Στύμφαλος (γιος του Έλατου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία ο Στύμφαλος ήταν βασιλιάς της Αρκαδίας και επώνυμος της Αρκαδικής πόλης Στύμφηλος, σημερινή Στυμφαλία Κορινθίας όπου υπάρχει και η ομώνυμη πηγή Στυμφαλία.[1] Ο Στύμφαλος ήταν γιος του Έλατου και της Λαοδίκης, τα αδέλφια του ήταν ο Περέος, ο Αίπυτος Α΄ της Αρκαδίας και ο Ίσχυς.[2] Οι γιοι του ήταν ο Αγαμήδης, ο Γόρτυς και ο Αγέλαος, πατέρας του Φάλανθου που έδωσε το όνομα του στο ομώνυμο βουνό και πόλη, είχε και μιά κόρη την Παρθενόπη που απέκτησε με τον Ηρακλή τον Ευήρη.[3][4] Ο Πέλοπας δολοφόνησε τον Στύμφαλο με προδοσία αφού πρώτα του προσποιήθηκε φιλία, στην συνέχεια τεμάχισε το πτώμα του και σκόρπισε τα μέλη του. Οι θεοί εξοργίστηκαν με την πράξη αυτή του Πέλοπα, οι Έλληνες υπέφεραν με στειρότητα μέχρι την εποχή που ο ευσεβής Αιακός προσευχήθηκε στους θεούς και τους ανακούφησαν.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Apollodorus, The Library with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes, Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921.
  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.
  • Pausanias, Graeciae Descriptio. 3 vols. Leipzig, Teubner. 1903. Greek text available at the Perseus Digital Library.