Συζήτηση:Αιθέρες

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Ονοματολογία[επεξεργασία κώδικα]

  • Βρήκα μερικά σημεία που διαφωνώ ελαφρά, στα παραδείγματα δηλαδή:
  1. 2-μεθοξυιράνιο: Το 2- δεν χρειάζεται, γιατί εννοείται: Το 1- θα ήταν το οξυγόνο, που είναι ήδη πλήρες. Το 3- ταυτίζεται με το 2- (μετρώντας με την αντίστροφη φορά).
  2. 1-χλωρομεθοξυαιθάνιο: Πιο συστηματική θα ήταν, νομίζω, η ονομασία μεθυλ-(2-χλωροαιθυλ)αιθέρας: Τα αλογόνα η δευτερεύουσες χαρακτηριστικές ομάδες σε σχέση με την αιθερική. Η αρίθμηση γίνεαι από το άκρο που βρίσκεται εγγύτερα στην κύρια ομάδα. Βέβαια και ή χρησιμοποιημένη ονομασία δεν είναι καθόλου λάθος, αφού οι κανόνες λένε ότι μπορούν να παραβιαστούν για να απλουστευθεί το όνομα της ένωσης, όπως και όντως γίνεται με το "1-χλωρομεθοξυαιθάνιο". Απλά το καγράφω ως παρατήρηση.
  3. 3-μεθοξυ-1,2-προπανοδιόλη: Στην ελληνική ονοματολογία, αν δεν έχει αλλάξει χωρίς να το ξέρω, οι αριθμοί θέσης των κύριων χαρακτηριστικών ομάδων μπαίνει στο τέλος. Δηλ. είναι: 3-μεθοξυπροπανοδιόλη-1,2.
  4. 2-φαινυλοοξιράνιο: Το 2- δεν χρειάζεται, γιατί εννοείται: Το 1- θα ήταν το οξυγόνο, που είναι ήδη πλήρες. Το 3- ταυτίζεται με το 2- (μετρώντας με την αντίστροφη φορά).

--Vchorozopoulos 15:51, 10 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]