Στρατηγική Μεγάλης Κλίμακας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Στρατηγική Μεγάλης Κλίμακας ή αλλιώς Ύψιστη Στρατηγική είναι η στρατηγική η οποία περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα σχέδια που εκμεταλλεύονται πολλούς τομείς μαζί[1]. Παραδείγματα Στρατηγικής Μεγάλης Κλίμακας φαίνονται ιδιαίτερα σε περίοδο πολέμου. Η Στρατηγική Μεγάλης Κλίμακας υπάρχει όταν το έθνος εκμεταλλεύεται πόρους διπλωματικούς, πολεμικούς, παραγωγικούς, οικονομικούς ώστε να πετύχει έναν κοινό στόχο. Η Στρατηγική Μεγάλης Κλίμακας έρχεται σε αντίθεση με την Στρατηγική Μικρής Κλίμακας, όπου σε αυτή σκοπός είναι η πραγματοποίηση ενός στόχου με τις πιο αποδοτικές και μικρές τακτικές.

Η Μικρασιατική Εκστρατεία είναι ένα καλό παράδειγμα χρήσης ΣΜΚ.

Η Στρατηγική Μεγάλης Κλίμακας στην ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικρασιατική Εκστρατεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ύψιστη Στρατηγική του τότε Ελληνικού έθνους ήταν να απελευθερώσει τους Ελληνόφωνους πληθυσμούς που βρίσκονταν υπό τουρκική κατοχή. Για επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκαν πόροι διπλωματικοί, πολεμικοί, παραγωγικοί (που ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο) και οικονομικοί. Έτσι ήταν απαραίτητο να δημιουργηθούν ξεχωριστές πολιτικές σε κάθε τομέα προκειμένου να συντονιστούν από κοινού για τον απώτερο σκοπό. Στον τομέα της Διπλωματίας, η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την θέση της ως νικητήρια παράταξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εξασφάλισε άδεια να αποβιβάσει στρατεύματα στις ακτές της Μικράς Ασίας[2]. Στον τομέα του πολέμου συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας ως τρόποι επιβολής της Ελληνικής κυριαρχίας στις Τουρκικές περιοχές[3]. Η πολεμική παραγωγή που χρησιμοποιήθηκε θεωρείται επίσης παράγοντας στην ΣΜΚ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «What is grand strategy and why do we need it?». foreignpolicy.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. Δημήτρης Κιτσίκης, Συγκριτική Ιστορία Ελλάδος και Τουρκίας στον 20ο αιώνα, Αθήνα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 3η έκδοση, 1998.
  3. Shaw, Stanford Jay; Shaw, Ezel Kural (1977). History of the Ottoman Empire and Modern Turkey. Cambridge University Press