Συζήτηση:Αποσταλινοποίηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Νικίτα[επεξεργασία κώδικα]

 • Φίλε Παναγιώτη, πώς μπορούμε να εντοπίσουμε ποια είναι η πιο δόκιμη σύγχρονη απόδοση του ονόματος του Νικίτα (Никита Сергеевич Хрущёв); Απ' ό,τι βλέπω, διαδικτυακά υπάρχει μεγάλη γκάμα μορφών: Κρούτσεφ, Κρούτσεβ, Κρουστσέφ, Κρούστσεβ, Χρουτσόφ (Χρουτσώφ), Χρουστσόφ (Χρουστσώφ), Χρουτσόβ, Χρουστσιόφ (Χρουστσιώφ) και Χρουστσιόβ που εμφανίζεται στο άρθρο.
 • Αν κρίνω από το ομώνυμο αγγλικό άρθρο Nikita Khrushchev, το άρθρο του γράμματος Щ και τα λίγα Ρωσικά μου, θα πρότεινα το Χρουστσιόφ. -- pvasiliadis  11:59, 10 Ιουλίου 2008 (UTC)
 • Είναι το γνωστό πρόβλημα με τα ρωσικά ονόματα... Το γράμμα щ προφέρεται ως «στσ», με το σίγμα παχύ. Όσο για το в, ο θεός κι η ψυχή του! Λέω καλύτερα να το αφήσουμε έτσι. --Παναγιώτης Μπότσης 12:39, 10 Ιουλίου 2008 (UTC)
 • Η απόδοση σου είναι πολύ κοντά στο ιδανικό. Μιας και ασχολείσαι με τα ρωσικά άρθρα, ερεύνησέ το για την απόδοση του τελικού в ως φ ή β. -- pvasiliadis  12:49, 10 Ιουλίου 2008 (UTC)
 • Απ' ό,τι έχω καταλάβει, στο βορρά το προφέρουν ως κάτι μεταξύ β και φ (πιο κοντά στο φ), στο νότο ως β. Ένας ρώσος χρήστης μου έχει πει ότι το β του φαίνεται καλύτερο. Μπάι δε γουέι, γουέλκαμ μπακ, φίλε! --Παναγιώτης Μπότσης 13:07, 10 Ιουλίου 2008 (UTC)
 • Η φωνητική της επίσημης Ρωσικής τι λέει για την προφορά του γράμματος; Στο αγγλικό άρθρο, δίνει σύμφωνα με το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο την εξής προφορά: IPA: [nʲɪˈkʲitə sʲɪˈrgʲejɪvʲɪtɕ xruˈɕːof].
 • Σπασίμπα, ταβάριτς! -- pvasiliadis  13:21, 10 Ιουλίου 2008 (UTC)

Πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω ότι οι πηγές είναι αρκετά κακογραμμένες:

 • Ορισμένες δεν είναι αξιόπιστες π.χ. 4. Arthistoryclub.com
 • Δεν αναφέρεται σελίδα ή κάτι παρόμοιο (π.χ. κεφάλαιο) και μερικές φορές αφήνεται να εννοηθεί ότι πρόκειται για εξαγόμενα συμπεράσματα, παρά για κάποια σαφή αναφορά π.χ. 1. Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι Στάλιν - Ζαν-Ζακ Μαρί, εκδ. Οδυσσέας, 2003, ISBN 960-2104-50-3. Πλήρης βιογραφία και ανάλυση της πολιτικής του.
 • Ορισμένες δεν έχουν καμία σχετική αναφορά π.χ. 14. Προπαγανδιστικό φυλλάδιο για το Γκαγκάριν με τη μορφή φωτογραφικού χρονικού, στην αγγλική γλώσσα, ψηφιοποιημένο από την ιστοσελίδα Kosmonaut.se (ο χαρακτηρισμός προπαγανδιστικό είναι πρωτότυπη έρευνα, εκτός αν αναφέρεται ως πηγή ο ιστότοπος ο οποίος δεν είναι αξιόπιστη πηγή)
 • Η ομιλία της πηγής 7 πρέπει να γίνει εξωτερικός σύνδεσμος, καθώς δεν τεκμηριώνει αν έγινε με κλειστές πόρτες ή οτιδήποτε παρόμοιο.--lady 19:02, 26 Ιουλίου 2008 (UTC)

Περί πηγών[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου Lady (δεν είσαι η Άντζελα, έτσι;)

Ως μοναδικός συντάκτης (έως τώρα) του άρθρου, εκτιμώ ότι οι πηγές δεν είναι κακογραμμένες. Για την ακρίβεια στο άρθρο δεν υπάρχουν πηγές - τουλάχιστον με τον κλασικό ακαδημαϊκό τρόπο τεκμηρίωσης!

Η επικεφαλίδα κάνει σαφές ότι πρόκειται περί παραπομπών. Περιλαμβάνει λοιπόν το πού θα μπορούσε κάποιος να αποτανθεί (και συνήθως πρόκειται για ιστοσελίδες), εάν θελήσει να διαβάσει παραπάνω σε κάποια από τις τρεις πιο κατανοητές γλώσσες για τον έλληνα αναγνώστη (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά). Κάποιες από αυτές τις παραπομπές κάλλιστα αποτελούν ΚΑΙ πηγές, ενώ κάποια άλλα μπήκαν διότι βάζουν τον αναγνώστη στο πνεύμα εκείνης της εποχής!

Αυτά... --Παναγιώτης Μπότσης 12:01, 28 Ιουλίου 2008 (UTC)

Ας ξεκαθαρίσουμε κάπως καλύτερα τι εννοούμε με τον όρο παραπομπές. Από όσο ξέρω εννοούμε σαφείς αναφορές προς αξιόπιστα κείμενα τα οποία τεκμηριώνουν το περιεχόμενο του άρθρου. Σε αυτές παραπέμπεται ο αναγνώστης με σκοπό να ελέγξει την αξιοπιστία του συγκεκριμένου τμήματος του άρθρου. Συνήθως λέγονται πηγές/παραπομπές/αναφορές. Ο όρος πηγές χρησιμοποιείται στα ελληνικά και για τη βιβλιογραφία, που είναι τόσο πηγές ή/και κείμενα από τα οποία κάποιος αποκτά μια γενική ιδέα για το αντικείμενο.
Όπως λες και παραπάνω τέτοιες αναφορές δεν υπάρχουν. Καταλαβαίνω ωστόσο πως σκοπός σου είναι να βρουν παραπάνω πληροφορίες οι χρήστες, το υποδεικνύεις όμως σε λάθος σημείο. Για εξεύρεση περισσότερων πληροφοριών μπορείς να κάνεις μια ενότητα ==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==, στην οποία να περιλαμβάνονται οι εν λόγω ιστοσελίδες.--lady 12:14, 28 Ιουλίου 2008 (UTC)
Η γοητεία της wikipedia είναι το δικαίωμα κάθε χρήστη να διορθώσει αυτό που θεωρεί λανθασμένο, ελλειμματικό ή κακοδιατυπωμένο. Άφτερ ωλ, εάν προτείνεις διορθώσεις, μπορείς να τις υλοποιήσεις! --Παναγιώτης Μπότσης 12:26, 28 Ιουλίου 2008 (UTC)
Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο, για αυτό και απλώς τις πρότεινα. Μπορεί όμως να το κάνει κάποιος άλλος χρήστης της γοητευτικής Βικιπαίδειας :) --lady 13:13, 28 Ιουλίου 2008 (UTC)

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

--Gerakibot 08:45, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)