Συζήτηση:Ύλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Νομίζω πως ο αρχικός συντάκτης του άρθρου πρέπει να επαναδιατυπώσει τον ορισμό για τι φαίνεται κάπως δυσκολονόητος.

IonnKorr.

Νομίζω ότι η έννοια ύλη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως φιλοσοφική κατηγορία. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ταυτιστεί με την έννοια της μάζας. Βλέπε τα παραδείγματα που αναφέρονται και να "εξαφανιστεί" μετατρεπόμενη κατα κάποιο "Θεϊκό ;" τρόπο σε ενέργεια. Αυτός ο ορισμός κατα τη γνώμη μου έχει μονομερή ιδεαλιστικό προσανατολισμό. Dpatouh 08:37, 16 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

βελτίωση και αλλαγή ορισμού[επεξεργασία κώδικα]

Μα τι έμβια και αβια? Δεν έχει ορισμό? Κατα πρώτο η ύλη δεν είναι έννοια είναι πράγμα. Ο ορισμός της ύλης προσδιορίζει την έννοια της ύλης, με βάση άλλες έννοιες όπως μάζα-όγκος. Άλλο πράγμα η έννοια της ύλης άλλο πράγμα η ύλη καθαυτή. Κατα πόσο η έννοια της ύλης συμφωνεί με το πράγμα καθαυτό (δλδ την ύλη, δλδ πχ ένα τούβλο που σούρχεται στο κεφάλι ή πχ ένα μποζόνιο που συγκρούεται με ένα φερμιόνιο κάπου στα προάστια της Γενεύης και μετά κάνει μπλούμ στη λίμνη) είναι αντικείμενο της επιστήμης της φυσικής, η οποία και δίνει βελτιώσεις του ορισμού (δηλαδή της έννοιας) αν διαπιστωθεί ότι χρειάζεται.
Άλλωστε αν λέμε ότι είναι "έννοια" και στα καπάκια λέμε ότι "δεν έχει ορισμό" είναι ασυνεπές. Δηλαδή ακόμα κι αν ήταν έννοια και όχι πράγμα, θα έπρεπε να έχει ορισμό για να είναι έννοια, τουλάχιστον διαισθητικό ορισμό.
Τέλος η φράση ότι ύλη είναι "όποιαδήποτε οντότητα γίνεται αντιληπτή" είναι λάθος. Η αντίληψη δεν έχει σχέση με τον ορισμό της ύλης: ύλη είναι το τούβλο και πριν σούρθει στο κεφάλι. Δεν χρειάζεται να το αντιληφθείς για να γίνει ύλη. Όσο για την "οντότητα", οντότητα είναι πχ και ένα software σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Όμως δεν είναι ύλη, δεν hardware, είναι software.--vanakaris 12:37, 27 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

και πώς ορίζεται το πράγμα??? μήπως "ένα κομμάτι ύλης"? Και πέραν από αυτό αν πεις σε οποιονδήποτε σοβαρό επιστήμονα, φυσικό ή γλωσσολόγο ότι σε επιστημονική ορολογία αυτό που δηλώνει η λέξη ύλη είναι "πράγμα" θα σε πάρουν με τις ντομάτες. Η ύλη είναι μια θεμελιώδης έννοια.
Έπειτα, τον διαχωρισμό της ύλης μάθαμε στο δημοτικό σε έμβια, άβια και πρώην έμβια, απλά δες τί δες γράφει το βιβλίο "Εμείς και ο κόσμος" στην Γ' δημοτικού. Και όσον αφορά έννοιες που δεν έχουν ορισμό υπάρχουν πολλές: ενέργεια, χώρος-τόπος, χρόνος, σημείο, ευθεία, επίπεδο, ελευθερία, ψυχή, ζωή, σύνολο-συλλογή, αριθμός, οντότητα ("γραμμομόριο είναι..."), μεταβλητή, ποσότητα, αν δεν σου φτάνουν αυτά υπάρχουν και άλλα. Επιπλέον, ύλη δεν είναι ότι έχει μάζα, γιατί υπάρχουν σύμφωνα με κάποιες θεωρίες άμαζα σωματίδια τα οποία όμως είναι ύλη, για παράδειγμα τα φωτόνια.
Για να μείνω στον ορισμό, δεν μπορεί να οριστεί η ύλη σε συνάρτησει με τη μάζα, αφού η μάζα ορίζεται με βάση την έννοια της ύλης!!!!— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 79.131.147.248 (συζήτησησυνεισφορά) .