Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέλλα Φραντζεσκάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Καπετάνισσα Στέλλα Φραντζεσκάκη

Η Στυλιανή Φραντζεσκάκη ( 20/1/1962 - 1/1/2020) ήταν Ελληνίδα Καπετάνισσα με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης. Ήταν η πρώτη ελληνίδα πλοίαρχος σε φορτηγό πλοίο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1962 στα Νέα Ρούματα Χανίων Κρήτης, από αγροτική οικογένεια. Μετά την αποφοίτηση του Λυκείου και παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας πέρασε στην σχολή ασυρματιστών Ασπροπύργου απ’ όπου πήρε το δίπλωμα της.

Εξάσκησε το επάγγελμα του ασυρματιστού σε ποντοπόρα πλοία έως τον Ιούνιο του 1997 καθώς, με νομοθετικό διάταγμα, καταργήθηκε το επάγγελμα του ραδιοτηλεγραφητή από την ελληνική ναυτιλία λόγω της τεχνολογίας GMDSS.

Όπως και άλλοι συνάδελφοί της αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην ναυτιλία με την ιδιότητα του ανθυποπλοιάρχου, έτσι και εκείνη συνέχισε το 1998 αφού πρώτα κατάφερε να περάσει με επιτυχία τις απαραίτητες εξετάσεις απόκτησης του διπλώματος από τη σχολή πλοιάρχων Ασπροπύργου.

Με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε την απαραίτητη θαλάσσια υπηρεσία και τις γνώσεις ώστε μετά από εξετάσεις να αναβαθμιστεί σε υποπλοίαρχο το 2004.

Το 2010 επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη για το επάγγελμα κατάφερε να ναυτολογηθεί ως κυβερνήτρια του πλοίου Καισάρεια.

Κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση των ανδρών συναδέλφων και πληρωμάτων στα πλοία που διοίκησε και έχοντας κάνει αρκετές φορές τον γύρο της υδρογείου, τερμάτισε την καριέρα της το 2016 με το πλοίο Αθηνά.

Πέρα από την επαγγελματική καταξίωση, το αδιάβλητο του χαρακτήρα της, η αξιοπρέπεια, το ενδιαφέρον της για τον συνάνθρωπο και τα κοινά, της χάρισε την αγάπη προς το άτομό της από όλους όσους την γνώρισαν.

Η υποστήριξη και η φροντίδα ζώων που είχαν την ανάγκη της ήταν αξιοσημείωτη ακόμα και όταν εκείνη ήταν εν πλω στην άλλη άκρη της γης.

Αγωνίστηκε μέσα από την συμμετοχή της σε πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, για δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών, μένοντας πιστή στις ιδεολογίες της και τις αξίες της. Το αξιαγάπητο του χαρακτήρα της αναγνώρισαν και οι υποστηρικτές αντίθετων κομματικών προσανατολισμών που συναναστράφηκε.

Το 2017 ξεκίνησε τον άνιση μάχη με την ασθένεια του καρκίνου των πνευμόνων, όπου τελικά ήταν μία από τις λίγες μάχες που δεν μπόρεσε να νικήσει. Απεβίωσε στην Αθήνα το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς του 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://sites.google.com/view/frantzeskakistella?usp=sharing