Συζήτηση:Αρκουδιάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έχει κάτι φράσεις μέσα το λιγότερο υπερβολικές... Πριν μάθει πχ ο τσιγγάνος το εμπόριο του χαλιού... Θέλει αλλαγή ύφους... theKay

Θέλει πολλά περισσότερα... οπως αναφορά πως η συγκεκριμένη "εργασία" απαγορεύεται δια νόμου στην Ελλάδα, όπως το οτι για να βρεθεί το μςρό αρκουδάκι και να εκπαιδευτεί ο γύφτος σκότωνε τη μητέρα του και το έκλεβε, όπως το ότι του έσπαγε τα δόντια με αποτέλεσμα να μη μπορεί να φάει, όπως το οτι του τρυπούσε πολλάκις τα ρουθούνια μια και σκιζόταν απο το τράβηγμα της αλυσίδας. Επίσης το ότι τα ζώα που απέμειναν απο την εν λόγω εργασία βρίσκονται σήμερα υπο την προστασία του Αρκτούρου σε μια δασική έκταση στο Νυμφαίο Φλώρινας. Το ότι τους έχουν μείνει απίστευτα προβλήμτα απο την εποχή της εκπάιδευσης κλπ κλπ κλπ -- fefeli 02:28, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να γράψουμε ότι την εποχή που συνηθίζονταν τέτοια θεάματα, το κίνημα των δικαιωμάτων των ζώων βρισκόταν μόλις στα πρώτα του βήματα, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Θα πρέπει να το πούμε αυτό, γιατί πραγματικά οι "αρκουδιάρηδες" είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης (σκεφτείτε π.χ. τα τσίρκα ή και τα βιομηχανοποιημένα εκτροφεία ζώων), κι έτσι η σκληρότητα απέναντι στην αρκούδα θα πρέπει να κριθεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αντιλήψεων της εποχής. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε παλιότερα π.χ. με τα λεγόμενα "σώου τεράτων", που παρουσίαζαν ανάπηρους ή παραμορφωμένους ανθρώπους στις επιδείξεις τους, προτού αναπτυχθεί το κοινό αίσθημα εναντίον της εκμετάλλευσης ατόμων με αναπηρίες. (Αλήθεια, έχει διαβάσει κανείς τον "Ζητιάνο" του Καρκαβίτσα;) --Diderot 09:27, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα πέρα από το: where have you been? Welcome back! --theKay 02:29, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

καπου εδω είχα κι εγώ τη φωλιά μου :) δεν έγραφα (μερική αποτοξίνωση), αλλά έκανα επισκεψούλες να σας βλέπω. -- fefeli 02:33, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

Ε όχι! --theKay 02:44, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

Παρεπιπτόντως μια και το θυμήθηκα, ο νόμος υπήρχε απο το 1972 αν δε κάνω λάθος, "Περι απαγορευσης συλληψης κατοχής και έκθεσης σε κοινή θέα άγριων ζώων" (ναι απαγορεύεται ακόμα και το να περιφέρεις σκοτωμένο ζώο κυνηγιού και να το επιδεικνύεις στο χωριό- πχ αγριογούρουνα). Η πρώτη αρκούδα λοιπόν που κατασχέθηκε μετά απο κίνηση του Ακτούρου, μπήκε στη φυλακή. Σε κανονική φυλακή, απο τις γνωστές. Βλέπετε κανείς δεν είχε προβλέψει ανάλογη κίνηση και δε ξέραν που να τη βάλουν οι αστυνομικοί. -- fefeli 11:16, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

Επειδή γνωρίζω τα τελευταία ζώα των αρκουδιάριδων ένα προς ένα, και επειδή έχω δει όλες τις επιπτώσεις που είχε και στην υγεία και στην ψυχολογία τους, συγχωρήστε με αν είμαι αυστηρή. Ακόμα και ένα ζώο που πέρασε μόνο την εκπαίδευση και το κατασχέσαν πριν προλάβει να το βγάλει στην "εργασία" όταν αγχώνεται αρχίζει και γλύφει τις πατούσες του, ή ακόμα ένα άλλο, ενώ έχει τόσο χώρο πλέον να τρέξει να παίξει και γενικά να κινηθεί , θα το δείτε να στερεοτυπεί και να πηγαινοέρχεται νευρικά σε μια απόσταση δύο μέτρων, δηλαδή όσο ήταν και η αλυσίδα του. -- fefeli 11:29, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

Δεν νομίζω ότι είσαι αυστηρή. Ίσα-ίσα μαλακή είσαι. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε και αυτό που λέει ο Diderot, ότι πράγματι η βιομηχανία του θεάματος καταρχήν μεταχειρίζεται πολύ σκληρά τα ζώα και αξίζει ιδιαίτερης μνείας το θέμα--ΗΠΣΤΓ 11:47, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

Να διευκρινίσω εδώ ότι δεν είμαι καθόλου αντίθετος στην ευαισθητοποίηση απέναντι στον πόνο των άλλων (ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ανθρώπους ή άλλα ζώα). Αυτό που με ενοχλεί είναι η επιλεκτική ευαισθησία και ακόμη περισσότερο η αναδρομική ευαισθησία - το αίσθημα δηλ. ότι είναι κανείς "ηθικά ανώτερος" από τους προγόνους του που φέρονταν σκληρά στα ζώα. Πολλοί από τους ανθρώπους που τρώνε κρέας (εκτρεφόμενων) ζώων φωνάζουν υποκριτικά στους ερασιτέχνες κυνηγούς, που σκοτώνουν το θήραμά τους σχετικά γρήγορα και ανώδυνα, ενόσω είναι ακόμη ελεύθερο - οι παλαιότεροι ιδίως, το σκοτώνουν για να το φάνε και όχι για σπορ. "Φιλόζωοι" που τρώνε μοσχαρίσια φιλέτα "φρίττουν" για το ότι μερικοί ασιάτες μαγειρεύουν σκύλους. Και, για να το τραβήξω, ηγέτες της Ναζιστικής Γερμανίας που δεν μπορούσαν να υποφέρουν το κυνήγι άγριων ζώων, οδηγούσαν με μεθοδική αδιαφορία ανθρώπους στο φούρνο... Έχω την αίσθηση ότι ο σεβασμός στη ζωή είναι κυρίως ζήτημα οικειότητας κι ότι μπορεί κανείς εύκολα να σκοτώσει ή να ανεχτεί το φόνο ενός απρόσωπου "κοπαδιού", παρά να υποφέρει τον πόνο ενός ζωντανού πλάσματος που γνωρίζει προσωπικά. Και αξίζει επίσης να θυμόμαστε πού και πού ότι η βία δεν είναι ανθρώπινη επινόηση - η αξιολόγηση της βίας είναι. --Diderot 12:29, 7 Μαΐου 2006 (UTC)
Diderot σαφέστατα έχεις κάποιο δίκιο σε μερικά πράγματα. Πχ κι εγώ δεν έφαγα και δε θα φάω ποτέ κυνήγι, απλά γιατί δε θέλω. Μπριζόλες όμως τρώω. Δεν έχω τόσο πρόβλημα με έναν κυνηγό που θα σκοτώσει ένα αγριογούρουνο σε εποχή και περιοχή που είναι επιτρεπτή ακόμα, αλλά για να πω την αλήθεια θα χαμογελάσω πανευτυχής αν ακούσω για κάποιο ατύχημα κυνηγού που κυνηγούσε εκτός εποχής ή θα καλέσω άνετα τις αρχές αν τον δω να το περιφέρει στο χωριό του. Υπάρχουν καλοί και κακοί κυνηγοί, κυνηγοί που ξέρουν τη φύση καλύτερα απο όλους και κυνηγοί που χτυπάν ότι κινείται. Επειδή έχω δουλέψει σε απαγορευμένη περιοχή, έχω δει κηνηγούς να στέκουν στο όριο ακριβώς της απαγόρευσης με τα όπλα τους στραμένα προς την απαγορευμένη περιοχή. Σε περιγελούσαν και δε μπορούσες να πεις και τίποτα. -- fefeli 12:43, 7 Μαΐου 2006 (UTC)
"Ει λέοντες εγίγνωσκον γλύφειν"... κάποτε οι πιθανότητες ήταν αρκετά καλές υπέρ του θηράματος. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οπότε, μέχρι να καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε τις αρκούδες και τα ελάφια στη χρήση της κυνηγετικής καραμπίνας, ακολουθούμε στρατηγική του τύπου "προσέχουμε για να έχουμε". (Α, ναι, και προσοχή στον γορίιιιι - ιιι - λα!) --Diderot 12:54, 7 Μαΐου 2006 (UTC)
Μια χαρά το είχε θέσει ο Θηβαίος μια και μου το θύμησες -- fefeli 13:01, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

Παρόλο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια ο νόμος, έχω δει πριν από 6 με 7 χρόνια (ίσως και λιγότερο) αν ενθυμούμαι καλώς, σε πόλη της Βορείου Ελλάδας που απέχει περίπου 85 km από τη Θεσσαλονίκη, αρκουδιάρη να περιφέρει άμοιρο ζώο. fefeli, έχεις ακούσει για τίποτα τέτοιο; --theKay 12:27, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

γενικότερα ακουγόταν κάποιες φήμες, αλλά δε θυμάμαι να βρέθηκε ζώο. Πλέον ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος και ευτυχώς ακόμα περισσότερο τα παιδιά μέσω ειδικών προγραμμάτων που κάνει ο Αρκτούρος σε σχολεία. Στην περίπτωση πάντως που δείτε κάτι τέτοιο, τηλεφωνήστε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή ακόμα καλύτερα στον Αρκτούρο ή κάποιο μέσο ενημέρωσης (μάλλον πιο εύκολα θα τρέξει ένας δημοσιογράφος απο έναν αστυνομικό -είμαι κακιά;). -- fefeli 12:34, 7 Μαΐου 2006 (UTC)

Έχεις δίκιο. Μπορεί να μην ξέρουν που να τη βάλουν και να την πάνε σε κελί. --theKay 12:50, 7 Μαΐου 2006 (UTC)