Συζήτηση:Άγιος Γεώργιος Νεοχωρίου Θεσπρωτίας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επί της ΒΑ προέκτασης του Κοκορινα σώζονται τα ερείπια της παλιοΣκουπιυσας θέση που ταυτίζεται με τον οικισμό του "περί την Βαγενετιαν λιβαδιον Σκουπιτζαν," του 1319 (ΝIKOL)

Διατηρούνται μέχρι σήμερα οι προσηγοριες παλιομαντρες, παλιοχωρι......

Υπήρξε οργανωμενος ημινομαδικος κτηνοτροφικός οικισμος που υπάγονταν στη μητρόπολη Ιωαννίνων.

Με την κατάργηση του ορισμού του Σινάν πάσα (1620-1640) παραχωρείται σε οικογένεια κτηνοτρόφων από το Καρβουνάρι

Διατήρησε την όλη οργάνωση (οικισμός-μαντρια-στρουγκα-ναιδρια των αγιων Γεωργίου με Νεκροταφείο-και Δημητρίου) μέχρι τους εξισλαμισμους του 1735

Εγκαθίστανται Τσάμηδες με κύρια απασχόληση τη γεωργία. Τα λιβάδια της περιοχής νοικιαζονταν από τους αγάδες και το Μουφτή της Παραμυθιάς σε κτηνοτρόφους της Πινδου.

Με την απελευθέρωση οι 5-6 οικογενειες Τσάμηδων επιλέγοντας την ελληνική υπηκοοτητα. Με τα γεγονότα της Κατοχής εγκαταλείπουν τον οικισμό φεύγοντας προς την Αλβανία. Στα οικήματα του οικισμού εγκαταστάθηκαν 3 οικογένειες χριστιανών από την ευρύτερη περιοχή. Σταδιακά και αυτές οι οικογένειες επιλέγουν μεγαλύτερους οικισμούς.

Οι συγγενικές νομάδων κτηνοτρόφων του Ζαγορίου που ξεχειμαζαν αποτέλεσαν από το 1950 τους νέους κατοίκους που μετονομάστηκε σε Άγιο Γεώργιο 2A02:586:5439:647D:A115:B399:FF2A:CE81 20:39, 15 Απριλίου 2024 (UTC)[απάντηση]