Συγκρουόμενα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συγκρουόμενα αυτοκίνητα στον Καναδά, 2014

Συγκρουόμενα ονομάζονται μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αντλούν ενέργεια από το δάπεδο ή/και την οροφή και τα οποία ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται εξ αποστάσεως από έναν χειριστή. Σκοπός τους δε αποτελεί η σύγκρουση μεταξύ των αυτοκινήτων, για αυτό και λέγονται «συγκρουόμενα».[1]

Τα αυτοκίνητα τροφοδοτούνται συνήθως με τρεις μεθόδους. Η παλαιότερη και πιο κοινή μέθοδος χρησιμοποιεί αγώγιμο δάπεδο και οροφή με αντίθετες πολικότητες ισχύος. Οι επαφές κάτω από το όχημα αγγίζουν το πάτωμα ενώ εξάρτημα επαφής τοποθετημένο σε στύλο αγγίζει την οροφή, σχηματίζοντας ένα πλήρες κύκλωμα.

Μια νεότερη μέθοδος χρησιμοποιεί εναλλασσόμενες λωρίδες μετάλλου στο δάπεδο που χωρίζονται με μονωτικά διαχωριστικά και χωρίς πλέγμα οροφής.[2] Οι λωρίδες μεταφέρουν το ρεύμα τροφοδοσίας και τα αυτοκίνητα είναι αρκετά μεγάλα ώστε το όχημα να καλύπτει τουλάχιστον δύο λωρίδες ανά πάσα στιγμή. Μια σειρά πινέλων κάτω από κάθε αυτοκίνητο πραγματοποιεί τυχαία επαφή με τις λωρίδες και η πολικότητα τάσης σε κάθε επαφή είναι διατεταγμένη ώστε να παρέχει πάντα ένα σωστό και πλήρες κύκλωμα για τη λειτουργία του οχήματος.

Αρχικά, τα συγκρουόμενα κατασκευάζονταν από κασσίτερο. Τα αδέλφια Luss κατασκεύασαν το πρώτο σώμα από υαλοβάμβακα το 1959

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The History and Some Fun Facts About Bumper Cars». Fun Crew USA (στα Αγγλικά). 23 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2021. 
  2. «How does this Electric Floor work?». physicsforums.com. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2014.