Αλληλεπιδρών γαλαξίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Συγκρουόμενος γαλαξίας)
Το NGC 3169 (αριστερά) και το NGC 3166 (δεξιά) παρουσιάζουν κάποια περίεργα χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας ότι κάθε μέλος του δίδυμου είναι αρκετά κοντά για να αισθανθεί τη στρεβλωτική βαρυτική επιρροή του άλλου. Εικόνα από το Wide Field Imager στο τηλεσκόπιο MPG/ESO 2,2 μέτρων στο Παρατηρητήριο Λα Σίγια (La Silla).

Οι αλληλεπιδρώντες γαλαξίες (συγκρουόμενοι γαλαξίες) είναι γαλαξίες των οποίων τα βαρυτικά πεδία προκαλούν διαταραχές μεταξύ τους. Ένα παράδειγμα μιας μικρής αλληλεπίδρασης είναι ένας δορυφορικός γαλαξίας που διαταράσσει τους σπειροειδείς βραχίονες του πρωταρχικού γαλαξία. Ένα παράδειγμα μιας μεγάλης αλληλεπίδρασης είναι μια γαλαξιακή σύγκρουση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συγχώνευση γαλαξιών.

Δορυφορική Αλληλεπίδραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι συνηθισμένο για έναν γιγάντιο γαλαξία να αλληλεπιδράει με τους δορυφόρους του. Η βαρύτητα ενός δορυφόρου θα μπορούσε να προσελκύσει έναν από τους σπειροειδείς βραχίονες του πρωτεύοντος. Εναλλακτικά, ο δευτερεύων δορυφόρος μπορεί να 'βουτήξει' στον πρωτεύοντα γαλαξία. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να πυροδοτήσει έναν μικρό σχηματισμό άστρων. Τέτοια ορφανά σμήνη αστεριών αναφέρονταν μερικές φορές ως "blue blobs" ("μπλε σταγόνες") πριν αναγνωριστούν ως αστέρια.[1]

Σύγκρουση γαλαξιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συγκρουόμενοι γαλαξίες είναι συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των γαλαξιών. Η εξαιρετικά αδύναμη κατανομή της ύλης στους γαλαξίες σημαίνει ότι δεν πρόκειται για συγκρούσεις με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά για βαρυτικές αλληλεπιδράσεις.

Η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε συγχώνευση εάν δύο γαλαξίες συγκρουστούν και δεν έχουν αρκετή ορμή για να συνεχίσουν να ταξιδεύουν μετά τη σύγκρουση. Όπως και με άλλες συγκρούσεις γαλαξιών, η συγχώνευση δύο γαλαξιών μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή στην οποία πυροδοτήται σχηματισμός καινούργιων άστρων.[2] Σε αυτή την περίπτωση, πέφτουν ξανά ο ένας μέσα στον άλλο και τελικά συγχωνεύονται σε έναν γαλαξία μετά από πολλά περάσματα μεταξύ τους. Εάν ένας από τους συγκρουόμενους γαλαξίες είναι πολύ μεγαλύτερος από τον άλλο, θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άθικτος μετά τη συγχώνευση. Ο μεγαλύτερος γαλαξίας θα φαίνεται σχεδόν ο ίδιος, ενώ ο μικρότερος γαλαξίας θα απογυμνωθεί και θα γίνει μέρος του μεγαλύτερου γαλαξία. Όταν οι γαλαξίες διέρχονται ο ένας από τον άλλο, σε αντίθεση με τις συγχωνεύσεις, διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το υλικό και το σχήμα τους μετά το πέρασμα.

Οι γαλαξιακές συγκρούσεις προσομοιώνονται συχνά σε υπολογιστές πλέον, οι οποίοι χρησιμοποιούν ρεαλιστικούς νόμους φυσικής, συμπεριλαμβανομένης της προσομοίωσης των βαρυτικών δυνάμεων, των φαινομένων διασποράς αερίων, του σχηματισμού άστρων και της ανάδρασης. Η δυναμική τριβή επιβραδύνει τη σχετική κίνηση των ζευγών γαλαξιών, τα οποία ενδέχεται να συγχωνευθούν σε κάποιο σημείο, σύμφωνα με την αρχική σχετική ενέργεια των τροχιών. Μια βιβλιοθήκη προσομοιωμένων γαλαξιακών συγκρούσεων μπορεί να βρεθεί στον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου του Παρισιού GALMER.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Hubble Finds that "Blue Blobs" in Space Are Orphaned Clusters of Stars». hubblesite.org. 
  2. Gianopoulos, Andrea (18 Φεβρουαρίου 2022). «Galaxy Collision Creates 'Space Triangle' in New Hubble Image». NASA. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Horizon GalMer Database Access». galmer.obspm.fr. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]