Στύλος κοινής ωφέλειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στύλος κοινής ωφέλειας που εξυπηρετεί τόσο το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το δίκτυο τηλεπικοινωνιών και ένα καλώδιο του δικτύου καλωδιακής τηλεόρασης.

Ο στύλος ηλεκτρικής ενέργειας ή στύλος κοινής ωφέλειας είναι ένας στύλος συνήθως κατασκευασμένος από ξύλο που χρησιμοποιείται για την εναέρια στήριξη καλωδίων δικτύων ηλεκτρισμού μέσης τάσης ή και τηλεπικοινωνιών άλλα και για το νυχτερινό φωτισμό του οδικού δικτύου. Σε χώρες του εξωτερικού χρησιμοποιούνται ίδιοι στύλοι για την στήριξη καλωδίων δικτύων διαφόρων υπηρεσιών όπως ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών μαζί ωστόσο στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται διαφορετικοί για τα δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ (ξύλινοι στύλοι)[1]και του ΟΤΕ.

Οι στύλοι κοινής ωφέλειας μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης καλώδια οπτικών ινών, ρεύματος και σχετικά υλικά όπως φώτα και μετασχηματιστές.[2] Στύλοι έχουν χρησιμοποιηθεί και για την υποστήριξη των δικτύων τηλέγραφου.

Τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος συχνά στηρίζονται από στύλους προκειμένου να μειωθεί το κόστος αλλά και για να μονώνονται από το έδαφος, αλλά και για να παραμένουν ασφαλείς οι άνθρωποι και τα οχήματα. Οι στύλοι κοινής ωφέλειας φτιάχνονται από ξύλο, μέταλλο, σκυρόδεμα και άλλα υλικά.

Οι πρώτοι στύλοι χρησιμοποιήθηκαν από τον Ουίλιαμ Φόδεργκιλ Κουκ που τους χρησιμοποίησε κατά μήκος μιας γραμμής του μεγάλου δυτικού σιδηροδρόμου των ΗΠΑ για τον τηλέγραφο Κουκ - Ουίτστοουν. Στα μέσα του 19ου αιώνα οι στύλοι κοινής ωφέλειας εφαρμόστηκαν από τον Σάμουελ Μορς για την δημιουργία καλωδίων τηλέγραφου. Σήμερα οι στύλοι κοινής ωφέλειας αντικαθίστανται από υπόγεια καλώδια για λόγους ασφαλείας (ιδίως μετά από χιονόπτωση) και για κοσμητικούς λόγους.

Εναέρια δίκτυα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνήθως στα εναέρια δίκτυα τηλεπικοινωνιών τοποθετείται μία γραμμή DSL ή οπτικών ινών η οποία περνάει από στύλο σε στύλο και εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας περιοχής. Στα δίκτυα ηλεκτροδότησης τοποθετούνται παράλληλα πέντε καλώδια τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ουδέτερο, τις τρείς φάσεις και τον δημοτικό φωτισμό εφόσον υπάρχει[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Life Expectancy Evaluation of the Wood Poles Which Support the Hellenic Electrical Distribution Network». Journal of Performance of Constructed Facilities. Ιανουάριος 2010. doi:10.1061/�ASCE-CF.1943-5509.0000042. https://www.researchgate.net/figure/Typical-wood-poles-of-the-Hellenic-electric-distribution-network_fig2_229163737. Ανακτήθηκε στις 2023-11-05. 
  2. Barber, Katherine, επιμ. (1998). The Canadian Oxford dictionaryΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Toronto; New York: Oxford University Press. σελ. 695. ISBN 0-19-541120-X. 
  3. Παιδαγωγικό, Ινστιτούτο. «Ηλεκτροτεχνία Α' Τάξη 1ου Κύκλου» (PDF).