Σταύρος Πετσόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταύρος Πετσόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σταύρος Πετσόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1954
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕκδότης

Ο Σταύρος Πετσόπουλος είναι εκδότης και επικεφαλής των «Εκδόσεων Άγρα».

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Αντώνη Πετσόπουλου, αδελφού τού Γιάννη Πετσόπουλου, ιδρυτή της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» το 1916-1917 και εκ των ιδρυτικών μελών του ΣΕΚΕ το 1918, και της Φωφώς Βελέτσου-Πετσοπούλου, κόρης εμπόρου από το Πέραν της Κωνσταντινούπολης[1][2]. Μεγάλωσε στην Αθήνα και μετά την περάτωση των εγκύκλιων σπουδών του, εγγράφηκε στο οικονομικό τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών, το οποίο και εγκατέλειψε για να σπουδάσει θεατρολογία στο Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο.[3]

Κατοικεί στην Αθήνα.

Εκδόσεις Άγρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1979 ίδρυσε τις «Εκδόσεις Άγρα», τη διεύθυνση των οποίων διατηρεί μέχρι και σήμερα έχοντας εκδώσει άνω των 1.650 βιβλίων. Οι τίτλοι αυτοί καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματικών κατηγοριών: ελληνική και διεθνή πεζογραφία και ποίηση, θέατρο, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, αστυνομική λογοτεχνία, αρχαία ελληνική, λατινική και βυζαντινή γραμματεία, βιβλία τέχνης, κείμενα για την τέχνη, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική, ζωγραφικά και φωτογραφικά λευκώματα, βιβλιοφιλικά φυλλάδια.

Προσπάθησε εξ αρχής να βρει αισθητικούς και τυπογραφικούς τρόπους να εκφράσει με τα βιβλία που εκδίδει, τη γοητεία που του είχαν ασκήσει τα κείμενα κατά την πρώτη ανάγνωσή τους. Σε μία εποχή που, στο όνομα μιας μεταπολιτευτικής επαναστατικότητας, είχε εκπέσει η τυπογραφική τέχνη και δινόταν σημασία μόνο στο κείμενο, ασπάστηκε την άποψη του πνευματικού του πατέρα, εκδότη Φίλιππου Βλάχου, που έθετε το ζήτημα της αισθητικής του βιβλίου και ως πολιτικό ζήτημα.[1] Σταθερή άποψή του υπήρξε πάντα ότι με 5-10 σελίδες μπορείς να έχεις ένα πλήρες βιβλίο και με 400 να μην έχεις. Δημοσίευσε και δημοσιεύει βιβλία των 16 σελίδων καθώς και των 1.500 σελίδων. Οι Εκδόσεις Άγρα ανασύρουν και δημοσιεύουν σε βιβλιοφιλικές εκδόσεις μικρά αυτοτελή κείμενα-διαμάντια, αυτονομώντας τα από Άπαντα ή συγκεντρωτικούς τόμους (δοκίμια, διηγήματα - ευτράπελα και σοβαρά) με τον όρο το καθένα να μην είναι απλώς ένα ωραίο απόσπασμα, αλλά να είναι απολύτως πλήρες και αυτόνομο κα να αποτελεί από μόνο του έναν κόσμο. Εξ αρχής τον βοήθησαν να βρει το αισθητικό και εκδοτικό ύφος ο ζωγράφος Γιώργος Χατζημιχάλης και ο ποιητής και συγγραφέας Διονύσης Καψάλης.

Ενδεικτικοί Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες των οποίων έχει εκδώσει έργα είναι οι: Ανδρέας Εμπειρίκος, Νίκος Καββαδίας, Γιάννης Τσαρούχης, Άρης Κωνσταντινίδης, Ν.Γ. Πεντζίκης, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Διονύσης Καψάλης, Παντελής Μπουκάλας, Ανδρέας Αποστολίδης, Θωμάς Κοροβίνης, Γιάννης Ατζακάς, Γιάννης Μαρής, Σάββας Μιχαήλ, Κατερίνα Μάτσα, Γιώργος Χατζημιχάλης[4], Αλέκος Λεβίδης, Βούλα Παπαϊωάννου, Στράτος Καλαφάτης, κ.ά.

Διεθνείς συγγραφείς και καλλιτέχνες: Nuccio Ordine, Antonio Tabucchi[5], Carlos Fuentes, Roberto Bolaňo, Dante Alighieri, William Shakespeare, Primo Levi, Henry James, Balzac, Georges Bataille, Laclos, Goethe, Kleist, Joseph Roth, Stefan Zweig, Sigmund Freud, Varlam Chalamov, W.G. Sebald, Georges Simenon[6], Patricia Highsmith, Paco Ignacio Taibo II, Anna Seghers, Β.-Μ. Koltès, Heiner Müller, Yoko Ogawa, Junichiro Tanizaki, Irvin Yalom, Oliver Sacks, Φιόντορ Ντοστογέβσκι, Etel Adnan, Elizabeth Strout, Bernard Plossu, κ.ά.[7]

Σε 45 χρόνια τα βιβλία και οι συγγραφείς των Εκδόσεων Άγρα έχουν τιμηθεί στην Ελλάδα με πλήθος κρατικά βραβεία, βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, του περιοδικού «Διαβάζω / Αναγνώστης» και των βιβλιοπωλείων Public[8]. Πολλά βιβλία τους εμφανίζονται συχνά στις λίστες των «Ευπώλητων» που δημοσιεύουν οι εφημερίδες Καθημερινή, Τα Νέα, Το Βήμα, κ.ά.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983 τιμήθηκε με το βραβείο Βιβλίου της Λειψίας για την υψηλή αισθητική σειράς βιβλίων τσέπης και το 2014 τιμήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας με το Πρώτο Μεγάλο Βραβείο Μετάφρασης για Ξένους Εκδότες[9][10]. To 2015 χρίστηκε από το Γαλλικό κράτος Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres) για την προσφορά του στη διάδοση των γαλλικών γραμμάτων στην Ελλάδα. Το 2016, στο πλαίσιο των «Βραβείων Βιβλίου Public», τιμήθηκε με το βραβείο «Εκδοτικό Αποτύπωμα», το οποίο απονέμεται στον εκδότη που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό στίγμα τη χρονιά που πέρασε.[11]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκδόσεις Άγρα, 20 Χρόνια (1999, Εκδόσεις Άγρα)
  • 1.001 βιβλία (2010, Εκδόσεις Άγρα)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 18 κείμενα για το Γιάννη Μαρή (2016, Εκδόσεις Πατάκη)
  • Για τον Χρήστο Μποκόρο: Πέντε ομιλίες (2017, Μουσείο Μπενάκη)
  • Άρης Κωνσταντινίδης (2019, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Σταύρος Πετσόπουλος: «Στην Ελλάδα περισσότερο γράφουμε και λιγότερο διαβάζουμε»». www.lifo.gr. 1 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Η «Άγρα» της αισθητικής και της πολιτικής». ΤΟ ΒΗΜΑ. 8 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. Σταύρος Πετσόπουλος: «Είναι ανακουφιστικό να μπορείς ανά πάσα στιγμή να βγεις από το παιχνίδι», από την ιστοσελίδα "popaganda.gr"
  4. «Γιώργος Χατζημιχάλης και Σταύρος Πετσόπουλος συζητούν "Δημόσια και Ιδιωτικά", με την Έλενα Χατζηιωάννου στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84FM». www.mixcloud.com. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «Ο δικός μας Αντόνιο Ταμπούκι». ΤΟ ΒΗΜΑ. 27 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  6. «9 παρατηρήσεις για το έργο του Ζωρζ Σιμενόν, από τον Σταύρο Πετσόπουλο* | LiFO». www.lifo.gr. 4 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. «O τελειοθηρικός δημιουργός των εκδόσεων Άγρα, Σταύρος Πετσόπουλος | LiFO». www.lifo.gr. 6 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2023. 
  8. «Βραβεία και διακρίσεις βιβλίων της "Άγρας"». agrapublications.blogspot.com. 
  9. Ιταλικό βραβείο στον ελληνικό εκδοτικό οίκο «Άγρα», από την ιστοσελίδα "naftemporiki.gr"
  10. «Βραβείο για τον εκδοτικό οίκο «'Αγρα» και τον Σταύρο Πετσόπουλο στην Ιταλία». ProtoThema. 4 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  11. «Στοργή και προσοχή» στα μικρά βιβλιοπωλεία, από την εφημερίδα "Αυγή"