Συζήτηση:Ομφάλιον (Ήπειρος)

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Συζήτηση:Αρχαίο Ομφάλιον)

Αναφορά Στέφανου Βυζάντιου[επεξεργασία κώδικα]

Η έμμεση αναφορά (υπσημειώσεις του συγγραφέα στο βιβλίου An Analysis of Antient Mythology, έκδ. του 1805 -α΄ έκδ. 1773) στη μνεία του συγκεκριμένου Ομφαλίου από τον Στέφανο δε φαίνεται να προκύπτει από τα γραπτά του. Ο Στέφανος καταχωρίζει κρητικό και θεσαλλικό Ομφάλιον. Ο συγγραφέας Jacob Bryant βάζει ορισμένες υποσημειώσεις-παραπομπές στο κείμενό του, αλλά η ξεκομμένη παραπομπή σε αυτές και η αποσπασματική ανάγνωσή τους οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ο συγγραφέας κάνει λόγο για διάφορα Ομφάλια, όπως της Κρήτης, παρατηρώντας στη συνέχεια «We meet in history with other places stiled Omphalia» (An Analysis of Antient Mythology, Whitefish, Montana: Kessinger Publishing, 2003, τόμ. Α', σελ. 243, 245. ISBN 0766168875). Aναφέρει ότι συχνά οι Αρχαίοι Έλληνες έδιναν στις περιοχές όπου υπήρχαν μαντεία ονόματα όπως Όλυμπος, Ολυμπία ή Ομφαλός, Ομφαλία και στη γύρω περιοχή το όνομα χωρίον Ομφάλιον (An Analysis of Antient Mythology, σελ. 247) Ο Bryant δίνει έναν γενικό κανόνα ετυμολογίας (Ομφ-Ελ = ο χρησμός του θεού).

Με βάση αυτό το ερμηνευτικό πλαίσιο, αναφέρει ότι ο αρχαίος ποιητής Reianus (ποιόν εννοεί;) είχε μνημόνευε ότι οι κάτοικοι της περιοχής της Δωδώνης ονομάζονταν παλιότερα Οmphalians και προσθέτει την περικοπή: «Συν τε Παραναίοι, και Ομφαλιηείς». Σε συσχετιζόμενη υποσημείωσή του προς τον Στέφανο, ο Bryand συμπληρώνει: «The Natives were stiled Pyrrhidæ, and the Country Chaonia ...» Δεν είναι ευκρινές από που προέρχεται το πρώτο παράθεμα. Φαίνεται να αποδίδεται στον Reianus. Στον Στέφανο δεν μπόρεσα να το εντοπίσω. Ούτε στη Χαονία του Στεφάνου υπάρχει κάτι που να φωτίζει το ζήτημα. Υπάρχει και η υποσημείωση-παραπομπή του συγγραφέα (σελ. 244) προς στο Ομφάλιο του Στέφανου (αυτή που αναπαράγεται ως τεκμηρίωση στην παραπομπή του λήμματος), όπου γράφεται «Ιt was properly in Epirus, wherε was the oracle of Dodona ...» Αυτά όπως είναι λόγια του Bryant και όχι αυτά που γράφει ο Στέφανος για το Ομφάλιο (βλ. παραπάνω), τα οποία ο Bryant διορθώνει-συμπληρώνει.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η αναφορά στο Στέφανο σε σχέση με το Ομφάλιον πρέπει να αφαιρεθεί, αφού δεν υφίσταται σε σχέση με την Ήπειρο, αλλά είναι παρερμηνεία της πηγής. Ενδεχομένως να μπει η συσχέτιση με τη Δωδώνη που αναφέρει ο Bryant. Το όλο σκεπτικό συσχέτισης με τα μαντεία θα άνηκε σε ένα άλλο λήμμα, γενικά Ομφάλιον, χωρίς συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό. Για τα ετυμολικά, πάντως, καλό θα ήταν να υπάρξει και επιπλέον, πιο πρόσφατη βιβλιογραφία, γιατί ο Bryant έγραψε το βιβλίο του τον 18ο αιώνα. 34kor34 (συζήτηση) 09:30, 17 Αυγούστου 2017 (UTC)[απάντηση]