Συζήτηση:Αποσάθρωση

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.

copy paste από το site arvanitakis.com

  • Είχα την εντύπωση ότι η μηχανική διάσπαση πετρωμάτων ονομάζεται αποσάθρωση και ο όρος διάβρωση απευθύνεται κυρίως στη φυσικοχημική διάλυσή τους σε νερό που περιέχει διάφορα οξέα, τουλάχιστον διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, που αντιστοιχεί σε ανθρακικό οξύ.
  • Ο όρος αποσάθρωση λείπει από την ελληνική ΒΠ. Νομίζω ότι χρειάζεται, έστω και σαν αποσαφήνιση. Προσωπικά αποφάσισα να αποφεύγω τους τομείς που δεν κατέχω κολά. Σ' αυτά θα περιοριστώ στις σελίδες συζήτησης για όποιες απορίες ή εν δυνάμει προσθήκες.

--Vchorozopoulos 00:39, 29 Νοεμβρίου 2009 (UTC)Απάντηση[απάντηση]

Ανεξάρτητα από τις ονομασίες των δύο φαινομένων, είναι δύο διαφορετικά φαινόμενα, άρα το άρθρο πρέπει να σπάσει στα δύο. Σύμφωνα με το Γούγλη:

  • η erosion μεταφράζεται ως διάβρωση
  • η διάβρωση ως erosion και πότε-πότε ως corosion
  • η αποσάθρωση μεταφράζεται ως weathering!!! (και που και που ως erosion)

Για αυτό θα συμφωνήσω με την άποψη του Βχοροζόπουλου, να μεταφερθεί το υποάρθρο που αφορά τη γεωλογία στο αποσάθρωση και ο παρών τίλτος να αποδωθεί στο χημικό φαινόμενο.

Σε αυτό το σημείο προκύπτει το ζήτημα των ιστορικών και της συνεισφοράς. Επειδή η συνεισφορά στο γεωλογικό φαινόμενο είναι μεγαλύτερη, προτείνω τη μεταφορά του άρθρου στον τίλτο αποσάθρωση και την επαναδημιουργία του άρθρου διάβρωση. Αν δεν υπάρχει αντίρηση ας προχωρήσουμε στις αλλαγές. --Πeriερgοs 09:04, 22 Απριλίου 2011 (UTC)Απάντηση[απάντηση]

Η ανάπτυξη του άρθρου παρουσιάζει ένα μπέρδεμα όρων. Άλλο διάβρωση και άλλο αποσάθρωση, π.χ. τα κύματα κτυπούν σε βράχο, από τη διάβρωση αυτή ο βράχος υφίσταται αποσάθρωση, οι όχθες των ποταμών την Άνοιξη λόγω της έντονης διάβρωσης εκ της ορμητικότητας του νερού, αποσαθρώνονται περισσότερο. Τέλος δεν υφίσταται αιολική αποσάθρωση, αλλά αιολική διάβρωση. Η αποσάθρωση διακρίνεται μόνο σε μηχανική και χημική.--Templar52 23:26, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)Απάντηση[απάντηση]


--Kostantine2005 (συζήτηση) 23:14, 21 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC) Κώστας ΒλάχοςΑπάντηση[απάντηση]

Οι όροι διάβρωση (erosion) και αποσάθρωση (weathering) αφορούν στην επιστήμη της Γεωλογίας. Ο όρος διάβρωση (corrosion) δεν χρησιμοποιείται στη Γεωλογία, αλλά στη Χημεία. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά άρθρα για τους τρεις αυτούς όρους. Επειδή είμαι γεωλόγος θα αναφερθώ περαιτέρω στους δυο πρώτους όρους.

1. Η αποσάθρωση χωρίζεται σε χημική, φυσική (ή μηχανική) και βιολογική.

Παραδείγματα:

  • Χημική: Η αλληλεπίδραση των ορυκτών με το νερό προκαλώντας χημικές μεταβολές και στα δύο.
  • Φυσική: Η παγετική σφήνα. Δηλαδή, το νερό μπαίνει στις ρωγμές των πετρωμάτων και λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών, κυμαίνεται μεταξύ υγρής (νερό) και στερεής (πάγος) φάσης. Έτσι, τα πετρώματα μειώνουν την αντοχή τους με αποτέλεσμα να θραύονται.
  • Βιολογική: Τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού των οργανισμών αντιδρούν με κάποια ορυκτά, με αποτέλεσμα την εξαλλοίωση τους.

2. Η διάβρωση εμπεριέχει την έννοια της μεταφοράς υλικού με ένα ρευστό μέσο (νερό, αέρας, πάγος) Για παράδειγμα, όταν ένα πετραδάκι μεταφέρεται από το βουνό μέχρι την παραλία μέσω ενός ποταμού, τότε αυτό καλείται διάβρωση.

Πάρα πολύ σωστά, προσθέστε τα πάντα στο λήμμα. Καλό είναι να περιλάβετε και μια πηγή. --Ttzavarasσυζήτηση 08:42, 22 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)Απάντηση[απάντηση]