Σπορτ Μπίλυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Sport Billy
ΕίδοςΚινούμενα σχέδια
Μουσική τίτλωνDean Andre
Norm Prescott
(Λάκης Τζορντανέλι-ελληνικά)
ΧώραΔιεθνής παραγωγή
Αριθμός επεισοδίων26
Παραγωγή
ΠαραγωγήFilmation Associates
Sport Billy Limited
Διάρκεια30 λεπτά
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΕΡΤ (Ελλάδα)
Αναλογία πλευρών4:3
Προβολή1980


Σπορτ Μπίλι (αγγλικά Sport Billy) ήταν σειρά κινουμένων σχεδίων παραγωγής του 1979, της Filmation Associates και προβλήθηκε αρχικά στην Δυτική Γερμανία. Στη συνέχεια το 1982 στην Αμερική και στο δίκτυο NBC. Αποτελούνταν από 26 επεισόδια χωρισμένα σε δύο σεζόν που προβλήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία .

Περίληψη της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά είχε να κάνει με τις περιπέτειες του Σπορτ Μπίλλυ, ενός παιδιού που κατάγεται από τον πλανήτη Όλυμπος που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ήλιου και μοιάζει στη Γη. Το αγαπημένο του σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Πάντα έχει μαζί του το κίτρινο βαλιτσάκι του, το οποίο περιέχει διάφορα εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες του Σπορτ Μπίλυ (από ρακέτα του τένις μέχρι αυτοκίνητο).

Ο Σπορτ Μπίλυ πηγαίνει στη Γη με σκοπό να προωθήσει τον αθλητισμό και την ομαδική δουλειά. Θανάσιμη εχθρός του είναι η βασίλισσα Βάντα και ο βοηθός της ο Σάϊντ. Η Βάντα έχει σκοπό να καταστρέψει όλα τα αθλήματα στο γαλαξία.

Έχει δύο βοηθούς, τη Λίλυ και το σκύλο του το Γουίλυ. Σε κάθε επεισόδιο ταξιδεύουν στο χρόνο με το διαχρονόπλοιό του που μοιάζει με ρολόι πάνω σε ρουκέτες και σώζει κάποιο άθλημα από τα διαβολικά σχέδια της Βάντα.

Προβολή στην Ελλάδα - Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 1981 από την ΥΕΝΕΔ. Είχε προβληθεί έκτοτε πάρα πολλές φορές σε επανάληψη τα επόμενα χρόνια.

Ηθοποιοί: Γιάννης Καλατζόπουλος - Σπορτ Μπίλυ

Σπύρος Μηλιώνης - Γουίλυ

Σοφία Χάνου - Βάντα

Αλίκη Αλεξανδράκη - Λίλυ

Αργύρης Παυλίδης - Σάιπ

Παύλος Μηλιώνης - Σπόρτικους

Το τραγούδι των τίτλων ερμήνευσε ο Λάκης Τζορντανέλι

Επιπλέον πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπορτ Μπίλυ ήταν μασκότ του fair play στα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου του 1982 και του 1986 στις διαφημιστικές ταμπέλες των γηπέδων των αγώνων.