Συζήτηση:Βιβλικός κανόνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τρεις παρατηρήσεις: Στα βιβλία του Βιβλικού κανόνα (Παλαιά Διαθήκη) να διορθωθεί το βιβλίο Ιησούς σε "Ιησούς του Ναυή" και όπου αλλού επαναλαμβάνεται αυτό. Επίσης η σειρά αυτή είναι κατά ιστορική απόδοση; ή κατά κατηγορίες βιβλίων και ποιές; Και τελευταίο, αυτό το Δωδεκαπρόφητο από πότε αναφέρεται και σε τι (ποιούς περιλαμβάνει); Απ΄ ότι θυμάμαι υπήρχε μόνο ο διαχωρισμός σε μεγάλους και μικρούς προφήτες, μη περιλαμβάνοντας όμως πουθενά τον Προφήτη Ηλία--Templar52 21:55, 29 Απριλίου 2006 (UTC)


Μην ανησυχείς. Σωστά είναι.

  • Αν παρατηρήσεις, η ονομασία Ιησούς αναφέρεται στον Ιουδαϊκό Κανόνα. Στον Κανόνα των Ιουδαίων, το βιβλίο ονομάζεται: Yehoshua (σκέτο), που σημαίνει Ιησούς. Μόνο όταν μιλάμε για "κανόνα των Ο'" έχουμε το τίτλο Ιησούς του Ναυή.


  • Το Δωδεκαπρόφητο επίσης είναι αρχικό μέρος του Ιουδαϊκού κανόνα των 24 βιβλίων, πριν αρχίσουν οι ιουδαίοι να διαχωρίζουν τα βιβλία σε μικρότερα. Αρχικά, καί η Πεντάτευχος ήταν 1 βιβλίο, αλλά καί το Δωδεκαπρόφητο ήταν επίσης 1 βιβλίο. Αργότερα τα διαχώρισαν ώστε τα 24 βιβλία να τα μετρούν ως 39.


  • Για τον Ιουδαϊκό κανόνα, η σειρά βασίζεται στην χρονολόγηση τών έργων.
  • Για τον Αλεξανδρινό κανόνα η σειρά είναι με βάση το φιλολογικό χαρακτήρα και το περιεχόμενο τους.

Papyrus 22:28, 29 Απριλίου 2006 (UTC)

Ναί, όταν έκανα τις παρατηρήσεις νόμιζα ότι είχες τελειώσει το άρθρο. Πάντως κρίνω πως θα ήταν καλλίτερο αν μπορείς να φτιάξεις πίνακα με στήλες τις διάφορες ανακατατάξεις των βιβλίων ώστε να φαίνονται όλες με μιά ματιά--Templar52 00:19, 30 Απριλίου 2006 (UTC)


Καλύτερο θα' ναι σίγουρα, ποιος τον φτιάχνει όμως τον πίνακα...

Papyrus 06:11, 30 Απριλίου 2006 (UTC)