Στήρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στήρα

Η στήρα (επιστημονική ονομασία Epinephelus costae) είναι ψάρι της οικογένειας των σερρανίδων. Ζει σε βάθος έως και 1000 μέτρα σε φυκιάδες, αλλά και σε βράχους. Οι στήρες που είναι σε μικρό μέγεθος, μπορούν να ανέβουν στην επιφάνεια σε μικρές ομάδες. Οι μεγάλες σε μέγεθος στήρες είναι μοναχικές και καθεμία ζει στη φωλιά της είτε σε τρύπες είτε σε φωλιές.

Ζει κυρίως σε βραχώδεις άγριους βυθούς και σπανιότερα σε μεγάλες πλάκες σε βάθη 3-70 μέτρων συνήθως. Στην Ελλάδα συναντώνται συνήθως στήρες βάρους 0,2-7 κιλών πολύ σπανιότερα συναντόνται μεγαλύτερα ψάρια.

Οι στήρες τρέφονται με σουπιές,καλαμάρια, θράψαλα και μικρά ψάρια όπως γόπες. Σε μικρότερα μεγέθη τρέφονται με μικρά ψαράκια όπως αθερίνες, γωβιούς και σαλιάρες. Επίσης τρέφονται με μικρά καρκινοειδή όπως γαρίδες και σπανιότερα με σκουλήκια. Οι στήρες αλιεύονται από το σκάφος με παραγάδια, ζόκα, φύλακα και σπανιότερα με inchiku και συρτή βυθού ενώ από την ακτή αλιεύονται με heavy casting και shore jigging.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι παρόμοιο με τα είδη του βλάχου, του ροφού, της πιγγας και της σφυρίδας. Το μήκος του φτάνει μέχρι και τα 140 εκατοστά και βάρος τα 40 κιλα. Η ράχη του έχει καστανή και σκούρα απόχρωση(περίπου μαύρη). Έχει σχεδόν ίδια μορφή στις περισσότερο γέρικες, ενώ στις νεαρότερες έχει και 5-6 σκούρες παράλληλες γραμμές, οι οποίες ξεθωριάζουν όταν το ψάρι μεγαλώσει, αλλά παραμένουν ευδιάκριτες. Επίσης τα ενήλικα έχουν και χρυσή κηλίδα πίσω και πάνω από το βραγχιακό κάλυμμα. Το σώμα της στήρας είναι πιο μικρό από αυτό του ροφού και του βλάχου, αλλά και περισσότερο στενόμακρο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δύο. Η στήρα, σε αντίθεση με το ροφό, δεν έχει κυνόδοντες και το κάτω σαγόνι της εξέχει αρκετά.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]