Συζήτηση:Ήπαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.

Ήπαρ ή συκώτι[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω είναι καλύτερα να το μεταφέρουμε στο συκώτι, γιατί είναι περισσότερο χρησιμοποιούμενη ορολογία στα νέα ελληνικά. --Πer 14:31, 2 Μαρτίου 2010 (UTC)

Ναι ο Γκούγκλης τουλάχιστον δίνει 92.000>65.000, αν αυτό είναι ένα μέτρο.--The Elder 15:00, 2 Μαρτίου 2010 (UTC)

Διαφωνώ. Ήπαρ είναι ο όρος στη Βιολογία - Ιατρική. Και οι παθήσεις ονομάζονται ηπατοπάθειες, όχι συκωτοπάθειες. Επειδή η κοινή νεοελληνική έχει και δεύτερο όρο για την καθομιλούμενη, δε σημαίνει ότι πρέπει να απεμπολήσουμε και τον επιστημονικό όρο. --Ttzavarasσυζήτηση 17:30, 2 Μαρτίου 2010 (UTC)

Δε χρειάζεται να απεμπολήσουμε τον όρο ήπαρ, απλώς θα δημιουργήσουμε ανακατεύθυνση στο συκώτι. Όπως η ανακατεύθυνση από το συκώτι στο ήπαρ δεν απεμπολεί τη λέξη συκώτι, έτσι η ενδεχόμενη ανακατεύθυνση από το ήπαρ στο συκώτι δε θα απεμπολεί τη λέξη ήπαρ. Επιπρόσθετα, η Βικιπαίδεια δεν είναι ιατρική εγκυκλοπαίδεια, αλλά εγκυκλοπαίδεια γενικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, τα παράγωγα της λέξης ήπαρ δεν αλλάζουν, για παράδειγμα τα ένυδρα άλατα δε λέγονται έννερα άλατα, ούτε το υδρογόνο λέγεται νερογόνονερογονιός! :D ). Η χρήση λέξεων της δημοτικής έναντι της καθαρεύουσας γενικά ισχύει στις επιστήμες (οστούν->οστό, μαγγάνιον->μαγγάνιο, μύια->μύγα, όνος->γαϊδούρι, ίππος->άλογο, ρευματοδότης/ρευματολήπτης->πρίζα και άλλα παραδείγματα). --Πer 18:08, 2 Μαρτίου 2010 (UTC)

Η ταπεινή μου γνώμη είναι οτι ο βασικός όρος οφείλει να είναι το ήπαρ, το οποίο ναι μεν προέρχεται από την καθαρεύουσα αλλα έχει διατηρηθεί ακέραια η χρήση του και στη δημοτική. Για τους μη γνώστες του όρου θα υπάρχει ανακατεύθυνση από τον όρο συκώτι. Η επίσημη ονομασία του οργάνου είναι ήπαρ. Όπως για παράδειγμα στο λήμμα για τον εγκέφαλο δε θα βάζαμε μυαλό. Βέβαια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στο λήμμα οφθαλμός θα βάζαμε ίσως μάτι. Αλλά δεν είναι το ίδιο. Είμαι νέος εδώ αλλά θεώρησα ότι ως γιατρός μπορώ να συνεισφέρω με το αισθητήριο μου και την εξοικείωση με την ορολογία. Για τον οφθαλμό θα δεχόμουν το μάτι, αλλά το συκώτι αντί ήπατος μου κάθεται άσχημα. Άλλωστε ο κόσμος αν θέλει να μάθει για αυτό το όργανο μάλλον θα ψάχνει για ιατρικές πληροφορίες, σε αντίθεση με το μάτι για παράδειγμα που μπορεί να αναζητεί και κάτι άλλο. Πλάτιασα... Εν τέλει υποστηρίζω τιν όρο ήπαρ. Ευχαριστώ! Bmosxop 09:53, 31 Μαΐου 2011 (UTC)

Συμφωνώ με την πιο πάνω άποψη, εξ άλλου οι ασθένειες του ήπατος ηπατοπάθειες λέγονται, όχι συκωτοπάθειες... --Ttzavarasσυζήτηση 10:04, 31 Μαΐου 2011 (UTC)

Βλέποντας πως το άρθρο είναι προς επέκταση, ξεκινώ την αντικατάσταση και επέκτασή του, με μετάφραση από το αντίστοιχο λήμμα της αγγλικής έκδοσης της Wikipedia, το οποία θεωρώ πλήρες και κατατοπιστικό. Bmosxop 11:13, 31 Μαΐου 2011 (UTC)

OK go ahead! --Ttzavarasσυζήτηση 11:44, 31 Μαΐου 2011 (UTC)