Στρατιωτική ώρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο Στρατιωτική ώρα στα αμερικανικά αγγλικά, εννοείται το 24ωρο ρολόι. Στις ΗΠΑ, η ώρα της ημέρας συνήθως δίνεται σχεδόν αποκλειστικά χρησιμοποιώντας τη σημειογραφία του ρολογιού 12 ωρών, η οποία μετράει τις ώρες της ημέρας ως 12, 1, ..., 11 με επιθήματα π.μ. και μ.μ. διακρίνοντας τις δύο ημερήσιες επαναλήψεις αυτής της ακολουθίας. Το 24ωρο ρολόι χρησιμοποιείται συνήθως εκεί μόνο σε ορισμένους ειδικούς τομείς (στρατός, αεροπορία, ναυσιπλοΐα, τουρισμός, μετεωρολογία, αστρονομία, υπολογιστές, επιμελητεία, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, νοσοκομεία), όπου η ασάφεια της σημείωσης των 12 ωρών θεωρείται πολύ άβολη, δυσκίνητη ή επικίνδυνη.

Η στρατιωτική χρήση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμαχικών αγγλόφωνων στρατιωτικών δυνάμεων, διαφέρει σε μερικές περιπτώσεις από το κανονικό εικοσιτετράωρο σύστημα ώρας: π.χ.

  • Δεν χρησιμοποιείται διαχωριστικό ωρών/λεπτών κατά την εγγραφή της ώρας και επισυνάπτεται ένα γράμμα που προσδιορίζει τη ζώνη ώρας (για παράδειγμα "0340Z").
  • Τα προηγούμενα μηδενικά γράφονται πάντα και απαιτείται να εκφωνηθούν, επομένως η ώρα 5:43 π.μ. εκφωνείται "μηδέν πέντε σαράντα τρία" (τυχαία) ή "μηδέν πέντε τέσσερα τρία" (στρατιωτικό ραδιόφωνο), σε αντίθεση με το "πέντε σαράντα τρία". " ή "πέντε τέσσερα τρία".
  • Οι στρατιωτικές ζώνες ώρας γράφονται με γράμματα και ονομάζονται λέξεις από το φωνητικό αλφάβητο του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, στην Ανατολική Τυπική Ώρα των ΗΠΑ (UTC−5), η οποία ορίζεται ως ζώνη ώρας R, η 2:00 π.μ. γράφεται "0200R" και εκφωνείται "μηδέν διακόσια Romeo".
  • Η τοπική ώρα ορίζεται ως ζώνη J ή "Juliett". Το "1200J" ("1200 Juliett") είναι μεσημέρι τοπική ώρα.
  • Η μέση ώρα Γκρίνουιτς (GMT) ή η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) ορίζεται ως ζώνη ώρας Z, και επομένως ονομάζεται "ώρα Ζουλού". (Όταν χρησιμοποιείται ως σύγχρονη ζώνη ώρας, στην πράξη, η GMT και η UTC συμπίπτουν. Για άλλους σκοπούς μπορεί να υπάρχει διαφορά περίπου ενός δευτερολέπτου.[11]
  • Οι ώρες είναι πάντα «εκατό», ποτέ «χιλιάδες». Το 1000 είναι "δεκακόσια" όχι "χίλια"? Το 2000 είναι «είκοσι εκατό» όχι «δύο».