Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στάσου Πλάι Μου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στάσου Πλάι Μου
ΣκηνοθεσίαΡομπ Ράινερ
ΠαραγωγήColumbia Pictures
ΣενάριοΣτίβεν Κινγκ
(μυθιστόρημα)
Μπρους Α. Έβανς &
Ρέινολντ Γκίντεον
(σενάριο)
Βασισμένο σεThe Body[1]
ΠρωταγωνιστέςΓουίλ Γουίτον
Ρίβερ Φίνιξ
Κόρεϊ Φέλντμαν
Τζέρι Ο' Κόνελ
Κίφερ Σάδερλαντ
ΜουσικήΤζακ Νίτσε
ΦωτογραφίαΤόμας Ντελ Ρουθ
ΜοντάζΡομπέρ Λέιτον
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures[2]
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 8 Αυγούστου 1986
Country flag 27 Μαρτίου 1987
Διάρκεια87 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Στάσου Πλάι Μου (αγγλικά: Stand by Me) είναι αμερικανική δραματική περιπέτεια παραγωγής 1986 σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα The Body του Στίβεν Κινγκ και ο τίτλος προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του Μπεν Ε. Κινγκ, που ακούγεται στους τίτλους τέλους. Πρωταγωνιστούν οι Γουίλ Γουίτον, Ρίβερ Φίνιξ, Κόρεϊ Φέλντμαν και Τζέρι Ο' Κόνελ.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Γκόρντι, ενός συγγραφέα που θυμάται τα παλιά χρόνια της εφηβείας του όταν μαζί με τρεις φίλους του ξεκίνησαν να βρουν το πτώμα ενός εξαφανισμένου αγοριού που θεωρούνταν νεκρό.

Το Στάσου Πλάι Μου προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 8 Αυγούστου του 1986 σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών και ευρέως στις 22 Αυγούστου του ίδιου έτους. Έλαβε εξαιρετικές κριτικές και απέσπασε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Την ιστορία αφηγείται ο ενήλικος Γκόρντι ΛαΤσάνς, γνωστός ως "Ο Συγγραφέας", ο οποίoς γράφει τα απομνημονεύματα της παιδικής παρέας του.

Το 1959 στην πόλη Καστλ Ροκ του Όρεγκον, ο μικρός Γκόρντι είναι ένα ήσυχο, λάτρης των βιβλίων παιδί που του αρέσει να λέει και να γράφει ιστορίες. Ο πατέρας του δεν του δίνει και πολύ σημασία, ειδικά μετά το θάνατο του μεγαλύτερού του αδερφού, Ντάνι, σε τροχαίο. Ο Ντάνι έδινε μεγαλύτερη προσοχή στον Γκόρντι, απ' ό,τι οι γονείς του.

Ο Γκόρντι περνάει το χρόνο του με τρεις φίλους. Τον Κρις Τσέιμπερς, ο οποίος κατάγεται από οικογένεια με εγκληματίες και αλκοολικούς, τον Τέντι Ντουσάμπ, ένα εκεντρικό αγόρι και ο Βερν Τέσιο, ένα λίγο υπέρβαρο παιδί που τρομάζει εύκολα και γι' αυτό γίνεται συχνά στόχος κοροϊδίας.

Οι τέσσερις μαθαίνουν ότι βρέθηκε το πτώμα ενός αγοριού, το οποίο πάτησε ένα τραίνο. Πιστεύουν ότι είναι ο αγνοούμενος Ρέι Μπρόουερ. Τότε αποφασίζουν να βρουν το πτώμα ψάχνοντας μέσα στο δάσος και ξεκινάνε έτσι μια διήμερη εκδρομή. Στην πρώτη τους στάση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το Μάιλο Πρέσμαν. Αργότερα θα κοντέψουν να σκοτώθουν, καθώς διασχίζοντας μια γέφυρα ενός τραίνου, ακούνε το τραίνο να πλησιάζει. Στο τέλος της μέρας, τα παιδιά κατασκηνώνουν και ο Γκόρντι αρχίζει να τους διηγείται μια ιστορία. Αργότερα τη νύχτα, ο Κρις εξομολογείται στον Γκόρντι, τη φοβία του μη στιγματιστεί σαν εγκληματίας και δεν μπορεί να κάνει τίποτα στη ζωή του. Την επόμενη μέρα, συνεχίζουν κόβοντας δρόμο μέσα από ένα βάλτο και ανακαλύπτουν ότι είναι γεμάτος βδέλες.

Εντοπίζουν το πτώμα το αγοριού και αποφασίζουν να κάνουν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην αστυνομία. Η ταινία τελειώνει με τα αγόρια να επιστρέφουν σπίτι και να λένε αντίο ο ένας στον άλλο. Ο Συγγραφέας δηλώνει ότι ο Βερν αργότερα παντρεύτηκε αμέσως μετά το Λύκειο, έκανε παιδιά και δούλευε σε μια εταιρία. Ο Τέντι προσπάθησε να υπηρετήσει στο στρατό αλλά το πρόβλημα που είχε με το αυτί δεν του το επέτρεψε. Τελικά κατέληξε να πάει φυλακή για ένα διάστημα για παράνομες δουλειές που έκανε στο Καστλ Ροκ. Ο Κρις κατάφερε μαζί με τον Γκόρντι να φύγουν από την πόλη και έγινε δικηγόρος. Ο Συγγραφέας, όμως, αποκαλύπτει ότι ο Κρις πρόσφατα μαχαιρώθηκε και πέθανε όταν προσπάθησε να σταματήσει έναν καυγά. Ο Συγγραφέας τελειώνει την ιστορία του, πηγαίνοντας το γιο του και το φίλο του για κολύμπι.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Γουίλ Γουίτον στο ρόλο του Γκόρντι
  • Ρίβερ Φίνιξ στο ρόλο του Κρις
  • Κόρεϊ Φέλντμαν στο ρόλο του Τέντι
  • Τζέρι Ο' Κόνελ στο ρόλο του Βερν
  • Κίφερ Σάδερλαντ στο ρόλο του Τζον
  • Κέισι Σιεμάζκο στο ρόλο του Μπίλι
  • Τζον Κιούζακ στο ρόλο του Ντάνι
  • Ρίτσαρντ Ντρέιφους στο ρόλο του ενήλικου Γκόρντι

Με προϋπολογισμό 8.000.000 δολάρια[3], η ταινία έκανε άνοιγμα τριημέρου στη 2η θέση με 3,8 εκατομμύρια δολάρια.[3] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 52,2 εκατομμύρια δολάρια.[3]

Βραβεία & Υποψηφιότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα Παραπομπή
Όσκαρ Διασκευασμένο Σενάριο Μπρους Α. Έβανς & Ρέινολντ Γκίντεον υποψηφιότητα [4]
Χρυσές Σφαίρες Καλύτερη Ταινία - Δράμα υποψηφιότητα [5]
Σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ υποψηφιότητα [5]
  • Πριν πάρει το ρόλο ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους, δόθηκε πρώτα στους Ντέιβιντ Ντιουκς και Μάικλ Μακίν.
  • Η ταινία αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Τζέρι Ο' Κόνελ.
  • Την ταινία αρχικά θα σκηνοθετούσε ο Άντριαν Λάιν, αλλά όταν τα γυρίσματα της ταινίας "Εννιάμισι Εβδομάδες" βγήκαν εκτός προγράμματος, ανέλαβε ο Ρομπ Ράινερ.
  • Στη σκηνή που το τραίνο έρχεται κατά πάνω τους, οι Γουίλ Γουίτον και Τζέρι Ο' Κόνελ δεν έδειχναν αρκετά τρομαγμένοι. Τότε ο Ράινερ, επίτηδες, τους έβαλε τις φωνές μέχρι που άρχισαν να κλαίνε και έτσι γύρισαν τη σκηνή.
  • Σε συνέντευξή του ο Στίβεν Κινγκ αποκαλυψε ότι η σκηνή με τις βδέλες, του έχει πραγματικά συμβεί.
  • Ο Ρίβερ Φίνιξ έκανε δοκιμαστικό για το ρόλο του Γκόρντι αλλα ο Ράινερ πίστευε ότι θα ήταν καλύτερος για το ρόλο του Κρις.
  • Ο βάλτος που έπεσαν τα παιδιά φτιάχτηκε από το συνεργείο γιατί ήθελαν να είναι ασφαλή και δεν ήθελαν να τους ρίξουν σε έναν αληθινό βάλτο χωρίς να ξέρουν τι βρίσκεται εκεί μέσα. Αλλά ο Κόρεϊ Φέλντμαν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο τεχνητός βάλτος φτιάχτηκε και γέμισε με νερό τον Ιούνιο και όταν άρχισαν τα γυρίσματα ήταν Αύγουστος. Έτσι ήταν έξω στο δάσος για 3 μήνες και δεν ήξεραν τι υπήρχε μέσα έτσι κι αλλιώς.
  • Ο Κίφερ Σάδερλαντ δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι σε μία από τις τοποθεσίες που γυρίστηκε το φιλμ, είχε στηθεί ένα παζάρι, στο οποίο πήγαν ηθοποιοί και συνεργείο και αγόρασαν μπισκότα. Τα μπισκότα στη συνέχεια αποδείχτηκαν ότι περιείχαν μαριχουάνα και δύο ώρες αργότερα, το συνεργείο βρήκε τον Τζέρι Ο' Κόνελ να κλαίει και να "έχει κάνει κεφάλι" από τα μπισκότα.[6]
  1. (Σουηδικά) Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. 7506.
  2. stopklatka.pl/film/stan-przy-mnie. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Στάσου Πλάι Μου στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2010. 
  4. «The 59th Academy Awards (1987) Nominees and Winners». oscars.org. 30 Μαρτίου 1987. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  5. 5,0 5,1 «The 44th Annual Golden Globe Awards (1987)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  6. «Στάσου Πλάι Μου στο Internet Movie Database». IMDb. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]