στοιχεία). Ninja Loans (No Income No Job no Asset) (τελευταία παράγραφος).

--Dimorsitanos 16:47, 4 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Ευχαριστώ και για το σύνδεσμο και για τις άλλες πληροφορίες. Σχετικά με τα subprimes, είχα διαβάσει αυτό [1] για την πρακτική της χορήγησης των subprime σε άτομα που κανονικά θα έπρεπε να πάρουν δάνεια με καλύτερους όρους. Και τώρα μαθαίνω ότι άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται πουθενά κοντά σε τράπεζα πήραν δάνεια κι αυτοί! Παράξενα πράγματα! -- ArielGlenn 04:21, 8 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Τίποτα δεν είναι παράξενο. Πίσω από κάθε κρίση (πετρελαϊκή, οικονομική, χρηματιστηριακή, χρηματοπιστωτική), πάντα βρίσκονται κάποιοι που πλουτίζουν. Είδες στις ειδήσεις την ακροαματική διαδικασία της αμερικανικής γερουσίας με το στέλεχος της Lehman Brothers που κέρδιζε 15.000 δολάρια την ώρα από μια εταιρία που πτώχευε? Άκουσες πως οι Fannie Mae και Freddie Mac έδωσαν τεράστια χρηματικά ποσά στην προεκλογική εκστρατεία του αμερικανικού υποψηφίου προέδρου με το σκεπτικό του lobbying εξασφαλίζοντας κρατικές επιχορηγήσεις τη στιγμή που κινδύνευαν με λουκέτο; Έμαθες για τον αμερικανό που έμεινε άνεργος και δολοφόνησε γυναίκα, τα τρία παιδιά, την πεθερά του και αυτοκτόνησε; Πρόκειται για ζητήματα πολιτικών πρωτοβουλιών και γενικά αμερικανικής φιλοσοφίας (αστική εξάπλωση). Μετέφρασα ένα σχετικό άρθρο για το Σκάνδαλο Enron που ξέσπασε το 2001 με παρόμοια χαρακτηριστικά. Παρόλ'αυτά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. --Dimorsitanos 06:11, 8 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

edit[επεξεργασία κώδικα]

Δεν ξεκίνησε από την κρίση στα τραπεζικά προϊόντα, αυτό είναι απλά συνεπακόλουθο. Η πραγματική ρίζα του προβλήματος ήταν η οικονομική φούσκα στον τομέα της κατοικίας. Δείτε το αγγλικό άρθρο της βικιπαίδειας. http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_crisis_of_2007%E2%80%932008#Root_of_the_Financial_Crisis. --AaThinker 12:48, 4 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Είσαι ελεύθερος να το επεξεργαστείς, καλό όμως είναι πέραν τούτου να αποφεύγεις τους χαρακτηρισμούς για να μην δημιουργούνται άσκοπες εντάσεις, Φιλικά --Egmontaz συζήτηση 12:50, 4 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)