Στέφανος Γ΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέφανος Γ΄ της Νεάπολης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση798 (πιθανώς)[1]
Θάνατος832[1]
Νάπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
ΣυγγενείςΣτέφανος Β΄ της Νεάπολης (παππούς)[1] και Θεόδωρος Β΄ της Νεάπολης (πεθερός)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔούκας της Νάπολης[1]

Ο Στέφανος ήταν Βυζαντινός δουξ της Νάπολης την περίοδο 821 – 832[2].

Ο Στέφανος έγινε δουξ της Νάπολης όταν σε μία εξέγερση οι αριστοκράτες της πόλης έδιωξαν τον Θεόδωρο και εξέλεξαν τον Στέφανο για την θέση του. Ήταν εγγονός του Στέφανου Β΄, τελευταίος δουξ από την συγκεκριμένη οικογένεια[3], είχε παντρευτεί την κόρη του προκατόχου του Θεόδωρου[4]. Μετά από 11 χρόνια θητείας δολοφονήθηκε έπειτα από συνωμοσία όπου συμμετείχε και ο διάδοχός του Μπόνος[3].

Το 831 το Δουκάτο είχε δεχτεί επίθεση από τους Λομβαρδούς του πριγκιπάτου του Μπενεβέντο, οι οποίοι έκλεψαν και τα λέιψανα του Αγίου Τζενάρο προστάτη της πόλης. Η δυσαρέσκεια από αυτό το γεγονός ήταν έντονη στην Νάπολη, συνωμότες έλαβαν ακόμη και υποστήριξη από τους Λομβαρδούς που έφτασαν στη Νάπολη για να λάβουν επιβεβαίωση της εκεχειρίας από τον ίδιο τον δούκα. Ως αποτέλεσμα, τη στιγμή που ο κυβερνήτης της Νάπολης διάβαζε από τα σκαλοπάτια της Βασιλικής του Αγίου Restituta, που ήταν τότε καθεδρικός ναός, το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Λομβαρδούς, οι συνωμότες επιτέθηκαν στον δούκα και τον σκότωσαν.

παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Dizionario Biografico degli Italiani». (Ιταλικά) Dizionario Biografico degli Italiani. 1960. stefano-iii. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2021.
  2. Venance Grumel, Traité d'études byzantines, « 1, La chronologie », coll. « Bibliothèque byzantine », Paris, Presses universitaires de France, 1958, p. 424
  3. 3,0 3,1 Treccani Enciclopedia-Stefano iii Duca di Napoli
  4. (Γαλλικά) Settipani, Christian (2006). Continuité des élites à Byzance durant les siècles obscurs. Les princes caucasiens et l'Empire du VIe au IXe siècle. Παρίσι: de Boccard. ISBN 978-2-7018-0226-8.