Συζήτηση:Αγία Ελένη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Νομίζω πως στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους [στον τόμο Ή αν θυμάμαι καλά], έχει άλλη ή λίγο διαφορετική εκδοχή για το γεγονός με τον Κρίσπο και τη Φαύστα. Μπορεί κάποιος που έχει πρόσβαση να γράψει εδώ τι αναφέρεται εκεί για το γεγονός; theKay 20:21, 7 Ιανουαρίου 2006 (UTC)


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΟΜΟΣ Ζ

σελ. 38

"Εκείνο που φαίνεται πιθανό είναι πως, μόλις ο Κωνσταντίνος εδραιώθηκε κάπως στο μοναρχικό του αξίωμα και λησμόνησε τη χαρά της απροσδόκητης επιτυχίας, άρχισε να συνειδητοποιεί τους κινδύνους που τον έζωναν. Καχύποπτος καθώς ήταν, ίσως με την υποκίνηση ορισμένων αυλοκολάκων, διείδε πρώτα στον ανεψιό του Λικινιανό - γιο του συναυγούστου που είχε ήδη εκτελέσει - έναν πιθανό αντίπαλο. Τη θανάτωση του ακολούθησε σε βραχύτατο χρονικό διάστημα η εκτέλεση του ίδιου του πρωτότοκου γιου του Κωνσταντίνου, Κρίσπου, πού είχε ήδη διακριθεί στον πόλεμο εναντίον του Λικινίου και τον όποιο η μητριά του Φαύστα αντιμετώπιζε, όπως φαίνεται, ως μεγάλο εμπόδιο στον δρόμο των δικών της παιδιών προς την απόλυτη εξουσία. Η ενέργεια αυτή της Φαύστας (στην οποία, υπό διάφορα προσχήματα, αποδίδεται από τις πηγές η ευθύνη για τον θάνατο του Κρίσπου) υπήρξε, τελικά, και η αιτία του δικού της δραματικού τέλους, και φαίνεται ότι σ' αυτή την τελευταία θανάτωση δεν ήταν αμέτοχη και ή αυγούστα Ελένη, που μέχρι τέλους κράτησε αμείωτη την επιρροή της επάνω στο γιο της."

Papyrus 22:05, 7 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

thanks very much User:Papyrus/Οδηγός Δημιουργίας ψηφιακού ευρετηρίου βιβλιοθήκης.
Τι μορφή δίνουμε τώρα στο σημείο:
Στο διάστημα αυτό (δηλαδή από την Α΄Οικουμενική Σύνοδο μέχρι και την αναχώρησή της), έζησε το τραγικό γεγονός της εκτέλεσης του εγγονού της Κρίσπου κατά διαταγή του πατέρα του, Μεγάλου Κωνσταντίνου. Κατά το Βίκτορα Αυρήλιο (Caes. 41.11-12), η Ελένη επέκρινε αυστηρότατα το γιο της για τη σκληρή πράξη του και τον ώθησε να ερευνήσει περαιτέρω τις κατηγορίες που ειπώθηκαν εις βάρος του Κρίσπου. Ως αποτέλεσμα, ο Κωνσταντίνος διέταξε την εκτέλεση και της γυναίκας του Φαύστας (πρβλ. τα λήμματα «Κρίσπος» και «Φαύστα»). Δεν είναι απολύτως βέβαιο αν η Ελένη ήταν στη Ρώμη, όταν εκτελέστηκε η Φαύστα ή είχε ήδη αναχωρήσει για τους Αγίους Τόπους. Πάντως, ένα κίνητρο ακόμη που της αποδίδεται για τη δύσκολη αυτή περιοδεία, είναι η συγχώρεση που ζητούσε από το Θεό για τις πράξεις του γιου της (πρέπει να είναι η μοναδική περίοδος που οι σχέσεις του Κωνσταντίνου και της μητέρας του διήλθαν κρίση, χωρίς όμως να άρει και την εύνοιά του από το πρόσωπό της).
theKay 22:42, 7 Ιανουαρίου 2006 (UTC)


Έφτιαξα μια διαφορετική διατύπωση. Ρίξε μια ματιά.

Papyrus 23:01, 8 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

Προσωπικά θα προτιμούσα μία λίγο πιο εκτενή αναφορά και στις δύο πηγές. Και έτσι όμως είναι καλό κατ'εμέ. theKay 23:20, 8 Ιανουαρίου 2006 (UTC)Εγώ θα 'λεγα να επέμβεις όπως νομίζεις αρκεί να είναι ουδέτερο και από κει και πέρα αν κάποιος έχει αντίθετη γνώμη, το συζητάμε και πάλι.


Για παράδειγμα στο ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ του Donald Nicol αναφέρει:

"Μολονότι δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο, δεν αποκλείεται να ενέχεται στη δολοφονία του γιου του Κρίσπου και της δεύτερης γυναίκας του, της Φαύστας."


Στη ΔΟΜΗ αναφέρει:

[...] δεύτερη σύζυγος του Μεγάλου Κωνσταντίνου (289-326), τον οποίο παντρεύτηκε το 307, όταν ήταν Καίσαρ στη Γαλατία. Θέλοντας να εξασφαλίσει τη διαδοχή του θρόνου στα δικά της παιδιά, συκοφάντησε στον Κωνσταντίνο τον Κρίσπο, γιο του από τον πρώτο γάμο του με τη Μινερβίνη, ότι τάχα επιδίωξε ερωτικές σχέσεις μαζί της. Ο Κρίσπος σκοτώθηκε κατά διαταγή του αυτοκράτορα (326 μ.Χ.), το ίδιο έτος όμως, ο Κωνσταντίνος, ανακαλύπτοντας πως ο Κρίσπος ήταν αθώος, έδωσε διαταγή να θανατωθεί και η σύζυγός του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Φαύστα έπεσε θύμα ατυχήματος.


Η ΠΑΠΥΡΟΣ-LAROUS-BRITANNICA αναφέρει:

"[...] Το 307 παντρεύτηκε τον Μέγα Κωνσταντίνο, που ήταν τότε καίσαρ τής Γαλατίας. Ήταν γυναίκα ωραιότατη και ευφυέστατη, και ενεπλάκη σε πολιτικές ραδιουργίες. Ενθάρρυνε τον πατέρα της στα σχέδια του κατά τού συζύγου της. αλλά στην συνέχεια τόν πρόδωσε και έγινε αιτία να θανατωθεί. Κατηγόρησε στον Κωνσταντίνο τον γιο του Κρί-σπο ότι τής πρότεινε παράνομους έρωτες, προκαλώντας έτσι την θανάτωση του. Λίγο αργότερα, κατηγορήθηκε για μοιχεία και θανατώθηκε μέσα στο λουτρό της."


Στην εγκυκλοπαίδεια Columbia αναφέρει:

"She was the wife of Constantine I, the daughter of Maximian, and the mother of Constantine II, Constantius II, and Constans I. It is said that she was put to death by Constantine I when she falsely accused Crispus, Constantine's son by his first wife, of attempting to seduce her."


Στο βιβλίο The Roman Empire, του Charlesworth, Oxford University Press, 1951 αναφέρει:

σελ. 186

"Tertullian and others had taught, remitted from all sins, so woe betide a man who, after baptism, lapsed into sinful acts again. Here the emperor had much to perturb him: he must have been aware of his explosive temper, which drove him, in 326, to put to death both his son Crispus and his wife Fausta, for reasons which cannot now be ascertained, though pagan writers were ready to allege scandalous ones."


Επίσης στο The Early Christian Church Vol. 2, Cambridge University Press, 1957 αναφέρει:

σελ. 480

"In 326 he visited Rome for the last time, and it was on this occasion that he put to death his wife Fausta and his son Crispus, the full truth about which is quite unknown."


Papyrus 06:19, 9 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

Μικρό Γλωσσικό[επεξεργασία κώδικα]

Ο Μέγας Κωνσταντίνος

Του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Το(ν) Μέγα ή Μεγάλο Κωνσταντίνο

--Αρχίδαμος 16:06, 22 Μαΐου 2006 (UTC)

Σχόλιο 19-10-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

δεν καταλαβαινω τιποτα Αναφορά: ολα 79.167.67.97 14:11, 19 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Δεν αναφέρει συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλαγή αναφοράς σε "απορρίφθηκε". Wolfymoza (συζήτηση) 09:25, 27 Ιουνίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 21-5-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Η σελίδα μπλέκει τεκμηριωμένες πληροφορίες (έστω από πηγές όπως ο Ευσέβιος Καισαρείας) με διάφορα ιδεολογήματα ή διαστρεβλώσεις. Παράδειγμα: Ο Κωνστάντιος ο Χλωρός δεν «παντρεύτηκε» την Ελένη, γιατί ήταν κόρη κάπελα (όχι «ξενοδόχου») και δεν ήταν πρέπον κάτι τέτοιο για έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό. Ούτε μία κυρία ακολουθούσε τον σύζυγο στις εκστρατείες. Την εποχή εκείνη υπήρχε το σύμφωνο συμβίωσης, με το οποίο αναγνωρίζονταν και τα παιδιά των συμβαλλόμενων. Έτσι έζησε το ζεύγος. Για αυτό και η Ελένη πήγαινε στα μέτωπα με τον Κωνστάντιο. Τέτοιες αποκλίσεις από την πραγματικότητα και ωραιοποιήσεις υπάρχουν αρκετές στο κείμενο («ευγενής» στρατιωτικός), που κατά τα άλλα παρέχει πάρα πολλά στοιχεία. Αλλά η αλήθεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Η Ελένη ήταν μία εξαιρετικά δυναμική γυναίκα στο πλευρό του μεγαλοφυούς γιού της. Γιατί πρέπει να την παντρέψουμε; Με εκτίμηση για τον / την / τους συντάκτες, Αναφορά: Μαριάννα Κορομηλά 80.106.206.196 14:37, 21 Μαΐου 2016 (UTC)

Προστέθηκε από το αγγλικό η αντίστοιχη παράγραφος που αναφέρει όλες τις πιθανότητες, αλλαγή αναφοράς σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 09:25, 27 Ιουνίου 2017 (UTC)

Διορθώσεις - προσθήκες[επεξεργασία κώδικα]

Ο χρήστης Αρχίδαμος, ήδη από το 2006, επισημαίνει πώς κλίνεται ορθά ο "μέγας". Παρακαλώ συνεπώς μη "διορθώνετε" σωστά με λάθη, ούτε να παρατονίζετε λέξεις και ονόματα (Κωνστάντιου Χλώρου αντί Χλωρού). Θυμηθείτε, γράφουμε σε εγκυκλοπαίδεια και "Προσοχή! Μας διαβάζουν πολλοί". Ευχαριστώ. --Ttzavarasσυζήτηση 15:45, 22 Μαΐου 2019 (UTC)