Συζήτηση:Ήπειρος (περιοχή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Συζήτηση:Ήπειρος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Για το χάρτη[επεξεργασία κώδικα]

Ανέβασα το χάρτη (EpirusInLayers.svg) που βλέπετε αλλά έχει ένα μικρό πρόβλημα: Το layer με τα βουνά έχει μετακινηθεί προς τα πάνω και αριστερά, ακόμα και έξω από την κύρια εικόνα και δείχνουν σαν σκόρπιες λέξεις. Το "Ζάλογγο" π.χ. που φαίνεται κάπου στην Αλβανία, κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται πάνω από το Κανάλι Πρέβεζας (Δήμος Ζαλόγγου). Το περίεργο είναι ότι στο inkscape και το inkview ο χάρτης ανοίγει χωρίς αυτό το λάθος. Αν ξέρει κάποιος τι φταίει, ας το διορθώσει αλλά παρακαλώ να μου πει κι εμένα τι φταίει. Είναι το μοναδικό layer όπου χρησιμοποίησα την εντολή που προσαρμόζει το κείμενο σε μια καμπύλη (αν αυτό λέει κάτι). Αν είναι αυτό, ίσως να μην επεξεργάζονται σωστά τα στοιχεία οι browsers. Αν κατεβάσετε το αρχείο πάντως, και το ανοίξετε με το inkscape, θα το δείτε χωρίς σφάλματα.

EDIT: Βιάστηκα λίγο να γράψω για το χάρτη. Το πρόβλημα παραμένει μεν αλλά έχει και τη λύση του.

Τελικά αν δείτε την εικόνα σε πλήρη επισκόπηση, μόνη της, ακόμα και στον browser - on line -, φαίνεται κανονικά.


Το σφάλμα προκύπτει κατ' αρχήν στην πρώτη σελίδα του άρθρου. Αν κάνετε κλικ πάνω της, προκύπτει και στην επόμενη. Στο τρίτο κλικ όμως (επισκόπηση της εικόνας μόνο), φαίνεται κανονικά!! Είναι bug του λογισμικού της Βικιπαίδειας;--Leftezi

Εγώ τη βλέπω κανονικά φίλε μου σε όλες τις περιπτώσεις. Στον περίγυρο της φωτογραφίας φαίνονται κάποια πράγματα που μπορεις να τα κόψεις ακριβώς στο περίγραμμα --ΗΠΣΤΓ 14:41, 4 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

---

Τη βλέπεις κανονικά!! Χμ! Τέλος πάντων προσπάθησα να μειώσω το λάθος τουλάχιστον στην πρώτη σελίδα μετατρέποντάς την σε μικρογραφία. Νομίζω είναι και καλύτερα έτσι από την άποψη ότι έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος. Περίεργα πράγματα! Δοκίμασα και με ΙΕ και Firefox και μου βγάζει πάντα το σφάλμα που ανέφερα (Win XP SP2).--Leftezi

Όχι με firefox και με Opera 9 και από Win και από Linux μου τη δείχνει ορθά. Μήπως γιατί έχω μεγάλη οθόνη 19;--ΗΠΣΤΓ 15:04, 4 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Μπα! Είναι από αυτά τα ανεξήγητα. Κι εγώ δεκαεννιάρα έχω (Eizo S1910) Δηλ. συμβαίνει μόνο σ' εμένα; Αν μπορεί ας απαντήσει και κανένας άλλος.--Leftezi

Με FF 2, ΙΕ και Safari μια χαρά φαίνεται σε 17 - Badseed απάντηση 20:10, 4 Οκτωβρίου 2007 (UTC)


Πράγματι, όταν το αρχείο εμφανίζεται απ' ευθείας μέσα από browser φαίνεται κανονικά. Το πρόβλημα παρουσιάζεται στις σελίδες της Wikipedia όπου εμφανίζονται ονομασίες στην πάνω αριστερή γωνία και έξω από το οριοθετημένο πλαίσιο οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να φαίνονται στην απέναντι πλευρά.
Επειδή δεν έχουν όλοι οι browsers εγγενή υποστήριξη εικόνων svg - και κυρίως ο Internet Explorer που χρησιμοποιείται από το 85% των χρηστών του Ίντερνετ - το metawiki, το πρόγραμμα δηλαδή που απεικονίζει τα περιεχόμενα της Wikipedia σε ιστοσελίδες, εξάγει μία εικόνα .png στη θέση της. Έτσι, αυτό που βλέπουμε μέσα στη Wikipedia είμαι ένα επεξεργασμένο αντίγραφο του αυθεντικού σχεδίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το metawiki φαίνεται ότι απέτυχε να αναπαραστήσει ακριβώς το πρωτότυπο. Αυτό δεν είναι σπάνιο γιατί το πρωτόκολλο svg δεν είναι αυστηρά τυποποιημένο και είναι δυνατόν να περιγράψει κανείς το ίδιο αντικείμενο με διαφορετικό κώδικα. Πάντως είναι συμβατό με το Inkscape περισσότερο από ότι με άλλα προγράμματα σχεδίου (CorelDRAW, Illustrator κλπ).
Δοκιμάζοντας να επεξεργαστώ την εικόνα στο Inkscape παρατήρησα το παρακάτω που ελπίζω σε βοηθήσει να το διορθώσεις: Επιλέγοντας το layer "Mountains" και εκτελώντας Edit → Select All, φροντίζοντας προηγουμένως να είναι ξεκλειδωμένο, εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα:[1]. Κάθε τετραγωνάκι αντιστοιχεί σε ένα πλαίσιο με κείμενο. Τα περισσότερα βρίσκονται έξω από το σχέδιο. Όταν οι browsers απεικονίζουν το σχέδιο οι ονομασίες εμφανίζονται εκεί που βρίσκονται τα πλαίσια, όπως τα έχεις τοποθετήσει. Αντίθετα το metawiki εμφανίζει το κείμενο στη θέση του αντίστοιχου τετραγώνου. Δυστυχώς οι δικές μου προσπάθειες απέτυχαν στη διόρθωση.
Ελπίζω η παραπάνω παρατήρηση να σε βοηθήσει, άλλωστε το πρόβλημα εμφανίζεται σε ένα μόνο layer. Πάντως δεν είναι απαραίτητο να ομαδοποιείς τα επιμέρους στοιχεία αν δεν έχεις σκοπό να επεξεργαστείς στη συνέχεια το σχέδιό σου, ο κώδικας γίνεται πολύπλοκος χωρίς λόγο. Ίσως αν απλώς πρόσθετες μία προς μία τις ονομασίες που απέμειναν στο τέλος, να λυνόταν το πρόβλημα. Επίσης καλό θα ήταν να αποθήκευες σε μορφή "plain SVG" και όχι σε "Inkscape SVG" ώστε να είναι συμβατές οι εργασίες σου και με άλλες εφαρμογές, εκτός φυσικά αν παραμορφώνεται το σχέδιο. Γενικά πάντως η δουλειά σου είναι εξαιρετική και δίνει υποσχέσεις για πολλά όμορφα σχέδια στο μέλλον.
Αντιγόνη 09:22, 6 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Ευχαριστώ, Αντιγόνη, για την επισήμανση και για το χρόνο σου να ασχοληθείς με το θέμα. Τελικά έχεις δίκιο, το παρατήρησα κι εγώ τώρα στο layer "mountains" ότι επιλέγοντας όλα, βγαίνουν εκτός σελίδας κάποια περίεργα τετραγωνάκια που αντιστοιχούν στα ονόματα των βουνών. Δε βρήκα λύση, δυστυχώς. Σίγουρα φταίει η επιλογή " Text > Put in path " η οποία μάλλον δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Η μόνη λύση είναι αν θέλω να κάνω καμπυλωμένα τα ονόματα των βουνών, να το κάνω χειροκίνητα, να μετατρέψω το text σε path και να μετακινώ ή να περιστρέφω ένα - ένα τα γράμματα (όπως έκανα σε μερικά ποτάμια) ή απλά να τα κάνω ευθεία και να ξεμπερδεύω. Αν βρω το χρόνο κάποια στιγμή θα το διορθώσω, εκτός αν το κάνει κάποιος άλλος. Όσο για την ομαδοποίηση σε ξεχωριστά layers, ο λόγος είναι ότι το χάρτη τον έφτιαξα για εκπαιδευτικούς σκοπούς οπότε μπορώ με μία κίνηση να εξαφανίζω π.χ. τα ονόματα ή να κάνω αόρατα στοιχεία που δεν μου χρειάζονται αλλά και να αλλάξω χρώματα ή όψη σε διάφορα στοιχεία πολύ εύκολα και γρήγορα. EDIT: Τώρα είδα την επιλογή για plain svg, δεν την είχα υπ' όψιν μου (τώρα μαθαίνω το inkscape). Όντως, για ανέβασμα στη Βικιπαίδεια είναι το καταλληλότερο format. Το έσωσα δοκιμαστικά σε plain svg και το άνοιξα με το firefox αλλά μερικά ονόματα βουνών κόβονται. Ξέρω (μάλλον) τι φταίει. Μέχρι να το διορθώσω, αφήνω αυτό ως έχει. --Leftezi 14:46, 14 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Τελικά διόρθωσα τα βουνά "χειροποίητα" και ανέβασα νέο αρχείο σε plain svg format. Επίσης ανέβασα και ένα νέο χάρτη για το Νομό Ιωαννίνων--Leftezi 01:25, 15 Οκτωβρίου 2007 (UTC)