Στρατιωτική επιστήμη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η στρατιωτική επιστήμη αποτελεί τη θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστήμη που ασχολείται με την πρακτική εφαρμογή της αμυντικής πολιτικής ενός έθνους ή ενός συνασπισμού, μέσω συστηματικών επιστημονικά θεμελιωμένων μεθοδολογιών ανάπτυξης συγκεκριμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων (ιδεών, μεθόδων, οργάνωσης, ηγεσίας, σχεδίων, τακτικών, εκπαίδευσης, τεχνολογιών, υποδομής, οπλικών συστημάτων και μέσων/εξοπλισμού).

Η στρατιωτική, ναυτική και αεροπορική τέχνη και επιστήμη διδάσκονται στις αντίστοιχες στρατιωτικές ακαδημίες και σταδιοδρομικά σχολεία των ενόπλων δυνάμεων.

Η στρατιωτική επιστήμη αντλεί εργαλεία και θεωρίες από πολλά επιστημονικά πεδία, ενώ παρέχει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ηγεσίας, στην ικανότητα λήψης απόφασης, καθώς και σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζεται στην ανάπτυξη προσωπικών χαρακτηριστικών (ικανοτήτων και αξιών) απαραίτητων για την άσκηση ηγεσίας, όπως η προσήλωση στο καθήκον, η ακεραιότητα χαρακτήρα, το θάρρος, η αίσθηση του δικαίου, κτλ.

Μεταξύ των επί μέρους αντικειμένων ενδιαφέροντος της στρατιωτικής επιστήμης είναι η φιλοσοφία (ηθική και γνωσιολογία), η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η ηγεσία, το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων, το δίκαιο της θάλασσας, οι διεθνείς οργανισμοί, η θεωρία λήψης αποφάσεων, η επιχειρησιακή έρευνα, η στρατιωτική γεωγραφία, η ωκεανογραφία, η μετεωρολογία, η στρατιωτική-ναυτική-αεροπορική ιστορία, η στρατηγική, η γεωπολιτική, η στρατιωτική-ναυτική-αεροπορική τακτική, η τεχνολογία συστημάτων μάχης, η ναυτική μηχανολογία, κτλ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Military science στο Wikimedia Commons