Συζήτηση:Βλάχοι (όρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Νομίζω πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα εδώ γιατί το άρθρο έτσι πως είναι τώρα μπρεδεύει τον αναγνώστη και δίνει λάθος εντύπωση. Συγκεκριμένα, ενώ στην αρχή λέει ότι "Οι Βλάχοι είναι ένα σύμπλεγμα λαών που χρησιμοποιούν λατινογενείς γλώσσες όπως η αρουμανική, η βλαχομογλενίτικη και η ιστρορωμανική.", στη συνέχεια συνεχίζει μιλόντας μόνο για τους Αρμούνους.--Mik (usurped) 10:14, 27 Αυγούστου 2005 (UTC)Απάντηση[απάντηση]

Βλάχοι[επεξεργασία κώδικα]

Το θέμα παρουσιάζεται όντως ελλειπτικά. Οι δε προτάσεις για την προέλευση του όρου, όπως παρατίθενται, το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιτείνουν τη σύγχυση τόσο ως προς την ετυμολογική όσο και ως προς τη σημασιολογική του προέλευση.


--->Συμφωνώ, το θέμα είναι ελλιπές. Καταρχήν πρέπει να γίνει εμφανές οτι ο όρος σύμπλεγμα λαών υποδηλώνει όχι κάποιου είδους αναμεμειγμένο έθνος αλλά το γεγονός οτι έτσι ονομαζόταν ο εκάστοτε ορεσίβιος που ανεξαρτήτου εθνικότητας και γεωγραφικής θέσης ήταν στρατιώτης της Ρώμης. Οι μόνοι που πάνε για ευνόητους λόγους να αποδείξουν τα αναπόδεικτα, είναι οι Ρουμάνοι και κάτι περίεργες οργανώσεις εδώ. Δεν είναι έθνος. Το λατινόφωνο ιδίωμα είναι λατινικό απομεινάρι και πρέπει να γίνει διαχωρισμός ειδικά για τους κάκιστα παρεξηγημένους Έλληνες Βλάχους που αποδεδειγμένα σε επίπεδο πολιτισμού, ευεργετών, λογίων, συνεισφορών και αγώνων, έχουν δώσει τα μέγιστα. Η αρνητική έννοια που τους δίνει ο νεοέλληνας είναι απλά δείγμα της άγνοιας και της αμορφωσιάς του.

Veles[επεξεργασία κώδικα]

Κάπου είχα διαβάσει την λατινική λέξη Veles ως εξήγηση καθότι οι Βλάχοι θεωρούνται ως τοπικές φρουρές από ντόπιους κατοίκους που με την πάροδο του χρόνου εκλατινίστικαν.