Συγκινησιακή κατάσταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θλίψη & οδύνη

Συγκινησιακή κατάσταση είναι η κατάσταση στην οποία τίθεται το σώμα από εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα που προκαλούν την αντιδραστική ενεργοποίηση εγκεφαλικών περιοχών αλλά και του υπόλοιπου σώματος (σπλάχνων, ενδοκρινών αδένων κλπ.).[1] Πρόκειται για τη συναισθηματική κατάσταση και τη διάθεση του ατόμου. Η ένταση, η μεταβλητότητα, η ποικιλία και η έκφραση των συναισθημάτων σε συνδυασμό με την ψυχολογική κατάσταση αποτελούν βασικό διαγνωστικό δείκτη της ανθρώπινης συναισθηματικής συμπεριφοράς.[2] Τη συγκινησιακή κατάσταση συναποτελούν το συναίσθημα που την εκφράζει σε σχέση με τη συμπεριφορά, το αίσθημα που βοηθά στην υποκειμενική βίωσή της και η διάθεση που περιλαμβάνει συνεχείς ή συχνές πρωταρχικές ή θεμελιώδεις συγκινήσεις.[1]

Αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συγκινησιακή κατάσταση αποτελεί παράγοντα που καθορίζει τις ψυχικές λειτουργίες.[Σημ 1][2][3] Λειτουργεί ως φίλτρο στις αντιλήψεις των καταστάσεων και τις ερμηνείες τους που με τη σειρά τους επηρεάζουν τα συναισθήματα. Πίσω από κάποια συγκινησιακή κατάσταση μπορεί να κρύβεται μία κατάσταση εκμάθησης ή περιέργειας.[4]

Βασικά συναισθήματα που επηρεάζουν τη συγκινησιακή κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρά-ευτυχία, λύπη-απογοήτευση, φόβος, θυμός, αηδία, έκπληξη.[5]

Επίδραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ψυχολογική κατάσταση[2]
    • Επιπτώσεις στην οργάνωση της προσωπικότητας
  2. Κοινωνική υπόσταση[2]
    • Επιπτώσεις στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις του ατόμου
    • Η έκφραση των συγκινησιακών καταστάσεων συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και στη δημιουργία σχέσεων[6]
    • Έμμεσα επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας[4]
  3. Ψυχοπαθολογικές καταστάσεις λόγω συναισθηματικών διαταραχών, όπου διαταράσσεται το συναίσθημα[1]
  4. Παθήσεις όπως η γρίπη, ο έρπης, η φυματίωση ή ο καρκίνος επηρεάζονται από τη συγκινησιακή κατάσταση, ιδιαίτερα λόγω της παρουσίας κατάθλιψης ή άγχους, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς αποδυναμώνεται η άμυνα του οργανισμού δεν είναι ικανή η εξουδετέρωση του εσωτερικού παθογόνου περιβάλλοντος.

Αξία του γέλιου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γέλιο αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα συγκινησιακής κατάστασης με ευεργετική αξία, επιστημονικά τεκμηριωμένη. Όταν κάποιος γελά, ο οργανισμός παράγει τις γνωστές ορμόνες ενδορφίνες που διανέμονται στο νευρικό σύστημα. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, καταπολεμούν το στρες, συμβάλλουν στη σωματική και ψυχική ευεξία καθώς λειτουργούν ως φυσικές αγχολυτικές και αναλγητικές ουσίες.[7] Το γέλιο αποτελεί μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξάλειψη του πόνου.[8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σε συνδυασμό με: την παρουσία του ατόμου, τα στοιχεία συμπεριφοράς, τον τρόπο έκφρασης, τόνος-ρυθμός ομιλίας, το πώς δομεί τη σκέψη, την αντιληπτική ικανότητα και τέλος την αισθητηριακή του κατάσταση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Συναισθηματικές διαταραχές». Κλινική Ελπίδα, ψυχιατρική κλινική Κατερίνης. 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Μαρία Κυριακίδου. «Εξέταση Ψυχικών Λειτουργιών». www.mariakyriakidou.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. 
  3. Αγγελική Μενεδιάτου. «Συμπτώματα & Διάγνωση της διπολικής διαταραχής». ΜΑΖΙ. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. 
  4. 4,0 4,1 «What are Emotional States». NLP-Mentor.com. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. 
  5. Χριστίνα Σαμαράκη, σ.124
  6. Χριστίνα Σαμαράκη, σ.126
  7. Δημήτριος Παπαθανασίου. «Ψυχοσωματικές παθήσεις ή πώς ο νους επηρεάζει το σώμα». www.focusmag.gr. Δημήτριος Παπαθανασίου. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. 
  8. Χριστίνα Σαμαράκη, σ.132

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χριστίνα Σαμαράκη (2008). Πώς να κατακτήσεις τα μυστικά της γλώσσας του σώματος. Αθήνα: Εκδόσεις Ψυχογιός Α.Ε. ISBN 9789604532797.