Συζήτηση:Ατμάμαξα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Θα διαφωνήσω με τον ορισμό της λέξης «ατμάμαξα» ως πεπαλαιωμένης. Αντιθέτως, θεωρώ ότι είναι η σωστή ονομασία τόσο για το όχημα, όσο και για το λήμμα, καθώς έτσι αναφέρεται η μονάδα έλξης που χρησιμοποιεί ατμό στην επίσημη σιδηροδρομική ορολογία κατά ΟΣΕ, αλλά και κατά τον ειδικό τύπο (στα ελληνικά πρακτικώς μόνο το περιοδικό Σιδηροτροχιά), ακόμα και σήμερα.

Δεν είχα τον χρόνο να διαβάσω όλο το λήμμα, αλλά θα επισημάνω ότι το όχημα μεταφοράς προμηθειών (καυσίμων, νερού κ.ά.) της ατμάμαξας (αγγλικά: tender) ονομάζεται «εφοδιοφόρος» (κοινώς «καρβουνιέρα»).

Καλή συνέχεια και αν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορώ να βοηθήσω, είμαι στη διάθεσή σου! --Matesi1976 08:52, 10 Μαρτίου 2011 (UTC)


Ευχαριστώ θερμά για τις υποδείξεις σου. Το άρθρο είναι ακόμη στα σπάργανα! Παλιά πάντως, όταν ταξίδευα με τρένο, θυμάμαι τα μεγάφωνα κι έλεγαν "η ατμάμαξα προς Βόλο είναι...". Ακόμα προβληματίζομαι για τον τίτλο του άρθρου, λες να τον βάλω "ατμάμαξα"; Ευχαριστώ, επίσης, για το "εφοδιοφόρος", θα χρειαστώ κι άλλους όρους γιατί τους ξέρω αγγλικά αλλά δεν ξέρω την "επίσημη" ορολογία στα ελληνικά. Εκεί ασφαλώς θα χρειαστώ τη βοήθειά σου. Αν δεις πως κάτι χρειάζεται αλλαγή, επίσης, μπορείς να επέμβεις ελεύθερα. SFriendly.svg --Ttzavarasσυζήτηση 09:35, 10 Μαρτίου 2011 (UTC)

Ατμομηχανή[επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος "ατμομηχανή" δεν αναφερόταν ειδικά σε αυτοκινούμενα οχήματα, υπήρχαν πάμπολες στατικές ατμομηχανές σε εργοστάσια. Στην εποχή του ο όρος αναφερόταν σε εμβολοφόρες ατμομηχανές και έπεσε σε αχρηστία με τον εξηλεκτρισμό και την σταδιακή αντικατάστασή τους από τους ατμοστροβίλους και τις ντήζελ.

Συμφωνώ με τον Σταμάτιο, ο όρος "ατμάμαξα" είναι τυπικά ο σωστός, ασχέτως αν στην καθομιλουμένη αποκαλείται "(ατμο)μηχανή". Αντίστοιχα υπάρχουν οι όροι "δηζελάμαξα" και "ηλεκτράμαξα". Αντίστοιχα στα αγγλικά "steam engine" = ατμομηχανή, "steam locomotive" = ατμάμαξα, αλλά και εκεί στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται το engine αντί για locomotive. SV1XV (talk) 15:24, 10 Μαρτίου 2011 (UTC)