Στάνφορντ Χολ (Λεστερσάιρ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στάνφορντ Χολ
Χάρτης
Είδοςμουσείο ιστορικού οικήματος
ΔιεύθυνσηLutterworth, Leicestershire LE17 6DH[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°24′31″N 1°8′19″W
Διοικητική υπαγωγήWestrill and Starmore[2]
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο Βαθμού 1 (από 1955)
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Στάνφορντ Χολ (αγγλικά: Stanford Hall‎‎) είναι αρχοντικό στο Λέστερσαϊρ της Αγγλίας, πλησίον του οικισμού Στάνφορντ ον Έιβον και την πόλη του Λάτεργουορθ.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή αποτέλεσε την πατρική τοποθεσία της οικογένειας Κέιβ από περίπου το 1430,[3] και το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1690 από τον Σερ Ρότζερ Κέιβ στο σημείο όπου προηγουμένως υπήρχε άλλη έπαυλη. Ο συγγραφέας Σάιμον Τζένκινς το περιγράφει ως υπέροχο αρχιτεκτονικό δείγμα της περιόδου της βασιλείας των Γουλιέλμου και Μαίρης. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γουίλιαμ Σμιθ του Γουόργουικ.

Η δυτική πλευρά του Στάνφορντ Χολ

Το 1792 η Σάρα, κόρη του βαρόνου Σερ Τόμας Κέιβ κληρονόμησε την έπαυλη στον ανιψιό της Σερ Τόμας Κέιβ, 7ο Βαρόνο. Αυτή είχε νυμφευθεί τον Χένρι Οτγουέι το 1790 και έγινε Βαρόνος Μπρέι το 1839. Οι απόγονοι της συνέχισαν να διαμένουν στο κτίσμα.

Ο ποταμός Έιβον διατρέχει την περιοχή και έτσι δημιουργείται μία μικρή λίμνη.

Ο πρωτοπόρος της αεροπορίας Πέρσι Πίλτσερ κατασκεύασε μερικά από τα πρώιμα ανεμόπτερα του στον χώρο αυτό τη δεκαετία του 1890. Κατασκεύασε επίσης μηχανοκίνητη ιπτάμενη μηχανή που πολλοί ιστορικοί θεωρούσαν πως μπορούσε να πετάξει, αλλά σκοτώθηκε σε ατύχημα σε κοντινή περιοχή το 1899 προτού το δοκιμάσει. Ακριβές αντίγραφο του ανεμόπτερου "The Hawk" εκτίθεται στον χώρο.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι καλόγριες και οι μαθητές που διέμεναν στη Μονή της Ιεράς Καρδίας και το Σχολείο της στο Ρουχάμπτον του Λονδίνου μεταφέρθηκαν στην έπαυλη. Από το 1947 έως το 1949 το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε από σχολείο της περιοχής. Την εποχή εκείνη η οροφή του κτιρίου είχε προβλήματα και χρειαζόταν επισκευή, ωστόσο το Συμβούλιο Ιστορικών Κτιρίων της Βρετανίας πίστωσε σημαντικό χρηματικό ποσό για την ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο άνοιξε στο κοινό το 1958.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η έπαυλη χρησιμοποιείται ως τουριστικό αξιοθέατο το οποίο ανοίγει στο κοινό συγκεκριμένες μέρες του χρόνου. Μεταξύ των αξιοθέατων βρίσκεται μουσείο μοτοσυκλετών, ενώ στον χώρο στεγάζεται και μεγάλη συλλογή παλαιών αντικειμένων.[4] Ο χώρος χρησιμοποιείται επίσης και για την πραγματοποίηση συναυλιών και επιδείξεων παλαιών αυτοκινήτων αλλά και λοιπών αθλητικών διοργανώσεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. stanfordhall.co.uk/visit-us/how-to-find-us.
  2. Ανακτήθηκε στις 11  Μαρτίου 2021.
  3. Simon Jenkins, England's Thousand Best Houses, Penguin, 2009, σελ. 467.
  4. The Ordnance Survey Guide to Historic Houses in Britain, Peter Furtado, Great Britain Ordnance Survey, 1987
  • Nikolaus Pevsner, The Buildings of England: Leicestershire and Rutland, 1960.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 52°24′31″N 1°08′19″W / 52.40861°N 1.13861°W / 52.40861; -1.13861