Καζακική Στέπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Στέπα του Καζακστάν)
Συντεταγμένες: 52°53′46″N 71°39′00″E / 52.896°N 71.650°E / 52.896; 71.650

Η Καζακική Στέπα (καζακικά: Қазақ даласы, επίσης Ұлы дала "Μεγάλη Στέπα"), οικοπεριοχή της Παλαιαρκτικής με μεγαοικοσύστημα από εύκρατα λιβάδια, σαβάνες, και θαμνώδεις εκτάσεις, είναι μια τεράστια περιοχή ανοικτών λειμώνων στο βόρειο Καζακστάν και γειτονικά τμήματα της Ρωσίας, που εκτείνεται στα ανατολικά της Ποντιακής-Κασπιανής Στέπας και στα δυτικά της στέπας της κοιλάδας Εμίν, με την οποία εντάσσεται στην ευρασιατική στέπα. Πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα, ονομαζόταν Κιργίζια Στέπα.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στέπα εκτείνεται πάνω από 2.200 χιλιόμετρα από την περιοχή ανατολικά του Κασπιανού Βαθύπεδου και βόρεια της θάλασσας της Αράλης, μέχρι την οροσειρά Αλτάι. Είναι η μεγαλύτερη ξηρά περιοχή στέπας στη γη, που καλύπτει περίπου 804.450 τετραγωνικά χιλιόμετρα.[1]

Η στέπα του Καζακστάν βρίσκεται στο νότιο άκρο των Ουραλίων, η παραδοσιακή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Μεγάλο μέρος της στέπας θεωρείται ημι-έρημος, καταλήγοντας σε έρημο καθώς πηγαίνει πιο νότια. [2] Το βαθύπεδο Τουράν βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της στέπας, αλλά το υψόμετρο αυξάνεται, καθώς κάποιος ταξιδεύει ανατολικά ή στα βόρεια τμήματα της στέπας, με μερικές εξαιρέσεις.

Η Στέπα του Πόντου βρίσκεται δυτικά και βορειοδυτικά. Στα βόρεια και βορειοανατολικά της στέπας του Καζακστάν βρίσκεται η δασική στέπα του Καζακστάν, ένα οικολογικό πευκοδάσος διασκορπισμένο με λιβάδια, που σχηματίζει μετάβαση μεταξύ της στέπας του Καζακστάν και των δασών της Σιβηρίας. Στα νότια βρίσκεται η ημι-έρημος και τα υψίπεδα του Καζακστάν. Ο ορεινός όγκος Κοκτσέταβ στο βόρειο-κεντρικό Καζακστάν φιλοξενεί έναν θύλακα της οροσειράς του Καζακστάν, διαφορετικό από τη στέπα του Καζακστάν, που τον περιβάλλει σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή έχει ένα ημίξηρο, ηπειρωτικό κλίμα, με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής να υπάγεται στην ταξινόμηση "BSk" στο σύστημα ταξινόμησης κλίματος Κέππεν. Η στέπα λαμβάνει 200-400 χιλιοστά υετό κατά μέσο όρο ανά έτος, με περισσότερη βροχόπτωση στις βόρειες περιοχές της στέπας. Οι μέσες θερμοκρασίες τον Ιούλιο κυμαίνονται από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου και -12 έως -18 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο. Πολύ υψηλοί άνεμοι σαρώνουν κατά καιρούς στις πεδιάδες.

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων, η στέπα έχει λίγα δέντρα και αποτελείται κυρίως από λιβάδια και μεγάλες, αμμώδεις περιοχές. Η τυπική βλάστηση περιλαμβάνει γρασίδι, αγριαψιθιάκαι φεστούκα.[3]

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις στέπες του Καζακστάν εντοπίζονται η αντιλόπη σάιγκα, ελάφια της Σιβηρίας, λύκοι, αλεπούδες, ασβοί, μογγολικά γερβίλια και χελώνες στέπας.

Λαοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομάδες του Καζακστάν

Το δυτικό τμήμα της στέπας του Καζακστάν είναι πολύ αραιοκατοικημένο, με δύο έως τρία άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Καθώς κάποιος κατευθύνεται ανατολικά στις πεδιάδες, η πυκνότητα του πληθυσμού αυξάνεται μεταξύ 4-7 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι Καζάχοι αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων, που ζουν στην περιοχή. Η Ρωσία μισθώνει περίπου 7.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη νότια περιοχή της στέπας για την παλαιότερη στον κόσμο εγκατάσταση διαστημοδρομίου, το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία "Για τα μάτια της Τουλπάν" γυρίστηκε και διαδραματίζεται στη στέπα του Καζακστάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kazakh steppe» (στα Αγγλικά). GlobalSpecies.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018. 
  2. «Kazakh steppe, Asia - Kazakhstan and Russia» (στα Αγγλικά). World Wildlife Federation. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018. 
  3. «About the Kazakh Steppe» (στα Αγγλικά). kazakhsteppe.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018.