Σπορτίνγκ Κλαμπ Φιβουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΣΚ Φιβ
Επίσημη ονομασίαΣπορτίνγκ Κλαμπ Φιβουά
Ίδρυση1901
Διάλυση1944
ΈδραΜονς-αν-Μπαρέλ, Γαλλία
ΣτάδιοΣταντ Ζυλ-Λεμαίρ
Πρώτη εμφάνιση

Η Σπορτίνγκ Κλαμπ Φιβουά, επίσης γνωστή ως ΣΚ Φιβ ή ΣΚΦ, ήταν γαλλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έτος ίδρυσης το 1901 στην Φιβ, συνοικία της πόλης της Λιλ. Η ΣΚ Φιβ διαλύθηκε το 1944, συγχωνευόμενη με το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ολιμπίκ Λιλουά (ΟΛ) για να δώσει γέννηση στην Σταντ Λιλουά, την μελλοντική Λιλ ΟΛιμπίκ Σπορτίνγκ Κλαμπ. Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονταν εντός της πόλης της Λιλ, ενώ η ΣΚΦ έδινε τις εντός έδρας αναμετρήσεις της στο Σταντ Φελίξ-Βιρνό, το οποίο μετονομάστηκε το 1937 σε Σταντ Ζυλ-Λεμαίρ.

Σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1910, η ομάδα κατέκτησε τέσσερις τίτλους πρωταθλητή στην Προμοσιόν Ντ'Ωνέρ ντυ Νορ κατά την μεταπολεμική περίοδο, ωστόσο δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί στην Ντιβιζιόν Ντ'Ωνέρ, ανώτερη κατηγορία των τοπικών πρωταθλημάτων στη Γαλλία. Ωστόσο, η Φιβ κατάφερε να γίνει γνωστή σε εθνικό επίπεδο κατά τις απαρχές του επαγγελματισμού στον χώρο του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η απόφασή της για την υιοθέτηση επαγγελματικού καταστατικού τον Ιούλιο του 1932 οδήγησε την μεγάλη της αντίπαλο, την ΟΛ, στο να γίνει και αυτή επαγγελματικό σωματείο, αν και σε πρώτη φάση η τελευταία δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, η ΣΚ Φιβουά τερμάτισε ως η δευτεραθλήτρια Γαλλίας του 1934, ενώ διακρίθηκε στον θεσμό του Κυπέλλου Γαλλίας, φτάνοντας έως τον τελικό της διοργάνωσης το 1941, αλλά και στα ημιτελικά σε τρεις άλλες περιπτώσεις (1935, 1938 και 1939).

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hurseau, Paul· Verhaeghe, Jacques (1997). Olympique Lillois. Sporting Club Fivois. Lille O.S.C. Mémoire du Football. Alan Sutton. σελ. 128. ISBN 2842530802.