Συζήτηση:Αρίσταρχος ο Σάμιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

το άρθρο γράφει

Η μοναδική εργασία του Αρίσταρχου η οποία έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, «Περί μεγεθών και αποστημάτων Ηλίου και Σελήνης» (Περί των μεγεθών και αποστάσεων του Ήλιου και της Σελήνης), βασίζεται σε γεωκεντρικό μοντέλο.

Έχοντας μία άποψη για την εργασία αυτή μπορώ να πώ ότι η παραπάνω φράση δεν είναι απολύτως ακριβής. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είναι στατικό και απλά δεν τον ενδιαφέρει το θέμα ποιος κινείται γύρω από ποιον. Δηλαδή δέχεται κάποια αξιώματα (πχ ότι η σελήνη ο ήλιος και η γη είναι σφαιρικά σώματα, ότι η σελήνη φωτίζεται από τον ήλιο, ότι είναι γνωστά τα φαινόμενα μεγέθη, ότι στην έκλειψη σελήνης η σελήνη κρύβεται στην σκιά τής γής και με γεωμετρία για συγκεκριμένες σχετικές θέσεις υπολογίζει τα μεγέθη και τις αποστάσεις. Το μοντέλο δεν είναι ούτε ηλιοκεντρικό ούτε γεωκεντρικό, είναι στατικό (δηλαδή δεν τον απασχολεί εκεί η σχετική κίνηση αλλά μόνον οι σχετικές θέσεις. --Λύκινος 19:35, 11 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Ιδιαίτερα εύστοχο σχόλιο, αγαπητέ Λύκινε, και συμβάλλει στην αποσαφήνιση του θέματος. Μήπως είναι καλύτερα να προστεθεί στο άρθρο; Ίσως βοηθήσει και άλλους, όπως βοήθησε εμένα κατά την ανάγνωση. Ευχαριστώ. Dr Moshe 13:34, 13 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Ο Αρίσταρχος διατύπωσε την ηλιοκεντρική θεωρία μη μπορώντας να εξηγήσει την ανάδρομη κίνηση Αρη και Δία. --tsoy 22:57, 1 Οκτωβρίου 2007 (UTC)